Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Michálek: Porazit USA je dobré pro celý český hokej, ale stejně jsem zklamaný

Toronto – Čeští hokejisté se s účinkováním na Světovém poháru v Torontu rozloučili cenným vítězstvím 4:3 nad USA. Dvěma góly přispěl ke skalpu favorizovaného celku útočník Milan Michálek. Po zápase nicméně přiznal, že u něj spíše než spokojenost z vydařeného vystoupení převládá zklamání, neboť národní tým nedokázal postoupit do semifinále. Radost mu však udělala trefa staršího bratra Zbyňka, pro kterého byl duel s Američany pravděpodobně posledním v reprezentačním dresu. 

Milan Michálek (vlevo) se raduje se spoluhráči z gólu do sítě USA
zdroj: REUTERS autor: John E. Sokolowski

"Porazit Američany je dobré pro celý český hokej. Sice už o nic nešlo, ale dali jsme do toho všechno, bojovali jsme a dotáhli jsme to do vítězného konce. Ale stejně jsem zklamaný, protože jsme nepostoupili ze skupiny," řekl Michálek.

Jednatřicetiletý útočník se dvakrát prosadil ve své domácí aréně Air Canada Centre, kde působí v dresu Maple Leafs. "Nebral jsem to tak, že hraju v téhle aréně, ale že hraji za Česko. Užíval jsem si pocitu být v jednom týmu s bráchou. Sledovali nás tady i rodiče," připojil Michálek, jehož manželka by měla brzy přivést na svět druhého potomka.

Obě mužstva ztratila už před zápasem i teoretickou šanci na postup a ve hře tak bylo jen konečné třetí místo ve skupině a první výhra na turnaji. "Bylo těžké se nabudit. Říkali jsme si, že je to velká čest hrát za nároďák a máme štěstí, že tady můžeme být. Na ledě jsme do toho dali všechno," uvedl rodák z Jindřichova Hradce.

I s odstupem několika dnů litoval, že reprezentace nezvládla prodloužení duelu s Výběrem Evropy. "Stálo nás to postup. Bylo to padesát na padesát, měli jsme i šance, ale nezvládli jsme to. Kdybychom vyhráli, hráli jsme s Američany o postup. Je to škoda," prohlásil Michálek, podle kterého se na týmu projevil i úvodní debakl 0:6 s Kanadou. 

"V přípravě jsme hráli dobře, ale prohra s Kanadou nám srazila sebevědomí. Hráli jsme trošku zakřiknutě," pokračoval.

Proti Američanům si Michálek připsal dva zcela rozdílné góly. Nejprve mu byla připsána vlastní branka Ryana Sutera, s nímž byl v souboji, a poté krásně prostřelil Bena Bishopa. "První byl náhoďák, ale druhý byl pěkný," pochválil se.

Utkání Česko - USA
zdroj: USA Today Sports autor: Dan Hamilton

Radost měl i z faktu, že k výhře střelecky přispěl i jeho starší bratr Zbyněk, což se jim povedlo poprvé. "Ale on určitě nahrával...," smál se Milan Michálek. S o dva roky starším bratrem si v reprezentaci zahrál na olympijských hrách ve Vancouveru a v Soči i během mistrovství světa v roce 2011.

V národním týmu však společně velmi pravděpodobně nastoupili naposledy. "Je super, že se nám to poštěstilo a zahráli jsme si spolu. Turnaj byl skvělý a jen škoda, že jsme nepostoupili dál. Moc jsme po tom toužili," dodal Michálek, který na rozdíl od svého bratra v reprezentaci končit nehodlá.

Zbyněk Michálek:

"Převládá spíš zklamání, protože cílem bylo semifinále, což se nám nepovedlo. Chyběl nám jeden bod, zápas s Evropou pořád mrzí. V tom byl ten rozdíl. S bráchou jsme gól v nároďáku v jednom utkání nikdy nedali. Je to pěkné zakončení turnaje a pro mě osobně i reprezentační kariéry. Kolikrát toho mám akorát, abych se po jednom zápase dal dohromady na ten další. Myslím, že to byla moje poslední akce. Když bude zdraví a zájem trenérů, možná ještě přijedu. Teď si ale myslím, že to je spíš konec."

Uložit

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články