Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kanadský pohár 1987: Legendy Gretzky a Lemieux spolu poprvé i naposledy

Montreal – Jako by v jednom týmu nastoupil Ronaldo s Messim nebo by do jedné formule 1 nasedl Schumacher se Sennou. Takový svátek zažili Kanaďané v roce 1987, kdy se na Kanadském poháru v javorovém dresu potkaly dvě hokejové legendy. Do té doby spolu Wayne Gretzky a Mario Lemieux v jednom týmu nenastoupili a po dramatickém vítězství se už v reprezentačním dresu nikdy nesetkali. Svět tak měl jedinečnou možnost sledovat spolupráci dvou hokejových bohů.

Mario Lemieux na Kanadském poháru 1987
zdroj: ČTK

Wayne Gretzky se nechal slyšet, že spolu sehráli nejlepší partii v jeho kariéře. "Celá ta zkušenost byla nepřekonatelná. Není pochyb, že jsme byli nejlepší tým na světě," řekl hráč s devadesát devítkou na zádech, který s 21 body z devíti zápasů ovládl statistiky.

Bude to již takřka 30 let od doby, kdy sborná vedená legendární sovětskou lajnou Makarov-Larionov-Krutov svedla napínavé třízápasové finále, ve kterém každé z utkání skončilo těsným výsledkem 6:5. Dodnes je tato série vnímána jako jedno z nejlepších hokejových představení.

K očekávanému finálovému střetu titánů však málem nedošlo. Kanadský tým plný hvězd z NHL, mezi nimiž kromě Gretzkyho s Lemieuxem nechyběli ani Mark Messier, Paul Coffey či Ray Bourke, se rozjížděl pomalu a promazat ho musel trenér Mike Keenan.

Legendy si dávaly přednost

"Začátek z naší strany nebyl dobrý," vzpomíná Gretzky, jak Kanada vstoupila do Kanadského poháru remízou 4:4 s Českem. "Byla to těžká rána, ale přijeli jsme tam jako tým, a díky tomu jsme nakonec uspěli," dodává.

Jako klíčové rozhodnutí se ukázalo přesunutí Gretzkyho a Lemieuxe do stejné lajny. Od té se čekaly velké zázraky, ale nezrodily se ihned. "Problém byl v tom, že jsme oba přemýšleli stejně. Během prvních zápasů, kdy jsme hráli spolu, jsme nacházeli jeden druhého vedle sebe v otevřeném prostoru útočného pásma, tedy v místech, kam jsme si oba přirozeně najížděli. Ale když hrajete proti tak silným soupeřům, nechcete mít zrovna dva hráče na stejném místě. Takže nám chvíli trvalo, než jsme se sehráli," vysvětluje začátky Gretzky.

Útočník spjatý především s Edmontonem si vybavuje jednu situaci, kdy se s Lemieuxem dostali do společného přečíslení 2 na 1, které podtrhlo jejich prvotní rozpaky. "Přihrál jsem mu, on mě zpátky a ani jsme nevystřelili. Tak jsem mu pak musel říct, že má tvrdší ránu než já a ať střílí on. Když jsme se potom v rozhodujícím zápase dostali do přečíslení 3 na 1, věděl jsem, že už puk zpátky nedostanu," popisuje Gretzky.

Lemieux hattrick, Gretzky pět asistencí

Úvodní zápas finále se konal v Montrealu, kde fanoušci sledovali, jak Kanada otáčí zápas z 1:4, aby nakonec prohrála v prodloužení, ve kterém Alexander Semak trefil horní roh Fuhrovy brány. Série se poté přesunula do Hamiltonu v Ontariu, kde se měla odehrát druhá a případně i rozhodující třetí bitva.

"Bylo skličující prohrát první zápas. Ale emoce a nadšení v hale v Hamiltonu všechny nabily pozitivní energií a my všichni hráli opravdu dobře," vzpomíná Gretzky na Lemieuxův třetí gól v zápase, který přišel v druhém nastavení a znamenal důležitou výhru. Pozpátku nezůstal ani sám Gretzky, který si připsal hned pět asistencí, a především brankář Fuhr, který v prvním nastavení předváděl jeden vynikající zákrok za druhým.

"Grant Fuhr sice dostal pět gólů, ale byl úžasný. Kdyby nestál mezi třemi tyčemi, na vítězství bychom nedosáhli," chválí ho kanadská legenda.

Pod titul se podepsal celý tým

Stav tak byl 1:1 na zápasy a před hráči Kanady a Sovětského svazu stál rozhodující duel. Mnohem lépe ho rozehrála sborná, která ještě osm minut před koncem vedla 3:0. V tu chvíli však nastoupili na scénu Kanaďané, kteří do té doby zůstávali ve stínu dvou největších hvězd, a zařídili pořádné drama.

"Nemůžete vyhrát s jedním nebo dvěma hráči, vždycky je důležitý celý tým. Pamatuji si, jak neskutečný výkon podal Normant Rochefort. Když jsme prohrávali 0:3, kluci jako Brian Propp, Rick Tocchet, Dale Hawerchuk nebo Brent Sutter zabrali a díky nim jsme srovnali stav. Trenér nás s Mariem dokonce na 5 minut úplně posadil na střídačku a Messierovi, Proppovi, Sutterovi a Tocchetovi prodloužil střídání. Udělal dobře, byla z toho rázem remíza," říká Gretzky.

Slavný a důležitý gól Lemieuxe

Do konce zápasu chyběly necelé dvě minuty, když Lemieux vstřelil jeden z nejslavnějších gólů historie. Lidé vtipkují, že při přečíslení 3 na 1 by Gretzky nikdy nepřihrál Larry Murphymu před Lemieuxem, ale nejlepší střelec historie NHL zmiňuje, že Murphy měl na gólu i tak velký podíl.

"Kdyby Murphy nezahrál tak, jak zahrál, možná bychom ten gól nikdy nevstřelili. První věc, kterou učím nováčky v NHL, je důrazný tah na bránu. Murphy se do ní vždy cpal a obránci se mu museli věnovat, což nám dalo více prostoru. Mario byl chytrý a do brány se za Murphym netlačil, naopak vyčkával na vhodný okamžik, z kterého vzešel důležitý gól," popisuje Gretzky chvíle předcházející slavné trefě.

Následné oslavy celkového vítězství má Gretzky stále živě před očima. "Atmosféra v hale byla neskutečná. Ačkoli šlo o město, které nehrálo NHL, nadšení bylo nesmírné. Skutečně to byl neskutečný zážitek," dodává Gretzky.

Zdroj
espn.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články