Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kanadský pohár 1976: Nultá hodina hokeje aneb nejslavnější vítězství

Montreal – Česká, potažmo československá hokejová reprezentace zažila během své historie několik slavných vítězství nad mužstvem ze země javorového listu. Triumf z Kanadského poháru 1976 však lze bezpochyby označit za legendární a do dějin národního týmu se zapsal nesmazatelným písmem. Československo tehdy při prvním setkání nejlepších hráčů NHL a Evropy uchvátilo kolébku hokeje.

Vladimír Dzurilla během utkání s Kanadou
zdroj: ČTK autor: Neznámý

"Kanadský pohár 1976 řadím v mé kariéře nad všechny světové šampionáty. Když pominu Světovou sérii z roku 1972, jednalo se o první setkání nejlepších hráčů z celého světa. Vzpomínky mám nádherné, přestože jsem byl sedmý bek a strávil jsem turnaj jako náhradník. Mám to v srdci zapsané na doživotí," řekl u příležitosti čtyřicátého výročí slavného klání František Kaberle starší.

Zlatá generace československých hokejistů získala ještě před startem památného turnaje v témže roce stříbrné medaile na olympijských hrách v Innsbrucku a vyhrála světový šampionát, který hostily polské Katovice.

Se zámořským hokejem nicméně do té doby neměla téměř žádné zkušenosti. Po konfliktu před mistrovstvím světa ve Stockholmu 1970, kdy nebyl profesionálům z NHL povolen start, totiž Kanada vyjma Světové série bojkotovala všechny velké akce včetně bitev pod pěti kruhy.

"Tenkrát to bylo první střetnutí proti profesionálům. Neznali jsme soupeře, neznali jsme podmínky ani hřiště," vzpomínal po letech útočník Jaroslav Pouzar. Kanadský pohár zorganizoval hokejový diplomat a právník Alan Eagleson ve spolupráci s NHL a hráčskou asociací NHLPA. Kromě domácího mužstva se jej zúčastnily Spojené státy americké, Finsko, Švédsko, Sovětský svaz a Československo.

Týmu pořadatelské země nescházela žádná z největších hvězd. Celkem devatenáct hráčů tehdejší sestavy bylo později uvedeno do hokejové Síně slávy – za všechny můžeme jmenovat čtveřici Bobby Hull, Phil Esposito, Bobby Orr nebo Guy Lafleur.

I proto lze vítězství československých hráčů směle označit za nejslavnější v historii. "V té době znala Kanada jen Rusko. Když se nám to podařilo, začali poprvé vnímat také Československo," řekl po ocenění tehdejšího celku v pražské O2 aréně Josef Augusta.

Soupiska Českolovenska pro Kanadský pohár 1976

Brankáři: Vladimír Dzurilla, Jiří Holeček, Pavol Svitana.

Obránci: Oldřich Machač, František Pospíšil, Jiří Bubla, Milan Kajkl, Miroslav Dvořák, Milan Chalupa, Vladimír Šándrik, František Kaberle. 

Útočníci: Milan Nový, Vladimír Martinec, Jiří Novák, Bohuslav Šťastný, Ivan Hlinka, Jiří Holík, Marián Šťastný, Bohuslav Ebermann, Josef Augusta, Jaroslav Pouzar, František Černík, Peter Šťastný, Karel Holý, Pavel Richter.

Trenéři: Karel Gut, Ján Starší.

Českolovenskou branku střežila "Godzilla"

Samotný zápas, který ve skupinové fázi hostila 9. září 1976 montrealská hala Forum, rozhodl čtyři minuty před závěrečnou sirénou Milan Nový, když zužitkoval nezištnou přihrávku Augusty a pod padajícím brankářem Vachonem vstřelil jedinou branku utkání. "Takový gól jsem nikdy nedal," prohlásil nejlepší kanonýr československé historie, jehož organizátoři posléze zvolili do all-star turnaje.

Hrdinou duelu byl však jiný hráč – čtyřiatřicetiletý brankář Vladimír Dzurilla. Strážce svatyně národního týmu přiváděl hvězdné útočníky Kanady téměř k šílenství. Hokejisté ze země javorového listu symbolizující talent, sebevědomí, slávu a bohatství jen nechápavě kroutili hlavou. "Stála tam Godzilla," nechali se slyšet po utkání. I přihlížející fanoušci byli z představení svěřenců trenérského dua Gut-Starší nadšení a odměnili je bouřlivým potleskem ve stoje.

Následná porážka se Švédskem reprezentaci příliš mrzet nemusela, neboť do střetnutí vstupovala už s jistotou finálové účasti. Ve dvojzápase s Kanadou sice výsledek z úvodního měření sil nezopakovala, když favorizovaným domácím podlehl 0:6 a 4:5 po prodloužení, ale svým působením na turnaji si vydobyla zasloužený respekt a uznání. Za oceánem tehdy poznali sílu československého hokeje.

Zdroj
ČT sport, idnes.cz, Wikipedia

Hlavní zprávy

Nejčtenější články