Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kanada v poklidném tempu přehrála Evropany 4:1

Toronto - V souboji dvou jistých postupujících na Světovém poháru uspěla Kanada, když zejména zásluhou dvou branek a asistence Jonathana Toewse porazila Výběr Evropy 4:1 a bez ztráty bodu vyhrála základní skupinu A. Domácí výběr se v semifinále utká buď s Ruskem, nebo Výběrem Severní Ameriky do 23 let. Sbornou přitom do prestižního souboje posune jakékoliv vítězství nad Finskem. Evropané se v druhém semifinále utkají se Švédskem.

Jonathan Toews před brankářem Jaroslavem Halákem
zdroj: USA TODAY Sports autor: John E. Sokolowski

Evropané udělali překvapivě pouze jednu změnu v sestavě, když do hry poslali jinak sedmého obránce Sbisu, do branky se tak oproti předpokladům znovu postavil Jaroslav Halák. Na kanadské straně bylo novinek o poznání více, Price v brance nahradil Corey Crawford a volno dostali i bek Weber a také Getzlaf, který nebyl úplně zdravotně v pořádku. Premiéru si tak odbyli obránce Muzzin a útočník Giroux.

Ačkoliv se s ohledem na situaci ve skupině zápas rozhodně nehrál se stoprocentním nasazením, duel nepostrádal zejména v první třetině solidní tempo ani brankové příležitosti na obou stranách. Jako první mohl zahrozit Sbisa, svou tvrdou střelou ale pouze zlomil hokejku Perrymu. Na druhé straně Giroux skvěle vysunul Stamkose, jeho ránu z kruhu ale zneutralizoval vyrážečkou Halák.

Stejně jako proti Česku dostal Kanadu do vedení trochu kuriózním gólem Sidney Crosby. Kanadský kapitán vybruslil od zadního mantinelu a od Halákovy brusle odrazil kotouč za brankovou čáru. Znovu Crosby pak nabil mezi kruhy Marchandovi, útočník Bostonu ale při střele zlomil hokejku.

Evropané se dostali více do hry až po deseti minutách, Nielsen nadvakrát Crawforda nepřekonal, Sekera střelou od modré čáry pouze bolestivě nastřelil Couturea a s ránou rozjetého Riedera si poradil znovu kanadský gólman.

V dalších minutách byl vidět hlavně Stamkos, kanonýr Tampy nejdříve nedokázal sám před Halákem tečovat puk, v další stoprocentní šanci proti němu zasáhla lapačka brankáře newyorských Islanders.

Nakonec se ale Kanada druhého gólu dočkala. Marchanda sice ještě nadvakrát vychytal skvělý Halák, po nedorozumění v evropské obraně a střílené přihrávce od Duchena uspěl s tečí Toews.

Utkání Kanada - Výběr Evropy
zdroj: AP autor: Nathan Denette

Začátek prostřední části poznamenaly nepřesnosti na obou stranách, postupem času ale získávali stále víc půdu pod nohama Evropané. Kanadského brankáře prověřil štiplavou ranou Francouz Bellemare, v dobré pozici před brankou minul puk Niederreiter, nakonec ale uspěl až Marián Hossa, který po rychlé akci z nulového úhlu zaskočil Crawforda.

Kanaďané se přes inkasovanou branku dál nikam nehnali a hráli místy hodně bohorovně. Přesto svého soupeře v prvních dvou třetinách v pohodě přestříleli 30:9. Navíc při nich stálo i štěstí, když Josi při střele zlomil hokejku a následné přečíslení dva na jednoho využil přesnou střelou pod Halákovu lapačku znovu Toews.

Výběr Evropy vstoupil do třetí třetiny s logickou snahou o zdramatizování utkání. Nejdříve se ale musel bránit při pokračujícím oslabení po vyloučení Cháry. Toews ani Stamkos se ale v početní výhodě neprosadili. Na druhé straně Rieder z těžkého úhlu mířil jen do Crawfordova hrudníku, relativně úspěšnější pak byl Bellemare, který po přihrávce Vaneka z prostoru mezi kruhy trefil horní tyč.

Evropany mohl dostat do hry trochu zbytečným faulem Pietrangelo, jenže jeho spoluhráči zvládli početní nevýhodu bez vážnějšího problému. Na druhé straně putoval už podruhé v zápase na trestnou lavici Chára, šanci měl ale paradoxně v oslabení Nielsen, který v přečíslení z pravého křídla přestřelil.

Naděje Evropy na zdramatizování závěru udusila nejvýraznější postava utkání Toews, kapitán Chicaga našel ve hře čtyři na čtyři před brankou volného Couturea, který bez problémů skóroval. V závěru ještě minul Ehrhoffovu přihrávku před poloprázdnou brankou Nielsen a od modré se neprosadil ani Sekera.

Kanada - Výběr Evropy 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Crosby (Bouwmeester), 20. Toews (Duchene), 35. Toews (Couture), 58. Couture (Toews, Vlasic) - 25. Hossa (Kopitar, Ehrhoff). Rozhodčí: O'Rourke, O'Halloran - Murphy, Racicot (všichni Kan.). Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 18 926.

Kanada: Crawford - Burns, Vlasic, Doughty, Muzzin, Pietrangelo, Bouwmeester - Bergeron, Crosby, Marchand - Stamkos, Giroux, Tavares - Perry, Toews, Couture - O'Reilly, Duchene, Thornton. Trenér: Mike Babcock.

Výběr Evropy: Halák - Sekera, Chára, Sbisa, Josi, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Gáborík - Niederreiter, Draisaitl, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek. Trenér: Ralph Krueger.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články