Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kanada otočila zápas s Evropou v posledních minutách a slaví titul na Světovém poháru

Toronto - Už se zdálo, že Výběr Evropy udrží těsný náskok druhého finálového zápasu proti Kanadě, když je do vedení poslal v první třetině Zdeno Chára. V závěru utkání si však favorité vypracovali takřka nepřetržitý tlak a v přesilové hře nejprve odvrátil porážku Bergeron, kterému se podařila teč, a ve vlastním oslabení vystřelil Kanadě titul Marchand. Javorové listy tak po vítězství 2:1 stále kralují světovému hokeji.

Kapitán Sidney Crosby slaví kanadské vítězství na Světovém poháru
zdroj: Reuters autor: Bruce Bennett

Při každém doteku s pukem na něj kanadští fanoušci pískali, tak se naštval a dal gól. Slovenský obr Zdeno Chára v 7. minutě napřáhl mezi kruhy a z levého rohu Priceovy brány vymetl pavučinu. Podceňovanému Výběru Evropy se tím povedlo to, co žádného jinému týmu na turnaji – otevřít proti Kanadě skóre zápasu.

Těsné vedení 1:0 drželi Evropané téměř celý zápas a na ledě byli živějším a nebezpečnějším týmem. Vše směřovalo k tomu, že bude třeba sehrát ještě jeden finálový duel. Jenže Kanada je silný a zkušený tým, a ačkoli se jí nedařilo tolik jako v předchozích zápasech, dokázala v závěru vývoj utkání otočit ve svůj prospěch.

Pět minut před koncem měla Kanada takřka nepřetržitý tlak, Výběr Evropy držel nad vodou skvělými zákroky pouze brankář Halák. Jenže na teč Bergerona byl i slovenský gólman krátký.

Poté však přišlo vyloučení a v posledních minutách obsadili útočné pásmo opět Evropané. Vedení jim mohl navrátit obránce Josi, kterého ale zastavila tyč, a také Hossa, který se však ve velké šanci nedokázal prosadit. Ledová sprcha pro evropské naděje přišla v poslední minutě, kdy se z mezikruží prosadil ve vlastním oslabení Marchand a definitivně rozhodl zápas ve prospěch Kanady.

Pro evropský tým šlo o neskutečné zklamání. Hráči byly kousek od vysněného třetího finále a mnozí z nich se do podobné fáze turnaje už asi nikdy nedostanou. Celý zápas navíc byli lepším týmem, který kanadské hvězdy zastínil.

Slavící hokejisté Kanady
zdroj: Reuters autor: Kevin Sousa

Kanada zůstala za výkony ze skupiny

Kanada většinu zápasu vůbec nepřipomínala tým, který diváci mohli sledovat po celý šampionát. Nabitý útok byl oproti předchozím utkáním bezzubý, obrana pomalejší a netrpělivá. Výběr Evropy lépe bruslil a byl všude rychlejší. Když už se Kanaďané konečně dostali do nějaké větší šance, Evropané se ihned pouštěli do rychlých protiútoků a svého soupeře hned několikrát přečíslili. Před Pricem se tak postupně tváří v tvář objevili Bødker, který zkusil kličku, Hansen, který nedokázal zkrotit žabičku od Vaneka, a samotný Rakušan, který neprostřelil kanadského gólmana.

Chvíli po Chárově otevření skóre mohl na 2:0 navýšit také Hossa, když se spolu s Hansenem řítili sami na kanadského brankáře. Za záchrannou brzdu zatáhl obránce Burns, který slovenského útočníka fauloval a při zakončení ho rozhodil. K velkému překvapení však rozhodčí nenařídil trestné střílení a fousatého Kanaďana pouze poslal na dvě minuty sednout.

Kanaďanům vyšel začátek a konec druhé třetiny, ve které se dokázali usadit v útočném pásmu a vytvořit si větší tlak. Nejblíže k vyrovnání měl po krásné kombinaci v přesilovce Tavares, před kterým již zela prázdná brána, ale útočník New York Islanders trefil pouze tyč. Do slibné příležitosti se dostal také Perry, který objel bránu a snažil se puk zasunout ve vzdálenější tyči, ale Halák byl včas na správném místě. Vyrovnat mohl i Stamkos či Marchand, ale jejich střely do brány nedoputovaly.

Kanada postupně stupňovala tempo a v třetí třetině již byla lepším týmem. Hned na úvod se k několika agresivním dorážkám dostal Tavares, poté ze slibné pozice pálil Pietrangelo a opět dorážel Tavares. Evropa už hrozila pouze z rychlých protiútoků, na rozdíl od Kanady už ale ani Zuccarello, ani Nielsen nedokázali přidat další branku.

Radost Kanaďanů z vítězství ve Světovém poháru
zdroj: Reuters autor: Dan Hamilton

Kanada při své cestě za vítězstvím neprohrála ani jedno utkání a zvítězila při skóre 24:8. Opanovala také žebříček produktivy, kde obsadila první čtyři příčky. Nejvíce bodů nasbíral kapitán Crosby za tři góly a sedm asistencí, nejlepším střelcem turnaje se s pěti góly stal Marchand.

Pro Kanadu šlo o šestý titul v osmi ročnících Kanadských a Světových pohárů (1976, 1984, 1987, 1991, 2004 a letos). Neuspěla jen v letech 1981 (vyhrál bývalý Sovětský svaz) a 1996 (USA). Hráči s Javorovým listem na hrudi opanovali také poslední dvě olympiády (2010 a 2014) i světové šampionáty (2015 a 2016).

Kanada - Výběr Evropy 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 58. P. Bergeron (Burns, Crosby), 60. Marchand (Toews, Pietrangelo) - 7. Chára (Sekera, Nielsen). Rozhodčí: O'Rourke, O'Halloran - Amell, Murray (všichni Kan.). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 19 080. Konečný stav série: 2:0.

Kanada: Price - Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo - Bergeron, Crosby, Marchand - Perry, Toews, Couture - Stamkos, Getzlaf, Tavares - Duchene, O'Reilly, Thornton. Trenér: Mike Babcock.

Výběr Evropy: Halák - Seidenberg, Josi, Sekera, Chára, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Rieder - Niederreiter, Draisaitl, Boedker - Hansen, Bellemare, Vanek. Trenér: Ralph Krueger.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články