Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jedničkou Mrázek, nebo Neuvirth? Chytat bude ten, kdo bude mít lepší formu

Praha – Jedinou "jistotou" je, že trojkou na Světovém poháru bude Ondřej Pavelec. O pozici jedničky budou v přípravných zápasech bojovat Petr Mrázek z Detroitu a Michal Neuvirth z Philadelphie. Gólmani o žádném souboji mluvit nechtějí. Oba se cítí před startem sezony v dobré formě.

Tři čeští gólmani pro Světový pohár
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Bavili jsme se v neděli s trenérem a do té doby jsem nevěděl, jaké s námi mají plány. Jsem rád, že mi dali možnost si zachytat," řekl čtyřiadvacetiletý Mrázek. "Budou tři zápasy v přípravě a tři ve skupině, takže bych to nebral jako souboj. Je to krátký turnaj, kdo bude mít formu, bude chytat," doplnila jednička Red Wings s 94 duely v NHL a dalšími deseti v play-off na kontě.

Mrázek má bronz z mistrovství světa 2013 ze Švédska a Finska, kde si připsal zatím jediný krátký start v národním týmu v základní skupině na konci duelu s Německem. O čtyři roky starší Neuvirth je v reprezentaci debutantem.

"Trenéři nám řekli, že já a Mráza bychom si měli rozdělit první dva zápasy. Je velká čest, že tady mohu být. A doufám, že až se přiblíží první zápas, v němž nastoupím, tak budu dobře připravený. Celkově se na Světový pohár moc těším," řekl Neuvirth.

Je nám líto, video expirovalo.
Jedničkou reprezentace na SP bude Mrázek, nebo Neuvirth

Na nedělním srazu si tým vyslechl plány trenérů a dnes poprvé trénoval v pražské O2 areně. "Měl jsem z toho trochu strach, protože jsem dva dny nebyl na ledě. Ale cítím se skvěle, první trénink byl dobrý," uvedl Neuvirth, který v NHL odchytal za Washington, Buffalo, New York Islanders a Philadelphii celkem 200 zápasů a dalších 13 startů si připsal v play-off.

Gólmani ladí i ideální komunikaci s obránci. "Už jsme o tom mluvili v neděli, pokřiky a dirigování obránců bude probíhat v angličtině. Všichni jsme na to zvyklí, bude to lepší. V angličtině jsou slovíčka kratší a komunikace díky tomu rychlejší," podotkl Neuvirth.

Pavelec: Všichni tři se do brány narvat nemůžeme

Devětadvacetiletý Pavelec, který se už zúčastnil dvou olympijských turnajů a čtyř mistrovství světa, svou roli přijal jako fakt. "Jsme tady tři gólmani a už při nominaci padla otázka, co by se stalo, kdyby nastala tato situace. Já jsem rád, že můžu být součástí takového turnaje," prohlásil Pavelec.

"Všichni tři se do brány narvat nemůžeme. Kdybyste se zeptali hráče ze čtvrté lajny, jestli chce hrát v první, tak by samozřejmě chtěl. Když se zeptáte druhého nebo třetího gólmana, jestli chce být jednička, tak odpoví, že jo. Z druhé strany já můžu být rád, že se berou tři gólmani a že tu můžu být," prohlásil Pavelec, jenž má na kontě 371 utkání v základní části NHL a čtyři v play-off.

Uvědomuje si, že šanci na start na turnaji může za jistých okolností dostat také. "Několikrát se stalo, že jsem na začátku nechytal... Může se stát cokoliv. Není to, že bych něco přivolával, ale tak to je. V Praze 2015 to byla ta samá situace," dodal Pavelec, který domácí mistrovství světa začal jako dvojka Alexandra Saláka a nakonec turnaj dochytal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články