Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Je to neskutečná zkušenost, vážím si toho, říká o SP Prospal

Praha – Pro bývalého útočníka Václava Prospala je pozice asistenta kouče české hokejové reprezentace Josefa Jandače pro Světový pohár vůbec první zkušeností na nejvyšší úrovni v trenérské kariéře. Jednačtyřicetiletý dvojnásobný mistr světa si této příležitosti velice cení. Zároveň mu start angažmá u národního týmu navozuje vzpomínky na krásné zážitky ze své hráčské reprezentační dráhy.

Josef Jandač a Václav Prospal
zdroj: ČTK

"Pro mě je to neskutečná životní zkušenost, co se týče trénování. Budou tady nejlepší hráči na světě. V našem týmu kromě pár zraněných jsou nejlepší hráči, které teď Česká republika může nabídnout. Pro mě to je obrovský zážitek, být s nimi v jednom týmu," řekl Prospal.

Na Floridě trénuje mládežnický tým do 16 let Tampa Scorpions Bantam AA. Kariéru ukončil v roce 2013, do té doby odehrál 1108 zápasů v základní části NHL za Philadelphii, Ottawu, Floridu, Tampu Bay, Anaheim, New York Rangers a Columbus. Ruce jej při tréninku stále svrbí. "Ještě bych si klidně rád zatrénoval, ale bohužel to už nejde. Jsem na druhé straně. Ale je to fantazie s těmi kluky na ledě být," podotkl.

Je nám líto, video expirovalo.
Prospal zažívá u reprezentace první zkušenost se seniorským hokejem

Je šťastný, že bez větších trenérských zkušeností dostal od Jandače takovou šanci. "Vážím si toho. Každý člověk se posunuje dál, čas nezastavíš. Je tam pár hráčů, s kterými jsem hrával a s kterými se znám. Vždycky je to takový ošemetný. Já tady ale nejsem od toho, abych na ně řval nebo něco takového. Přišli jsme všichni s jedním cílem, a to je uhrát pořádný výsledek," prohlásil Prospal. Podle něj pro to realizační tým dělá maximum.

"Jako trenéři jsme se scházeli pomalu celé léto, takže věříme tomu, že ten čas a příprava se nám zúročí, protože ti kluci pracují velmi dobře," uvedl. A nedělá si těžkou hlavu z toho, že podle expertů v zámoří se českému týmu naděje na úspěch nedávají. "Každý má právo vyjádřit názor. Média se starají o zajímavosti před turnajem, experti nás bohužel pasují do takové role. Určitě to není na jednu stranu nic příjemného to číst, na druhou stranu pro nás je to ten největší motivátor. Náš cíl je postoupit dál ze skupiny," uvedl.

Podle Prospala byl český tým podceňovaný i v roce 2004 na minulém Světovém poháru a vzepřel se prognózám. "Nikdo nám taky tenkrát nedával šanci, když jsme letěli do Švédska na čtvrtfinále, a my jsme dokázali Švédy porazit 6:1. Pak jsme letěli rovnou na semifinále do Toronta a dokázali jsme sehrát vynikající zápas proti Kanadě," navázal Prospal.

Připomněl, že po tragické smrti trenéra Ivana Hlinky po autonehodě v létě před turnajem panovala nejistota. "Bylo to hodně na vážkách, jak budeme hrát, a nakonec jsme ostudu vůbec neudělali. Jsou to krásný vzpomínky," připomněl tehdejší tažení, které skončilo porážkou týmu Vladimíra Růžičky s Kanadou až v prodloužení. Už ve čtvrtek jej příprava na Světový pohár zavede i do Petrohradu, kde v roce 2000 dosáhl na zlato z mistrovství světa.

"Když zápas přehodili z Moskvy do Petrohradu, tak jsem se o tom bavil doma se ženou a dětmi. Je to krásný pocit, že se člověk vrátí zpátky tam, kde jsem se prvně stal mistrem světa. A měsíc nato jsem se stal prvně otcem. I když jsme měli s Vencou Varaďou na pokoji tři týdny žaludeční potíže, tak mám na ten turnaj krásné vzpomínky," dodal s úsměvem Prospal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články