Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Jandač: Nesmíme dělat tolik "stupidních faulů"

Pittsburgh - Trenér Josef Jandač měl po vítězné generálce před Světovým pohárem pozitivní dojmy z nasazení, výkonu brankářů a hry pět na pět. Naopak rozmrzelý byl z množství zbytečných vyloučení a ztrát puků. Představení gólmanů Michala Neuvirtha i Petra Mrázka si pochvaloval, ale jméno jedničky pro turnaj neprozradil.

Milan Michálek (vlevo) a Aaron Ekblad
zdroj: ČTK/AP autor: Gene J. Puskar

Češi po čtvrteční úvodní prohře v Petrohradu s Ruskem 3:4 vyhráli v sobotu v Praze nad sbornou 2:1 po samostatných nájezdech a v Pittsburghu na to navázali výhrou nad Výběrem mladíků Severní Ameriky 3:2. "Měli jsme docela dobrý vstup do zápasu. V prvních deseti minutách jsme měli několik přečíslení a zakončili to gólem," hodnotil zápas Jandač.

Nejhorší byla druhá třetina

Zlom v obrazu hry podle něj nastal od prvního oslabení ve 14. minutě. "Otočilo se to, dostávali jsme se v určitých momentech pod tlak. Druhá třetina byla z našeho pohledu nejhorší, měli jsme tam spoustu ztrát puků, střídačku daleko a otáčela se na nás hra. Měli jsme dlouhá střídání a dělali stupidní fauly. Jen díky brankářům, kteří nám dali šanci, jsme byli ve hře," podotkl Jandač.

Podobné pocity měl i bek Roman Polák. "Ve druhé třetině jsme to trochu otevřeli a nebýt výborných zákroků gólmanů, mohlo to být jinak," uvedl. "Toho se musíme vyvarovat, dávat si na to pozor a držet celých 60 minut. Byli jsme lépe připraveni než oni. Oni start podcenili. My jsme věděli, co hrají. A šli jsme do toho po hlavě," prohlásil.

Roman Polák:

"Je to týmový sport a já musím říct, že většinu zápasu hrajeme jako tým. Když jsou někdy pasáže, kdy tak nehrajeme, tak nás podržel gólman. Když je za vámi dobrý gólman, tak vše může být jinak."

Důležité podle něj je, aby se hráči z obrany i útoku na ledě neustále doplňovali. "Pomůže to, když drží ta pětka pospolu a není tam pak rozdíl mezi útokem a obranou. V první třetině se nám to dařilo, pak jsme od toho upustili, ale zase jsme se k tomu vrátili," řekl Polák.

Fauly a laciné ztráty kotoučů

Třetí třetinu už podle Jandače sehráli jeho svěřenci dobře. "I když jsme si to trošku zkomplikovali šesti hráči na ledě a ještě jsme dali v závěru soupeři šanci při hře šest na čtyři, ale obětavým výkonem jsme to dotáhli do vítězství," uvedl Jandač.

Nelíbilo se mu celkem osm trestů na kontě českého týmu. "Ta vyloučení byla stupidní a zbytečná. Hlavně to bylo na útočné polovině nebo v útočném pásmu. Vynucený faul tam byl možná jeden, jinak všechno zbytečné fauly. Nesmíme je dělat, to je základ pro turnaj. Některé fauly byly fakt z kategorie debilních. Dalším negativem byly laciné ztráty kotoučů," podotkl Jandač.

Jednička v utajení, obrana beze změn a návrat Sobotky

Dobrý dojem měl kouč z nasazení, hry pět na pět a výkonu brankářů. Neuvirth pochytal za půlku zápasu všech 25 střel soupeře, Mrázek z 19 pokusů inkasoval dvakrát. "Chytali oba výborně. Rozlouskneme to až těsně před zápasem. Proč bychom dávali dopředu najevo soupeři, jaká bude sestava? Ostatní taky šachujou, jak se dá. Kluci to budou vědět, ale my to budeme do poslední chvíle držet," uvedl Jandač.

Sestava pro start turnaje se podle něho nebude měnit v obraně, kde byl na pozici sedmého nehrajícího beka Tomáš Kundrátek. Do útoku by se měl po zranění ramena zařadit zpět Vladimír Sobotka. "Věříme, že 'Sob' bude připravený do toho zápasu proti Kanadě. A tím pádem jeden z útočníků hrát nebude. Zařadíme ho do centra čtvrté formace," nastínil Jandač.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články