Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jako kočka s myší. Kanada si smlsla na českém výběru 6:0

Toronto – Nebyla to hezká premiéra Josefa Jandače na střídačce české reprezentace. Národní tým věděl, že ho při startu na obnoveném Světovém poháru čeká velmi těžký soupeř v podobě Kanady, tohle však byla síla přímo drtivá. Večer Sidneyho Crosbyho, který si připsal po gólu a dvou asistencích, nakonec skončil jasným vítězstvím 6:0 a brutálním poměrem střel 50:27. A také otazníkem, jak se Češi poučí do pondělního utkání s Výběrem Evropy. Ten si totiž překvapivě poradil s USA 3:0.

Utkání Kanada - ČR
zdroj: ČTK/AP

Jandač neměl lehké rozhodování, koho postaví na rozjezd turnaje do brány. Přestože se ještě před přípravou s Ruskem obecně předpokládalo, že v zámoří začne jako jednička spíše Petr Mrázek, vynikající výkony Michala Neuvirtha zamotaly českému kouči hlavu. A nakonec se rozhodl právě pro gólmana Philadelphie.

Frenetické podání domácí hymny od fanoušků předznamenalo, že v Torontu by měla být slušná atmosféra. To se potvrdilo hned v deváté minutě poté, kdy Crosby otevřel skóre. Ovace pak zněly na kanadské straně ještě pětkrát.

Necelou minutu po začátku hry měl na hokejce první šanci tečující Palát, recipročně přišla hned odpověď od osamoceného kapitána Crosbyho, ale Neuvirthův postřeh zapracoval na jedničku. Dělení pokračovalo vyloučením Šustra i Stamkose, které se z českého pohledu ještě vylepšilo, když si šel vzápětí za hákování Paláta sednout i Marchand. Češi domácí přimáčkli a v krátké hře pět na tři se u Price vystřídali Nakládal, Plekanec i Michálek. Úderná pětiminutovka vyvrcholila Hemského tyčkou.

Hrál se hodně rychlý hokej, který vygradoval v polovině třetiny gólem Crosbyho poté, co objel bránu a protlačil kotouč o Neuvirthova záda. Jandač a spol. reklamovali nedovolené bránění, ale marně, čímž přišli o možnost time-outu. Český gólman měl plné ruce práce: Pietrangelova rána skončila na betonech, se štěstím pak sudí neuznali Getzlafovu trefu, která padla poté, co Tavares bivakoval v brankovišti.

Kanaďané se radují z gólu v utkání s ČR
zdroj: ČTK/AP

A na národní tým se začaly lepit starosti. Mužstvo Mikea Babcocka nechalo na ledě dlouho čtvrtou formaci, začalo zamykat a Polák měl napilno s dotírajícími Duchenem a Thortonem. Plekancovy zkušenosti pak pomohly přenést hru na delší čas do útočného pásma a Češi si mohli dovolit i sympatické kombinační soirée, leč bez potřebného zakončení.

Ovšem kámen úrazu se jmenoval vhazování, jež Jandačův soubor velmi často prohrával. Tři minuty před koncem prvního dějství se mu to šeredně vymstilo. Crosby namazal Burnsovi, ten razantně vypálil a Neuvirth neměl šanci. Český gólman pak musel přímo "pogratulovat" spoluhráči Kempnému, který si dovolil kličkovat v obraně, hloupě přišel o puk a Marchandova nahrávka Bergeronovi přinesla Javorovým listům třetí gól.

Utkání Kanada - ČR
zdroj: ČTK/AP

Do druhé dvacetiminutovky šla reprezentace jen se třemi formacemi, zraněný Faksa zůstal v kabině. Bouwmeester zařídil českému týmu přesilovku při nedovoleném bránění Pastrňáka, ale i přes pokusy Hanzala a Hemského zůstala nevyužita. A Kanada opět trestala. Češi měli umotané nohy, obrana byla víc než průchozí, Neuvirthova branka odkrytá, takže už předtím několikrát dobře napadající Thorton měl po Crosbyho přihrávce snadný cíl.

Kanaďané si s národním týmem hráli jako kočka s myší, byli zkrátka všude. Bergeronův únik ve vlastním oslabení toho byl důkazem. Ten pravý kolotoč pak přišel při vyloučení Zbyňka Michálka, který vyvrcholil pátým gólem po parádní kombinaci Toews–Getzlaf–Toews. O vzedmutí se pokusil jen Hanzal, ale síť za Pricem se nerozvlnila.

Češi chtěli třetí třetinu dohrát důstojně, byť nepřesné přihrávky zapříčinily, že nevyužita zůstala i pátá přesilovka. Ne tak pro Pietrangela, který si s vyloučením Nakládala dokázal poradit přesnou šlehou zprava. Kanaďané dohrávali až exhibičně, zcela v poklidu a ještě několikrát vyzkoušeli prostupnost Neuvirtha, který byl při jedné z akcí zasažen pukem do krku. Skóre ale zůstalo neměnné a Jandačův výběr tak odjížděl z ledu řádně proškolen.

Kanada - ČR 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Crosby (Marchard, Stamkos), 18. Marchand (Burns, Crosby), 20. P. Bergeron (Marchand), 28. J. Thornton (Crosby, Duchene), 35. Toews (Getzlaf, Tavares), 53. Pietrangelo (Doughty, Tavares). Rozhodčí: Furlatt, Lee - Miller, Cormier (všichni Kan.). Vyloučení: 6:3. Využití: 2:0. Střely na branku: 50:27. Diváci: 18 978.

Kanada: Price - S. Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo - Perry, Toews, Couture - P. Bergeron, Crosby, Marchand - Stamkos, Getzlaf, Tavares - R. O'Reilly, Duchene, J. Thornton. Trenéři: Mike Babcock, Misha Donskov, Claude Julien, Bill Peters, Joel Quenneville a Barry Trotz.

ČR: Neuvirth - Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán - J. Voráček, Plekanec, M. Michálek - Pastrňák, Hanzal, Palát - Hemský, Faksa, Michael Frolík - Jaškin, Sobotka, Červenka. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články