Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Finové znovu střelecky selhali, Rusko po výhře 3:0 postupuje

Toronto - Dvě branky během 79 sekund druhé třetiny rozhodly o vítězství Ruska nad Finskem a postupu sborné do semifinále Světového poháru. Rusové si s trápícím se soupeřem bez větších problémů poradili a na druhém místě skupiny B přeskočili zásluhou lepšího vzájemného zápasu Výběr Severní Ameriky do 23 let. O finále turnaje si Rusko zahraje v bitvě gigantů s domácí Kanadou. Finsko skončilo ve skupině B poslední, bez jediného bodu a se skóre 1:9.

Utkání Finsko - Rusko
zdroj: AP autor: Chris Young

Finsko přivezlo na Světový pohár druhou nejmladší obranu ze všech účastníků, nejvíce však paradoxně Suomi tlačila bota v útoku. Ofenziva s Barkovem, Granlundem, Filppulou nebo dvojkou letošního draftu Patrikem Lainem se během tří zápasů zmohla na jedinou branku za rozhodnutého stavu 0:4 v duelu s Výběrem Severní Ameriky do 23 let.

Ani sborná na Světovém poháru zatím svými výkony nezáří, na turnaji odehrála zatím jednu dobrou třetinu, kdy mladým Severoameričanům nastřílela čtyři góly a rozhodla tím o svém postupu do semifinále právě na úkor mladých nadějí NHL.

Rusové bez zraněného Dacjuka sice začali aktivně, jejich tlak ale postupně slábl. První třetina nepřinesla mnoho vzruchu a pouze šest střel na každé straně. Hned první rána ale mohl být gólová, Finové propadli a ruský brejk čtyři na dva zakončoval Tarasenko, Rask ale jeho pokus zápěstím vyrazil. O dvě minuty později po podobné akci zkoušel štěstí Naměstnikov střelou mezi betony, ale ani on neuspěl.

Od poloviny úvodní části o sobě začali dávat vědět i Finové, kteří se ale jinak do 15. minuty zmohli pouze na dva střelecké pokusy. A jejich dlouho nejnebezpečnější akce vznikla vlastně náhodou, když se nepřesná střela Aha od mantinelu odrazila přímo na překvapeného Bobrovského.

Rusové působili nervózně a také na Finech bylo vidět, že je turnaj nezastihl v optimální pohodě. Tempo utkání se trochu zvedlo až v závěru třetiny po vyloučení Ovečkina. Barkov s Komarovem v přesilovce motali hlavu ruské obraně, Bobrovskij ale složitou dvouminutovku, kdy se jeho spoluhráči prakticky nedostali z vlastního pásma, s trochu štěstí ustál.

Alexandr Ovečkin se raduje z prvního gólu
zdroj: AP autor: Chris Young

Úvod prostřední části měl zásadní vliv pro další vývoj duelu. V obrovské šanci se ocitl po chybě v ruské rozehrávce a rychlé akci Finů Granlund, trefil ale pouze tyč. Na druhé straně byla sborná úspěšnější. Špatné vyhození Vatanena využil Ovečkin, protáhl se před Raska a místo střely ještě situaci vyšperkoval přihrávkou na Tarasenka, který už zakončoval do prázdné branky.

Neuplynuly ani dvě minuty, když si Tělegin z rohu odvážně vybruslil před branku a v pádu zasunul puk vedle betonu finského gólmana. Rusové se dvoubrankovým vedením uklidnili, naopak mladý finský výběr se znovu dostal do těžké situace. Vrátit do hry ho mohl Granlund, už podruhé ale v rozhodující chvíli selhal, když sám před Bobrovským trefil pouze gólmana.

Trápení Suomi v koncovce pak nezlomil ani Komarov, který před poloprázdnou brankou místo střely zbytečně přihrával Jokinenovi. Rusové tak nakonec málem šli podruhé do kabin už s rozhodující náskokem, po střele Kučerova a nejistém zákroku Raska ale Kuzněcov dorážel pouze do tyčky.

Hned v první minutě třetí třetiny mohl ještě zápas zdramatizovat Mikko Koivu, finský kapitán ale pouze dokumentoval zmar svého týmu. Dokázal sice dobrým napadáním získat puk, ale proti Bobrovskému neuspěl, ruský gólman dobře zasáhl betonem. Gólovou ránu Kučerova zastavil obětavým zákrokem Määttä, v oslabení po vyloučení Korpikoskiho pak jeli Finové dva na jednoho, Vatanenovi ovšem v zakončení zabránil faul Panarina.

A tak přišel znovu trest, Malkin se rozjel do útočného pásma, a když neměl komu přihrát, tak zkusil vystřelit a překvapil Raska. Finové třetím úderem ztratili víru a v následujících minutách měli problém si přesně přihrát. Lepistö sice dokázal vyslat na Bobrovského ostrý projektil, beton brankáře Columbusu ale byl znovu na místě.

Finové nechtěli podruhé za sebou odjíždět z ledu bez vstřeleného gólu, jenže Lehterämu v rozhodující chvíli sjel puk z čepele a v posledních minutách už se k ohrožení Bobrovského branky nepřiblížili. Trápení Suomi na Světovém poháru tak možná nejlépe dokumentovala situace z úplného závěru, kdy Vatanen bezradně stál s pukem za vlastní brankou a už ani nechtěl rozehrát.

Rusko - Finsko 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 24. Tarasenko (Ovečkin), 26. Tělegin (Šipačov), 44. Malkin (Jemelin). Rozhodčí: Furlatt, McCauley - Murray, Heyer (všichni Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 12 098.

Rusko: Bobrovskij - Zajcev, Orlov, Jemelin, Markov, Marčenko, Kulikov - Tarasenko, Kuzněcov, Ovečkin - Panarin, Malkin, Kuljomin - Kučerov, Anisimov, Namestnikov - Dadonov, Šipačov, Tělegin. Trenér: Oleg Znarok.

Finsko: Rask - Ristolainen, Lepistö, Määttä, Vatanen, Pokka, Jokipakka - Mikael Granlund, M. Koivu, Teräväinen - Komarov, Filppula, J. Jokinen - Aho, Barkov, Laine - Donskoi, Lehterä, Korpikoski. Trenér: Lauri Marjamäki.

Uložit

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články