Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi nastoupí v generálce ještě bez Sobotky, brankáři se prostřídají

Pittsburgh - Čeští hokejisté se v generálce na Světový pohár utkají s mladým Výběrem Severní Ameriky do 23 let. Po dvou zápasech proti Rusku (3:4 a 2:1 po samostatných nájezdech) je tak čeká souboj se severoamerickými hráči, který by měl být vhodnou přípravou na duely ve skupině proti Kanadě a USA. Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport a našem webu od 21:00.

Vladimír Sobotka (vlevo) a Roman Červenka
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

V brance začne Michal Neuvirth a v polovině utkání jej vystřídá Petr Mrázek. Možnost ukázat se tak dostanou oba gólmani, mezi kterými se rozhoduje o jedničce pro začátek turnaje v Torontu.

V posledním přípravném zápase nakonec nenastoupí útočník Vladimír Sobotka. Devětadvacetiletý centr bude ještě šetřit pravé rameno, které si poranil ve čtvrtečním přípravném utkání v Petrohradu proti Rusku. "Máme pro zápas variantu, že nastoupí i že nenastoupí," prohlásil v úterý Jandač.

Sobotka po zranění trénoval s týmem už v neděli v Praze před odletem do Pittsburghu a také v úterý v Consol Energy Centre. "Potrénoval jsem a zlepšuje se to každým dnem," uvedl Sobotka po úterním tréninku.

"Čekal jsem to horší. Když jsem poprvé vystřelil, tak jsem se přestal tak trochu bát. Mám to nějaké naražené nebo něco, tak se toho trochu bojím, ale já si myslím, že by to mělo odejít úplně," popsal Sobotka.

Start nakonec ještě riskovat nebude, věří ale, že na vstup do turnaje proti Kanadě v neděli od 2:00 SELČ už bude připravený. "Doufám, že to rameno bude dobré a budu podávat výkony, které jsem podával předtím," dodal Sobotka.

Do sestavy se zařadí i útočník Roman Červenka z Fribourgu, který se k týmu připojil až před nedělním odletem do Pittsburghu a dnes s ním poprvé trénoval. "Roman Červenka se zařadí do sestavy podle Vládi Sobotky. Když bude, tak půjde Roman na levou stranu. Když nebude, tak bude v centru," doplnil Jandač. Sedmým obráncem na tribuně zůstane Tomáš Kundrátek.

Po pondělním dnu volna český tým šel v Pittsburghu dnes poprvé na led v hale Consol Energy Center a trénoval hodinu. "Udělali jsme si ho ostřejší, hráči jezdili hodně v předklonu. Byla tam cesta, den volna a bylo to znát," doplnil Jandač.

Výběr Severní Ameriky má za sebou v přípravě dva vítězné duely s Výběrem Evropy - v Québecu vyhrál 4:0 a v Montrealu 7:4. Pro český tým bude utkání před zápasy ve skupině s Kanadou a USA dobrým testem proti zámořskému soupeři vedenému kanadským trenérem Toddem McLellanem.

"Musíme hrát o hodně jednodušeji, než jsme hráli v Praze proti Rusům. V Petrohradu už úzké kluziště bylo, ale hráli jsme tam první zápas. Tady si to kluci osahají, důležité to bude i pro hráče z Evropy, aby věděli, jak to bude vypadat v zápase," řekl asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Doufá, že forma týmu bude mít nadále vzestupnou tendenci. "Výkon v druhém zápase vypadal lépe, první utkání v Rusku bylo z naší strany trošku rozlítané. Ale teď v Pittsburghu to bude úplně jiný zápas. Máme detaily, na kterých je třeba dělat," řekl Špaček.

Od mladých zámořských talentů očekává rychlé tempo. "Musíme na to být připraveni. Kluci vědí, co je čeká. Proti takovým soupeřům hrají každý den. Bude to nahoru dolů a žádné zastavování. Ale hráči mají za sebou dva zápasy a jsou trošku rozježdění," dodal Špaček.

"Jsou nabruslení. Všichni říkají, že asi budou jedním z nejrychlejších mančaftů na turnaji, ale na druhou stranu budou mít svoje chyby, které je taky potřeba využít. Z hlediska toho, že jsou mladší a nezkušenější, tak mohou udělat chyby. Je potřeba je k nim donutit, na to se budeme muset soustředit," prohlásil kapitán Tomáš Plekanec.

Světovému poháru se věnoval i Hokej fokus podcast webu ČT sport:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články