Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sörvik poslal Jihlavu do baráže, Chomutov se po výhře v Boleslavi zachránil

Hokejisté Jihlavy jsou po 4. kole skupiny o umístění v extralize po Litvínovu druhým jistým účastníkem baráže. Rozhodla o tom domácí porážka Dukly s posledním Litvínovem 0:1. Zároveň dvanáctý Chomutov zvítězil na ledě Mladé Boleslavi 5:4 a má před Jihlavou dvě kola před koncem náskok už 12 bodů.

Radost hokejistů Litvínova
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Duel na Vysočině rozhodl ve 38. minutě v přesilové hře norský obránce Daniel Sörvik. Brankář Pavel Kantor udržel díky 26 úspěšným zákrokům podruhé v sezoně čisté konto. Jihlava se neprosadila stejně jako v neděli v Litvínově, kde prohrála 0:2.

"Zase jsme nedali branku, a když ji nedáte, nemůžete vyhrát. Hráli jsme lépe než u nich. Ale necpeme se moc do šancí a soupeře nenutíme k tomu, aby dělal chyby a otvíral prostory. Střely, které máme, jsou přes hráče a z dálky. Nemáme ani moc dorážek. Gólman na střely vidí. Tohle je asi příčina toho, proč se střelecky trápíme," řekl obránce Dukly Petr Šidlík.

Jihlava nastoupila v hodně kombinované sestavě. Mimo hru zůstali i kapitán Čachotský a centr prvního útoku Adam Zeman. První extraligový start si připsal devatenáctiletý útočník David Čermák.

Před nejnižší návštěvou sezony na Horáckém zimním stadionu 2148 diváků se hrál hodně nezáživný hokej. V páté minutě se dostal do úniku domácí Jiránek, ale střelou mezi betony Kantora nepřekonal a Rys z dorážky ani netrefil branku.

Hosté se do první vážnější šance dostali až po polovině úvodní části. Čuttovu střelu Škarek neudržel a následného zmatku před brankou nedokázal využít Trávníček, který nepřekonal ležícího jihlavského gólmana.

Jihlava se neprosadila ani dvakrát v přesilových hrách. Naopak Litvínov zužitkoval hned první početní výhodu. Při Bryhnisveenově trestu se trefil od modré čáry Sörvik. V 45. minutě mohl vyrovnat de la Rose, ale střelou z mezikruží Kantora nepřekonal.

O minutu později domácí špatně střídali a hosté mohli rozhodnout z rychlého brejku, Mikúš však trefil tyč. Šance domácích na obrat v zápase snížil vyloučením na pět minut a do konce utkání Hubáček. Stav utkání už se nezměnil.

Dukla Jihlava - HC Litvínov 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka a nahrávky: 38. Sörvik (F. Lukeš, Jurčík). Rozhodčí: Kika, Kubičík - Hlavatý, V. Hanzlík. Vyloučení: 2:4, navíc R. Hubáček 5 min. a do konce utkání - Čutta 10 min. Využití: 0:1. Diváků: 2148.

Jihlava: Škarek - de la Rose, Šidlík, Stříteský, Bryhnisveen, D. Kajínek, Váňa, Půža - P. Straka, Skořepa, Anděl - D. Čermák, Rys, Jiránek - Žálčík, R. Hubáček, F. Seman - Rabbit, Hamill, Diviš. Trenéři: Vlk s F. Zeman.

Litvínov: Kantor - Sörvik, Šesták, Čutta, Baránek, Z. Sklenička, Frolo, L. Doudera - J. Černý, J. Mikúš, F. Lukeš - Marek Růžička, Řehoř, Trávníček - Jícha, Šimeček, Jurčík - Jánský, M. Hanzl, Matoušek. Trenéři: Šlégr, Weissmann, Skuhrovec a D. Stránský.

Petr Vlk (Jihlava): "Nemůžeme být spokojeni. Potýkáme se trošičku s marodkou, jsou to ale věci, které před baráží dáme dohromady. Když nedáme gól, tak zvítězit nemůžeme. Vytvořili jsme si řadu příležitostí, ale bohužel netrefíme branku. Soupeř tu branku dal, což celé utkání rozhodlo. Každý zápas musí kluci odehrát s těmi věcmi, které po nich chceme. I když to bude utkání, v kterém o nic nejde. Motivaci hráči musí mít i do zbytku zápasů před baráží."

Darek Stránský (Litvínov): "Nebyl to od nás ještě úplně optimální výkon. Ale podařilo se nám zvítězit za tři body, což je pro nás důležité a jsme za to rádi."

Mladá Boleslav nastoupila proti Pirátům bez řady opor a v brance s devatenáctiletým extraligovým debutantem Grohem, se sedmi beky a jen devíti útočníky. Chomutov vstoupil do utkání lépe a ve čtvrté minutě se dostal do vedení v přesilové hře.

Hned po 13 vteřinách potrestal Orsavovo vyloučení Smejkal, který se dostal k dorážce po Koblasově střele a natřikrát překonal Groha.

Bruslařský klub odpověděl v polovině první třetiny, kdy se Nahodil snažil v přečíslení přihrát, ale puk se od bránícího Szathmáryho k němu vrátil a mladoboleslavský útočník zakončil nad Lukešův pravý beton.

Domácí se pak ubránili při Nahodilově trestu a v 19. minutě po kombinaci s Lencem byl blízko obratu Najman, ale nestihl dobře zakončit.

Ve druhé třetině Piráti rozhodli o osudu utkání. Ve 25. minutě se dostal do úniku Vondrka, který sice Groha nepřekonal, ale z dorážky doklepl puk do prázdné branky Knot.

Za dvě minuty dostal prostor před Grohem Vondrka a tentokrát se zakončením uspěl. Ve 33. minutě mohl odpovědět Lenc při přečíslení domácích, ale z ideální pozice minul branku.

Úvod třetí třetiny vyšel Mladé Boleslavi. Hned po 31 vteřinách z levé strany od mantinelu překonal Lukeše Orsava. Za tři minuty se šikovně uvolnil na pravém kruhu Najman a vyrovnal.

Pirátům ale vrátil vedení ve 46. minutě po ideální přihrávce útočníka Růžičky Sklenář, který překonal Groha zblízka. V polovině závěrečné části pojistil náskok hostů střelou z pravého kruhu Huml. Za domácí už jen zkorigoval stav pět sekund před koncem v přesilové hře Eminger.

"Jsem strašně rád, že jsme to dneska zvládli a že ty poslední dva zápasy nemusíme hrát o všechno a máme to za sebou," řekl kapitán Chomutova Michal Vondrka, který se na výhře podílel gólem a asistencí.

BK Mladá Boleslav - Piráti Chomutov 4:5 (1:1, 0:2, 3:2)

Branky a nahrávky: 11. Nahodil (J. Říha, Orsava), 41. Orsava (Kurka, Kotvan), 44. Najman (Lenc), 60. Eminger (Lenc) - 4. Smejkal (Koblasa), 25. Knot (Vondrka), 27. Vondrka (Knot, Smejkal), 46. Sklenář (V. Růžička ml., Dietz), 51. Huml (Dietz). Rozhodčí: Lacina, Úlehla - Jindra, Polonyi. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:1. Diváci: 1089.

Boleslav: Groh - Kurka, Kotvan, Hrdinka, Eminger, J. Říha, Dlapa, Bernad - Volf, Nahodil, Orsava - Flynn, Urban, Pacovský - P. Kousal, Najman, Lenc. Trenéři: Kýhos, Ujčík a Žabka.

Chomutov: Š. Lukeš - Knot, Dietz, Valach, Trefný, Szathmáry, J. Mrázek, Grman - Vondrka, Smejkal, Koblasa - Skokan, V. Růžička ml., Sklenář - Vantuch, Huml, Poletín - Hlava, Štovíček, Lauko. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek

Viktor Ujčík (Mladá Boleslav): "Hráli jsme s mladými kluky, kteří dostali šanci se ukázat. Jsme rádi, že to zvládli. Pro Dominika Groha v bráně to byl první extraligový zápas a myslím si, že ho odchytal velice slušně. Ke konci bylo vidět, že už je hodně unavený a není zvyklý mít takovou porci střel. I ostatní mladí kluci se ukázali, že jsou schopní hrát pěkný hokej. Byla ale znát zkušenost na straně Chomutova, který dokázal v těch důležitých okamžicích dát gól navíc. Závěr si pohlídali a myslím, že se jim ohromě ulevilo. My ten pocit známe z minulého zápasu u nich, kde jsme získali definitivu, že nebudeme muset hrát baráž."

Petr Martínek (Chomutov): "Jsme hrozně rádi, že jsme to dnes uhráli a máme konečně klid. Není jednoduché tyto zápasy hrát. Domácí už měli zajištěný náskok a de facto jim o nic nešlo. My jsme museli udělat jeden bod, máte na to tři zápasy a kolikrát to bývá strašně těžké. Kluci to odmakali. Řekli jsme si, že to musíme dneska urvat a ani za stavu 3:3 jsme se nebáli. Možná v první třetině tam byla nějaká nervozita a odpalovali jsme puky. V pauze Vlaďa Růžička něco řekl v kabině a začali jsme si trošku víc věřit, hrát víc na puku a bylo to vidět."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články