Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Šmíd se přes roční pauzu cítí skvěle. Do Liberce ale zatím dorazil bez rodiny

Liberec – Liberec začal přípravu na novou sezonu a trenér Filip Pešán na ledě přivítal i jednu zvučnou posilu ze zámoří. Do mateřského klubu se vrátil obránce Ladislav Šmíd, který loňskou sezonu vynechal kvůli zranění. Účastník olympijských her v Soči a dvou světových šampionátů se však už cítí fyzicky skvěle. Jediným jeho současným problémem je zvyknout si na větší evropské kluziště.

Ladislav Šmíd na tréninku Liberce
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Fyzicky se cítím výborně a teď půjde jen o to dostat timing na ledě pod kontrolu a zvyknout si na větší evropské kluziště," řekl Šmíd, jenž celou minulou sezonu vynechal kvůli potížím s krkem. "Připravoval jsem se pod vedením kondičního trenéra jako v předešlých letech a vše bylo v pohodě. Žádné zranění, což musím zaklepat," uvedl rodák z Frýdlantu.

Do vlasti se nyní vrátil sám, manželka zůstala s dětmi v Kanadě. "Přijedou za mnou asi za měsíc. Teď budeme hodně trénovat, takže nemá cenu, aby tady se mnou byli," řekl Šmíd, jenž momentálně neplánuje, že by s ním rodina žila trvale v Česku.

"Myslím, že budou pendlovat. Bude to pro ně něco nového. Alespoň se ale malí naučí trochu česky," pousmál se Šmíd, který má s kanadskou manželkou Ashley dvojčata Ladislava a Zoey, jež se narodila předloni na Štědrý den.

V létě v Kanadě trénoval na suchu i na ledě. "Byla nás tam menší skupina kluků, čtyři pět, zaplatili jsme si trenéra a chodili na led," uvedl obránce, který má v NHL na kontě téměř 600 zápasů za Edmonton a Calgary. "Led byl ještě takový letní, ale trénink odsejpal. Je vidět, že Filip (Pešán) má vše pod kontrolou. Bylo to takové severoamerické, krátké a intenzivnější, což mi vyhovuje," pochvaloval si Šmíd po prvním libereckém tréninku.

Šmíd odešel z Liberce do zámoří v roce 2005 jako devatenáctiletý, vrátil se při výluce NHL v sezoně 2012/13. Teď by měl být jedním z klíčových hráčů Severočechů. Kouč Pešán si od něj slibuje posílení defenzivy a zároveň věří, že bude předávat zkušenosti mladším hráčům.

"Samozřejmě, mám nějaké zkušenosti z nároďáku i NHL a chtěl bych to předat mladším. Pamatuji si, že když jsem byl mladý a byla výluka (v roce 2004) a do kabiny přišel Jirka Fischer a Jarda Modrý, tak jsem na ně koukal s otevřenou pusou. A hrozně mi to pomohlo. Kluci mi říkali, jak to chodí v Americe, a trošku mi otevřeli oči. To se budu snažit udělat teď i já," uvedl Šmíd. Podstatné však podle něj bude, zda o to budou mít jeho noví spoluhráči zájem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články