Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šmíd se podílel na výhře Edmontonu, Fleischmann bodoval za Floridu

New York - Český obránce Ladislav Šmíd pomohl v nedělním utkání NHL gólem a asistencí k výhře hokejistů Edmontonu 6:3 na ledě Columbusu. O dvoubodovém zisku rozhodli Oilers v rozmezí 32. až 40. minuty, během nějž čtyřmi góly otočili skóre z 1:2 na 5:2. Šmíd dal třetí branku týmu, když se prosadil střelou od modré čáry. Šestadvacetiletý bek si pak ještě připsal přihrávku na poslední branku zápasu a byl vyhlášen třetí hvězdou utkání.

Šmíd za Oilers
zdroj: ISIFA

Šmíd se trefil podruhé za poslední tři zápasy. "Neumím vysvětlit, proč mi to teď víc padá. Je to ale úžasný pocit. Jsem rád, že jsem během krátké doby dvakrát skóroval a že to týmu pomohlo vyhrát zápas," uvedl obránce, o němž se mluví jako o možné posile české reprezentace na mistrovství světa.

Rodák z Frýdlantu v průběhu sezony ukončil téměř dvouletý gólový půst, nyní už má na kontě pět tref, což je více než v součtu předchozích pěti sezon dohromady. Vytvořil si i nové maximum v počtu bodů (15), a přestože je Edmonton předposlední v soutěži, má Šmíd v tabulce pravdy šest kladných bodů.

Stejné bilance jedné branky a asistence dosáhl i Tomáš Fleischmann. Po šikovné přihrávce českého útočníka zpoza branky otevřel skóre utkání Floridy s New Yorkem Islanders Stephen Weiss, deset minut před koncem pak Fleischmann dostal Floridu do vedení 2:1. Lídr Jihovýchodní divize ale těsný náskok neudržel a prohrál doma 2:3 po samostatných nájezdech.

Panthers prohráli podruhé za sebou v penaltovém rozstřelu, v pátek doma podlehli v této dovednostní disciplíně i Edmontonu. "Samozřejmě, že chcete doma vyhrávat každý zápas, ale i proti týmům jako Edmonton nebo Islanders je to těžké, protože už nemají co ztratit," vysvětloval Fleischmann poslední nezdary, za nimiž stojí i špatná koncovka. V posledních třech utkáních vstřelil tým jen čtyři branky.

"Musíme najít způsob, jak dávat více gólů a vyhrávat tyhle vyrovnané zápasy. Každý bod je teď nesmírně důležitý, blížíme se ke konci sezony a skupinka bojující o play off je seřazena v těsných rozestupech. Dotírá na nás i Washington, bude to ještě boj," podotkl Fleischmann. Florida má ve Východní konferenci tři body náskok před osmým Washingtonem a devátým Buffalem.

Hráči z hlavního města USA se vrátili do elitní osmičky díky vítězství 3:0 nad Minnesotou. Čisté konto si ve svém čtvrtém startu sezony připsal brankář Braden Holtby, který kryl 28 střel. Washingtonský náhradník českých gólmanů Michala Neuvirtha a Tomáše Vokouna (má zraněná třísla) byl první hvězdou utkání.

V ofenzivě byl tahounem Alexandr Ovečkin, který nastupoval ve dvou formacích a na ledě strávil přes 26 minut. Ruský kanonýr vstřelil gól, přidal asistenci a dokonce se blýskl i perfektním obranným zákrokem, jímž zastavil přečíslení dva na jednoho.

"Dnes to bylo jako dva roky zpátky. Měl jsem hodně sebedůvěry, cítil jsem se opravdu dobře," komentoval svůj výkon Ovečkin. "Kvůli němu jsem nominoval o jednoho útočníka méně. Sledoval jsem ho na střídačce a vždy na ni vypadal svěže, tak jsem se ho snažil více zapřáhnout," vysvětlil svůj tah trenér Dale Hunter.

I bez svého nejproduktivnějšího útočníka Martina Erata zvítězili hokejisté Nashvillu jednoznačně v Chicagu 6:1. Český hráč v sobotu odehrál proti Winnipegu 19 minut, ale o den později nenastoupil kvůli zranění v horní části těla.

"Nezáleží na tom, koho máme v sestavě a kolik je v ní útočných hráčů. Základem naší hry je poctivá defenziva, tvrdě bojovat, hrát jednoduše a z toho pak přijdou i nějaké šance v útoku. A to se dnes potvrdilo. Máme stále hodně talentovaných hráčů, a když se dostanou do gólové šance, umějí ji proměnit," uvedl k Eratově absenci brankář Predators Pekka Rinne. V dresu Nashvillu se gólově prosadilo šest různých střelců, přičemž už v 26. minutě hosté vedli 3:0.

Naopak absence nejlepšího střelce Phoenixu Radima Vrbaty byla znát. Coyotes, kteří bojují o účast v play off, po sobotní prohře v nájezdech tentokrát nedali ani gól a podlehli doma St. Louis 0:4. Nejlepší celek soutěže zlomil bezbrankový stav v úvodní minutě prostřední části, zbývající tři branky přidal v poslední třetině. Brankáři Blues udrželi už 14. nulu v sezoně; šest jich má na kontě Jaroslav Halák, osmou v neděli zaznamenal Brian Elliott.

První vítězství po třinácti měsících vychytal brankář Marty Turco. Šestatřicetiletý gólman, který část sezony strávil v Rakousku a s Bostonem podepsal smlouvu až 5. března, dovedl obhájce titulu k výhře 3:2 v Anaheimu. Zkušený gólman, který si třikrát zahrál v Utkání hvězd, si připsal 25 úspěšných zásahů, vítězný gól pak vsítil další veterán Brian Rolston.

"Cítil jsem se dobře. Pravděpodobně moje první slova po zápasu byla: Byla to dlouhá doba. Nenazval bych to úlevou, ale trochu emocí jsem po zápase ze sebe vydal," přiznal Turco, jehož vedení klubu získalo za zraněného Tuukku Raska.

Jeho služby mohou Bruins využít ale jen v základní části, protože smlouvu podepsali až po uzávěrce přestupů. "Jsem ale rád, že jsem po třinácti měsících zase dosáhl výhry, že jsem zpět v NHL. Je úžasné tady být. Jsem šťastný," podotkl Turco.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články