Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Slovinsko: Tým s Kopitarem touží v Praze zastavit "jojo efekt"

Praha - Je to přesně deset let, co se slovinská reprezentace na šampionátu ve Vídni naposledy dokázala udržet v elitní skupině mistrovství světa. Tehdy "Rysové" překvapili vítězstvím ve skupině o záchranu, ale od té doby pravidelně pendlují mezi elitou a divizí 1. Letos zkušený a sehraný kádr cítí šanci na změnu, zvlášť když po sedmi letech oblékne slovinský dres na šampionátu hvězda Los Angeles Anže Kopitar.

Anže Kopitar slaví gól se spoluhráči ze slovinského týmu
zdroj: AP autor: Julio Cortez

Slovinci se naposledy představili na mistrovství světa před dvěma lety, ve Stockholmu sice dokázali sebrat bod nejen Dánům, ale v závěrečném zápase skupiny i Kanadě, jenže porážka 3:4 s Běloruskem je odsoudila na poslední místo. Od té doby ale Slovinsko sbírá jen úspěchy.

Nejdříve Rysové trochu překvapivě vyhráli olympijskou kvalifikaci v Dánsku a na samotných hrách v Soči postoupili zásluhou vítězství nad Rakouskem a především v základní skupině nad Slovenskem mezi nejlepších osm týmů turnaje. Konečná sedmá příčka byla nejlepším umístěním slovinského výběru v historii. Na dubnovém šampionátu divize 1 v Jižní Koreji pak vyhráli skupinu A a kvalifikovali se na turnaj do Prahy a Ostravy.

Robert Kristan
zdroj: Reuters autor: Bruce Bennett

Zde se budou Slovinci opírat o téměř totožný kádr, který překvapil na olympiádě v Soči. O jeho kvalitě svědčí i to, že se dávno nejedná o skupinku "poloprofesionálů" z Jesenice, ale hráče, kteří se dokázali prosadit v kvalitních evropských soutěžích. Útočník Jan Muršak z CSKA Moskva má na kontě i 46 utkání za Detroit, v KHL nastupovali za Slovan Bratislava také útočníci Žiga Jeglič a Rok Tičar. V samotném Slovinsku působí pouze útočník Aleš Mušič, který hraje za Olimpiji Lublaň mezinárodní ligu INL.

Výraznou stopu zanechali slovinští legionáři i v české extralize. Brankář Robert Kristan byl jednou z mála světlých výjimek v utrápené pardubické sezoně, v témže klubu působil i obránce Blaž Gregorc. K prvnímu mladoboleslavskému postupu do play-off přispěli i další beci Mitja Robar s Lukou Vidmarem a výraznou postavou Sparty byl také Robert Sabolič. V prvoligové Jihlavě pak působil obránce Miha Štebih a extraligové zkušenosti má i Tomaž Razingar ze slovenského Trenčína.

Útočník Los Angeles Anže Kopitar
zdroj: AP autor: Mark J. Terrill

Jednoznačně největší hvězdou týmu je ale Anže Kopitar. Sedmadvacetiletý útočník, který na MS reprezentoval naposledy v roce 2008, patří už devět sezon k oporám Los Angeles v NHL. V letech 2012 a 2014 dovedl Kings dvakrát ke Stanley Cupu jako nejproduktivnější hráč play-off a klubové bodování vyhrál dokonce v osmi ročnících za sebou.

V přípravě zatím Rysové vyhráli všech pět zápasů - porazili Chorvatsko (5:2), dvakrát Japonsko (4:0 a 4:1), Maďarsko (4:2) a Rakousko (4:3). Na šampionátu je však čekají mnohem silnější soupeři. Slovinci vstoupí do turnaje v sobotu 2. května důležitým utkáním proti Bělorusku. Úspěch právě proti Bělorusům a také Dánům by je mohl výrazně přiblížit vytoužené záchraně. V základní skupině B v Ostravě je čeká ještě Rusko, Slovensko, Finsko, Norsko a USA.

Nominace Slovinska na mistrovství světa:

brankáři: Robert Kristan (Pardubice, Luka Gračnar (Salcburk/EBEL), Gašper Krošelj (Oskarshamn/SWE)

obránci: Mitja Robar, Luka Vidmar (oba Mladá Boleslav), Blaž Gregorc (Pardubice), Žiga Pavlin (AIK Stockholm/SWE), Klemen Pretnar (Villach/EBEL), Miha Štebih (Jihlava), Sabahudin Kovačevič (Štýrský Hradec/EBEL), Aleš Kranjc (Södertälje/SWE), Andrej Tavželj (Neftěkamsk/VHL)

útočníci: Žiga Jeglič, Rok Tičar (oba Slovan Bratislava/KHL), Anže Kopitar (Los Angeles Kings), Jan Muršak (CSKA Moskva/KHL), Robert Sabolič (Sparta Praha), Jan Urbas (Västeras/SWE), Tomaž Razingar (Trenčín), Marcel Rodman (Klagenfurt/EBEL), Žiga Pance (Bolzano/EBEL), Boštjan Goličič (Gap/FRA), Ken Ograjenšek (Epinal/FRA), Miha Verlič (Štýrský Hradec/EBEL), Aleš Mušič (Olimpija Lublaň/INL)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články