Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slovenští hokejisté z KHL mohou dál reprezentovat, sponzor svazu je proti

Rozdílný přístup než Česko, Finsko i Švédsko k hokejistům působícím v ruské KHL zvolil slovenský hokejový svaz a umožní jim reprezentovat. Výkonný výbor slovenského svazu se rozhodl neomezovat hráče, kteří se rozhodli i po válečné invazi Ruska na Ukrajinu zůstat v KHL. Dlouholetý sponzor slovenského hokeje, společnost Orange Slovensko, s tím nesouhlasí a doufá, že svaz svůj názor přehodnotí.

Je nám líto, video expirovalo.
Slováci budou nominovat i hráče z KHL

"Výkonný výbor SZLH a Slovenský svaz ledního hokeje budou vždy respektovat mezinárodní dohody a platné zákony Slovenské republiky. Hráči, kteří aktuálně hrají v Rusku, neporušují žádné mezinárodní dohody ani naše zákony," uvedl svaz v oficiálním prohlášení.

Zároveň se odkázal i na olympijskou chartu, podle které má sport společnost spojovat. "Útoky a nevraživost vůči sportovcům jsou neakceptovatelné, stejně jako jakýkoliv vojenský konflikt," doplnili představitelé slovenského svazu s tím, že při nominacích na akce bude vždy rozhodovat pouze aktuální forma.

V KHL aktuálně působí sedm slovenských hráčů – brankáři Patrik Rybár, Adam Húska, obránci Michal Čajkovský, Christián Jaroš a útočníci Michal Krištof, Adam Liška, Samuel Buček. Až na Čajkovského s Liškou všichni s ruskými kluby podepsali smlouvy po začátku války.

Krok hokejového svazu se nelíbí jeho dlouholetému sponzorovi společnosti Orange Slovensko, která ho chce zvrátit. "Situace na Ukrajině nám není lhostejná, což potvrzuje naše promptní zapojení do pomoci po vypuknutí války. Svaz jsme kontaktovali, vyjádřili svoje znepokojení a o této situaci budeme dál jednat se záměrem, aby toto rozhodnutí přehodnotili," uvedl mluvčí společnosti Tomáš Palovský.

Vedení slovenského hokeje se tak rozhodlo jinak, než další evropské svazy a federace, které dopředu avizovaly, že hráče z KHL do reprezentací zvát nebudou. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje například rozhodl, že do národního týmu nebudou povoláváni hokejisté, kteří po zahájení ruské invaze podepsali nebo podepíšou smlouvu s některým z klubů Kontinentální ligy. Útočníci Rudolf Červený (Vladivostok) a Dmitrij Jaškin (Petrohrad) tak pozvánku nedostanou, obránci Libor Šulák (Vladivostok) a Michal Jordán (Chabarovsk), kteří smlouvy podepsali již dříve, být ale nominováni mohou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články