Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Slovensko dotahovalo marně, Kanada vyhrála 3:2

Vancouver – Ve finále olympijského hokejového turnaje dojde na zámořské derby, Kanaďané totiž ve druhém semifinále porazili Slovensko těsně 3:2, i když vedli už 3:0, a střetnou se s USA. Oba týmy se spolu na olympiádě utkali ve finále i před osmi lety v Salt Lake City, utkání začíná v neděli od 21:15 našeho času. Slovenští hokejisté se o třetí místo utkají s Finskem od 4:00 v neděli ráno.

Vedoucího gólu se Kanaďané dočkali v polovině 14. minuty, když na cestě k úspěchu zvolili pro brankáře nejobávanější zbraň. Od modré čáry nahodil puk Weber a před brankovištěm clonící Marleau sklepl puk k ledu mimo dosah Halákovy lapačky. Regulérnost gólu vzápětí posvětil i videorozhodčí. Stejným způsobem navíc uspěl v 16. minutě Morrow po nahození Prongera.

Ve druhé části se hrálo dlouho bez větších šancí, i když snížit mohl Demitra. Důležitý okamžik přinesla 37. minuta. Zedník naprosto zbytečným faulem v útočném pásmu, při němž držel soupeřovu hůl, oslabil svůj tým, ale na trestné lavici si za svůj prohřešek pobyl pouze 20 vteřin. Po střele Perryho se puk odrazil před brankoviště, tam u něj byl nejrychleji Getzlaf a parádním bekhendem zvýšil na 3:0.

Poslední třetina málem přinesla zvrat

V úvodu třetí dvacetiminutovky ohrozili Luongovo čisté konto Stümpel a Zedník, na druhé straně mohl ve 48. minutě zvýšit Iginla, Halák ho však v dobré šanci vychytal. Jakkoliv se zdálo, že Kanaďané v poklidu kontrolují průběh zápasu a kráčí neochvějně k finále, opak se ukázal být pravdou. Naději na zvrat zajistil Slovákům bekhend Višňovského na bližší tyčku z 52. minuty, po němž se musel domácí gólman červenat.

Kanaďany ale tento okamžik z letargie nevyvedl, a tak přišlo jako blesk z čistého nebe varování číslo dvě. Na začátku 56. minuty se totiž po Zedníkově výtečné přihrávce prosadil Handzuš. Tři minuty před koncem základní hrací doby byli blízko vyrovnání opět Handzuš, Marián Hossa a Demitra, Luongo byl ale připraven.

Slováci se nadechli k obrovskému náporu a Kanaďané nevěděli, kde jim hlava stojí. Vše navíc pro závěrečnou minutu umocnilo odvolání gólmana Haláka, po němž hráli Slováci se šesti hráči v poli a po celou dobu nepustili domácí z jejich obranného pásma. Deset vteřin před sirénou měl jedinečnou možnost k vyrovnání Demitra, při dorážce z úhlu do prázdné branky však trefil pouze lapačku ležícího Luonga.

Výsledky semifinále hokejového turnaje
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články