Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Slovenské hokejisty povede Vůjtek

Bratislava – Hlavním trenérem slovenské hokejové reprezentace se po volbě výkonného výboru Slovenského svazu ledního hokeje stal český kouč Vladimír Vůjtek. Jeho asistentem bude Peter Oremus. Vůjtek střídá ve funkci Kanaďana Glena Hanlona, jenž odešel po nepodařeném mistrovství světa, kde Slovensko propadlo a skončilo až na desátém místě.

Hokejisté Slovenska
zdroj: ČTK autor: Jan Koller

Vůjtek se funkce ujme oficiálně až 1. září, smlouvu podepíše do konce prosince příštího roku. Český trenér získal v roce 2002 s Lokomotivem Jaroslavl ruský titul, v následující sezóně ho s tím samým týmem obhájil. Trénoval také Kazaň a Dynamo Moskva.

"Výkonný výbor dospěl k závěru, že hlavním trenérem bude Vladimír Vůjtek. Smlouvu nemá na dvě sezóny, ale na období mistrovství světa 2012 a případné olympijské kvalifikace do Soči. Pokud se mu podaří kvalifikovat na ZOH, pokračuje. Pokud ne, končí a nastoupí nový realizační tým," řekl prezident svazu Igor Nemeček.

"Vážím si toho, že jsem dostal šanci, vést reprezentaci je pro mě velká výzva. S vedením slovenského svazu jsme se ale dohodli, že víc se k tomu vyjádřím na čtvrteční tiskovce," řekl dnes stručně Vůjtek. Již před oznámením verdiktu vedení slovenského svazu ale uvedl, že v případě, že by dostal důvěru, bylo by jeho hlavním úkolem vybudovat novou a správnou kostru národního týmu. "Jedna generace kolem Pavola Demitry skončila a nahradit je musí jiní. Stavět bychom ji měli kolem Mariána Hossy, Gáboríka a Cháry, který je teď ale v dobrém týmu, a kdo ví, zda bude v následujícím roce před mistrovstvím světa vůbec volný," uvedl Vůjtek pro deník Šport.

Připravit se prý musí i na variantu, že slovenské hvězdy působící v NHL nebudou reprezentaci k dispozici. "Nahradit by je museli hráči z Evropy. Možná že doposud měli pocit, že vše stojí na hráčích z NHL, a cítili se méněcenní. Budu rád, když v reprezentaci odevzdají to, co v klubech," podotkl Vůjtek.

Nový reprezentační trenér souhlasil podle generálního sekretáře svazu Otto Sykory s podmínkami. "Téma peníze či délka angažmá tu nebylo. Tady byla vůle trenéra se podílet a budovat něco pro národní mužstvo," poznamenal Sykora, jenž na postu generálního manažera reprezentace vystřídal někdejšího úspěšného útočníka Petera Bondru.

Hokejový svaz se ve finále rozhodoval mezi Vůjtkem a Jánem Filcem. Dříve se spekulovalo i o angažování dalších českých trenérů, Miloše Říhy nebo Rostislava Čady. Svaz ale takovou možnost kvůli jejich klubovým povinnostem odmítl. Vůjtek, který naposledy vedl v Kontinentální hokejové lize mužstvo Jaroslavle, byl nyní bez angažmá.

Je nám líto, video expirovalo.
BBV: Vůjtek ke slovenské reprezentaci
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články