Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Slovenské hokejisty povede kanadský kouč Hanlon

Bratislava - Trenérem slovenské hokejové reprezentace se stal poprvé v historii cizinec, Kanaďan Glen Hanlon. Bývalý kouč Běloruska vystřídal trenéra mistrů světa z roku 2002 Jána Filce a své nové svěřence povede už na květnovém mistrovství světa v Německu. Nejúspěšnější trenér v historii samostatného Slovenska Filc měl smlouvu i pro květnový světový šampionát, ale už během olympijských her ve Vancouveru naznačil, že do Německa možná nepojede.

Třiapadesátiletý Hanlon podepsal čtyřletou smlouvu s platností od 1. dubna. Povede tedy národní tým Slovenska příští rok na premiérovém domácím mistrovství světa v Bratislavě a Košicích i na olympijských hrách v Soči 2014. V Německu by měl ještě využít realizační tým svého předchůdce Filce, s nímž chce úzce spolupracovat. "Trénovat Slovensko je pro mě výzva. Vaše země má skvělé hráče, kteří to dokazují už mnoho let v NHL. Chci se co nejrychleji začlenit do slovenské kultury, pochopit reálie a jazyk," uvedl Hanlon.

Ján Filc se s národním týmem rozloučil trochu nečekaným postupem do semifinále a celkovým čtvrtým místem. "Už během olympiády jsem se rozhodl, že chci skončit. Je důležité, aby šel slovenský hokej dopředu. Oznámil jsem vedení svazu své záměry a následně jsem o situaci hovořil i s panem Hanlonem, který souhlasil," uvedl Filc.

Ten před několika dny vybral spolu s generálním manažerem Petrem Bondrou 35 hráčů, z nichž by měla vzniknout sestava pro MS. "Konečnou nominaci na světový šampionát bude vybírat pan Hanlon s Petrem Bondrou," dodal odcházející kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Ladislava Kerekeše

Hanlonovi dal svůj první gól Wayne Gretzky

Třiapadesátiletý Hanlon je bývalým brankářem, jenž chytal za Vancouver, St. Louis, New York Rangers a Detroit. Do historie se zapsal i tím, že mu dal svůj první gól v NHL legendární Wayne Gretzky. Po skončení hráčské kariéry v NHL Hanlon koučoval Washington. Od roku 2005 byl trenérem běloruské reprezentace, kterou vedl na třech mistrovstvích světa a v roce 2006 s ní obsadil šesté místo. Loni na podzim byl odvolán ze střídačky Dinama Minsk v KHL a následně odstoupil od běloruského výběru.

Mezi kandidáty na kouče slovenských hokejistů byl zmiňován i český kouč Miloš Říha, který nedávno prodloužil své angažmá ve Spartaku Moskva o další rok.

Ján Filc
zdroj: daylife.com
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články