Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slovenské extralize hrozí amatérský statut, bojí se vedení svazu

Bratislava - Zatímco hokejová sezona vrcholí na Slovensku stejně jako v Česku a naši východní sousedé navíc na loňském mistrovství světa zaznamenali skvělé stříbro, slovenská extraliga je na tom podle generálního sekretáře Slovenského svazu ledního hokeje (SZĽH) Otta Sýkory bídně. Dokonce tak bídně, že jí podle něj do dvou let hrozí, že se stane amatérskou soutěží.

Hlavním důvodem k obavám je podle Sýkory nedostatek finančního zabezpečení ze strany sponzorů. Slovenská extraliga navíc již před sezonou ztratila svůj nejvěhlasnější klub a úřadujícího mistra - Slovan Bratislava odešel hrát do KHL. "Nemáme problém se státními dotacemi, to jsou peníze, které jdou na talentovanou mládež a na reprezentaci. Když to však mohu porovnat se Švýcarskem, Německem či Českem, kde jsem působil, oproti Slovensku je tam vytvořeno daleko lepší prostředí, co se týče sponzoringu," říká Sýkora.

A situace by podle něj mohla eskalovat již velmi brzo. "Pocítíme to už v nejbližší době. Extraliga má velmi vážné problémy, a pokud se něco rychle nezmění, během jednoho, dvou let se z naší nejvyšší ligy může stát amatérská soutěž. Kluby prostě nebudou schopny finančně zajistit profesionální hráče. Mělo by to neskutečný vliv i na národní mužstvo, za pár let bychom tak mohli bojovat o účast v A-kategorii MS," obává se generální sekretář.

Boom, který nepřišel

Nepomohl ani loňský velký úspěch slovenského národního mužstva pod taktovkou Vladimíra Vůjtka. Ten přitom vyvolal na Slovensku velkou hokejovou euforii. "Po mistrovství jsme si mysleli, jaký tu bude boom, kolik dostaneme od sponzorů peněz. A přitom jsme šli o polovinu dolů. Efekt úspěchu, o kterém jsme si mysleli, že nastane, tu nebyl," přemítá Sýkora. A dodává, že hlavním důvodem, proč se sponzoři do podpory hokeje příliš nehrnou, je špatně nastavený systém.

"Dnes na Slovensku sponzor nemá důvod dávat peníze do sportu, nemůže si to vůbec odepsat, tak proč by i měl. Do sportu je dá jen tehdy, pokud je tam nějaká osobní vazba. Stejné je to s loteriemi. Jednoznačně si myslím, že většina peněz ze sázek na zápasy by měla jít zpět. Pokud chceme pomoci sportu, umíme nastavit systém tak, abychom mu pomohli," říká Sýkora.

Slovenský hokej celkově má problémy s financemi a s náborem mladých hráčů. SZĽH pracuje s celkovým rozpočtem 3,5 milionu eur (zhruba 89 milionů korun) a jeho mládežnická základna činí okolo 6 500 registrovaných hráčů. Pro srovnání - zatímco populace Slovenska je jen o polovinu nižší, Český svaz ledního hokeje počítá v posledních letech s příjmy mezi 210–225 miliony korun a registrovaných juniorů uvádí 34 000, tedy zhruba pětkrát více.

Otto Sýkora, generální sekretář SZĽH
zdroj: hokej.sk autor: jäzva

Žádný progres

"Pokryjeme náklady na reprezentaci, máme pod smlouvou 77 mládežnických trenérů, kteří pro nás pracují. Přes milion eur přerozdělíme na kluby, peníze na mládež na juniorské a dorostenecké kategorie. Ale neuděláme z toho progres. Pokud bychom se chtěli zlepšit, posunout se někam dál, tak nám tyto peníze nestačí. Stačí jen na to, abychom se udrželi tam, kde jsme," říká sekretář SZĽH.

Ochromená finanční situace slovenského svazu se projevuje i na počtu hráčů, které Slovensko vyprodukuje do NHL. "Za posledních šest let to byli jen dva - Tatar a Pánik. Nestačí to na to, abychom se dostali někam na úroveň před deseti lety, kdy bylo v NHL 37 hráčů. Dnes je jich tam dvanáct a z toho pět, šest pomalu končí. Za chvíli budeme jako Dánové pracovat se šesti, sedmi hráči," uzavírá Sýkora.

Zdroj
sme.sk, TASR, ČSLH [ČSLH]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články