Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Slováci jedou na MS napravit loňský propadák

Bern/Praha - S vědomím, že horší už to být nemůže, a zároveň touhou napravit loňský katastrofální výsledek se na nadcházející mistrovství světa ve Švýcarsku vydá hokejová reprezentace Slovenska. Na uplynulém šampionátu se propadla až do bojů o záchranu. Slováci dobře vědí, že něco podobného už si nemohou znovu dovolit. Prvním předpokladem pro přijatelnější umístění je lepší kádr, a ten by trenér Ján Filc oproti Júliusi Šuplerovi měl mít. Filcův předchůdce se loni kromě obránce Lubomíra Višňovského nemohl spolehnout na žádnou hvězdu ze zámořské NHL.

Na MS v Kanadě dostala slovenský tým do šlamastyky zejména porážka s Německem a překvapivě solidní výsledky Norska. Čtvrtá příčka v základní skupině znamenala boj o udržení. Setrvání mezi elitou Slovákům zajistily až dvě výhry v zápasech se Slovinskem (5:1 a 4:3 po samostatných nájezdech) znamenající zároveň konečnou 13. příčku, v éře jejich samostatnosti nejhorší umístění.

Nadcházející 73. šampionát je pro slovenský tým v pořadí čtrnáctým. V elitní skupině A, kde hráli Slováci poprvé v roce 1996 ve Vídni, se rychle zabydleli a svůj kumšt už přetavili v zisk tří medailí.

Slováci si pro první medaili dojeli před devíti lety

Pozice Slovenska nebyla po rozpadu federace jednoduchá a na rozdíl od České republiky, které připadla nástupnická práva, si museli jeho hokejisté účast v nejvyšší výkonnostní divizi pracně vybojovat. Tohoto úkolu se chopila řada skvělých hráčů v čele s legendárním útočníkem a svého času jedním z největších tahounů slovenského hokeje Petrem Šťastným.

Premiérové vystoupení Slovenska v "áčku" v roce 1996 nedopadlo slavně, po 10. místě se tým ale časem stále zlepšoval. Čtyři roky nato v Petrohradu hráči již splnili roli černého koně turnaje, když odbourali své letité bolístky - horší defenzivu a chybující brankáře - a dokráčeli k historicky první medaili.


Spolu s českými hokejisty postoupili až do finále, čímž se postarali o absolutní triumf někdejší československé školy. Po dramatickém utkání o zlato byli po výhře 5:3 šťastnější Češi. Na následujícím MS pak obhájci titulu Slováky ale vyřadili už ve čtvrtfinále (2:0) a odsoudili je k sedmému místu.

Svůj vrchol zažilo Slovensko před sedmi lety ve Švédsku. Mimořádně silný výběr s většinou hvězd z kanadsko-americké NHL v sestavě dotáhl své účinkování k senzačnímu prvnímu titulu mistrů světa. Ve finále si mužstvo, tehdy také vedené trenérem Filcem, poradilo i s urputnou obrannou hrou Ruska (4:3).







Výsledky Slovenska na hokejovém MS:

1994 - vítěz skupiny C, 1995 - vítěz skupiny B, 1996 - 10., 1997 - 9., 1998 - 7., 1999 - 7., 2000 - stříbro, 2001 - 7., 2002 - zlato, 2003 - bronz, 2004 - 4., 2005 - 5., 2006 - 8., 2007 - 6., 2008 - 13.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články