Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Šlégr: Tenhle zápas byl opravdu poslední

Litvínov - Pět utkání, čtyři vítězství, tři přihrávky na gól, ale především záchrana Litvínova v hokejové extralize. Taková je bilance obránce Jiřího Šlégra, který se dva roky po ukončení kariéry vrátil na led, aby mateřskému klubu pomohl v klíčových bitvách skupiny o udržení. Po pátečním duelu s Mladou Boleslaví, v němž Litvínov potvrdil příslušnost k elitě, Šlégr uvedl, že šlo opravdu o jeho poslední zápas.

"Skončil jsem (předloni) ze zdravotních důvodů, jinak bych hrál dál. Ta obava tam vždycky někde v pozadí je a já už nechci dál riskovat. Příští sezonu hrát určitě nebudu, tohle bylo opravdu loučení," ujistil olympijský vítěz z Nagana, který měl velké potíže se zády. V nedělním utkání závěrečného kola v Karlových Varech se objeví znovu jen jako vedoucí realizačního týmu. "Hrát už určitě nebudu, to by byl ode mě asi nesmysl. Už mě zase čekají povinnosti v klubu a politice," řekl čtyřicetiletý poslanec.

Jeho návrat byl přirovnáván k obnovení kariéry další klubové legendy Ivana Hlinky v sezoně 1986/87. "Samozřejmě jsem si na to vzpomněl, protože jsem to zažil. Myslím, že tehdy to pan Hlinka udělal z toho samého důvodu, aby pomohl Litvínovu a zachránil ho. Nechtěl bych to dávat na stejnou míru, ale beru to jako svou morální povinnost," řekl Šlégr, jemuž bylo tehdy 15 let. "Ty zápasy si pamatuju. Vím, že pan Hlinka měl modré rukavice," dodal mistr světa a vítěz Stanley Cupu s Detroitem.

Svoji pověst, ale hlavně zdraví riskoval přesto, že ho všichni zrazovali. "Neznám nikoho, kdo by řekl, že je to dobrý nápad. Ale věřil jsem, že bych to mohl zvládnout. Asi jsem blázen," smál se Šlégr. "Jsem člověk, který má své cíle, a když se pro něco rozhodne, už ho nezastaví nikdo. Pro mě je strašně důležité, že to vyšlo a zachránili jsme se." Věří, že jeho návrat povede k zamyšlení mladší hráče v týmu. "Vidí, že nám v klubu není jedno, když hrajeme na chvostu. I proto doufám, že hráči, kteří tu zůstanou, vstoupí do příštího ročníku daleko zodpovědněji."

Sám sebe překvapil tím, jak návrat zvládl, přestože byl dva roky bez tréninku. Z poslaneckých lavic naskočil mezi hráče, kteří jsou denně v zápřahu. "V tréninku není moc poznat, jak jste na tom, to si z vás ještě každý dělá srandu. Když přijde zápas, je to jiné. Věřím, že to zase taková ostuda nebyla a tak nějak v mezích jsem to zvládl," konstatoval Šlégr, jenž odehrál 622 zápasů v NHL.

Jeho poslaneckou imunitu sudí nerespektovali - během návratu nasbíral šest trestných minut. "Byl jsem v týdnu na výboru školství, kde se tím zabývali. Ptali se, jak je možné, že jsem byl vyloučený, když mám imunitu. Takže jsme se docela pobavili," žertoval Šlégr. A co když přijde podobná krize na Litvínov znovu? "Proboha, to snad ne!" řekl Šlégr k možnému dalšímu návratu. "Snad ne, prostě ne. Ale kluci mi říkají: Teď si zase dva roky odpočiň, dědečku, a pak si přijď znova zahrát," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články