Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Šlégr: Jsem si jist, že tentokrát končí Jágr definitivně

Praha – Na výkony českého týmu na mistrovství se byl sám podívat, a i když uznává, že čtvrté místo je jistým zklamáním, podle Jiřího Šlégra se národní tým nemá za co stydět. "Musíme se podívat, jak ten šampionát probíhal a v jakou exhibici ho Kanada proměnila," uznal bývalý reprezentační bek.

Jiří Šlégr
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

Českému výběru závěr turnaje příliš nevyšel. V semifinále proti mistrům z Kanady sice neměl daleko k dramatu, ale své šance nevyužil. V zápase o bronz s Američany jako by mu došla šťáva. Čtvrtým místem tak zopakoval výsledek z Minsku, kde byl rovněž "bramborový" a také v závěrečných utkáních nevstřelil ani branku.

Šlégr přesto semifinálové představení národního týmu proti javorovým listům vyzdvihl. "Proti Kanadě jsme předvedli solidní výkon, akorát jsme nedali branku. Kdybychom vedli, mohlo to být jiné. Nebo kdyby nám uznali gól na 2:1. Duel s Kanadou jsme odehráli pěkně a prohráli jsme s lepším týmem," řekl bývalý reprezentační bek, který má ve sbírce úspěchů zlato z olympiády či mistrovství světa.

Kanada podle jeho názoru sice šla porazit, ale muselo by se všechno sejít, což se nestalo. "Každé mužstvo má slabinu, ale nebyl to tým, který lze porazit dva duely za sebou. Můžete nad nimi vyhrát a postoupit přes ně, ale oni byli natolik dobří, že se to nikomu nepovedlo - Kanada měla tak silné mužstvo, jaké na MS ještě asi neměla," uznal nyní již bývalý hokejista.

Češi po čtvrtém místu prodloužili svoje čekání na zisk cenného kovu na světových šampionátech na tři roky. Třiačtyřicetiletý Šlégr ovšem věří, že český tým se z nezdarů může poučit a v letech následujících z toho může profitovat.

"Taky jsme museli dozrát. Na Světovém poháru 1997 jsme byli špatní a prohráli doma se Švédskem 0:3. Lidi na nás tehdy házeli plechovky. V zápase o naději ve Švédsku jsem pak prohráli dokonce 1:7. Rok nato jsme ale ovládli olympiádu. I tito kluci se musí z proher poučit. Vybudovat si zdravé jádro a zjistit, že vyhrávat se dá, ale jenom společně," zavzpomínal obránce, jenž v letošní sezoně získal s Litvínovem mistrovský titul.

Jágr v reprezentaci definitivně končí

Český tým si bude muset zvykat opět i na dobu "pojágrovskou", jelikož česká legenda po porážce s USA oznámila, že v národním týmu končí. A Šlégr si myslí, že tentokrát je její rozhodnutí definitivní. "Jarda se vrátil jen proto, že cítil národní povinnost nastoupit doma. On hraje srdcem, hokej miluje a myslím, že odvedl práci víc než na sto procent. Ale asi už je čas dát prostor mladším, aby získávali zkušenosti," řekl.

Pro výkony svého velkého kamaráda a bývalého spoluhráče, který byl zařazen do All-star týmu a získal ocenění pro nejužitečnějšího hráče šampionátu, má však pouze slova chvály. "To ocenění bylo opravdu zasloužené. Jarda v každém zápase dominoval a proti Finsku nás dotáhl do semifinále. Všichni v republice opět pochopili, i když to dávno věděli, že je to legenda, nejlepší český hráč historie," uznal Šlégr, jenž podobně jako většina účastníků šampionátu pochválil i diváky.

"Můžeme být hrdí, jaké máme fanoušky. Bylo to neskutečné. I když se někdy prohrávalo, tak celý stadion skákal, skandoval a já si za to lidí vážím. Opět jsme vytvořili rekord mistrovství v návštěvnosti, což dokázalo, že jsme hokejový národ," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Šlégr: S čtvrtým místem nemůžeme být spokojeni. Stydět se ale nemusíme
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články