Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavia nakročila k titulu přes dramatické derby. Spartu zdeptal v nájezdech Málek

Odplata se povedla, o to pikantnější, že znamenala konec sezony pro rivala. Hokejisté Slavie při své cestě za vytouženým titulem odstranili z cesty Spartu, které rok předtím v semifinále podlehli 0:3 na zápasy. V semifinále ročníku 2002/2003 to bylo o něčem jiném. Derby ovládli 4:2 na zápasy a jejich elán v play-off znamenal extraligový titul. Na trůnu nahradili právě městského soka. Připomeňte si semifinálovou sérii Slavia – Sparta z roku 2003 prostřednictvím Archivu Z.

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 2003: Sparta - Slavia

Pro sešívané šlo vlastně o první zisk titulu v historii československé ligy a extraligy. Pokud nebereme ještě stařičkých pět triumfů před rokem 1936, tedy vznikem československé ligy. 

Slavia si vyšlápla na úřadujícího mistra. Využila spletité sezony Sparty, při níž byl těsně po polovině základní části soutěže, tedy na začátku prosince, odvolán kouč Václav Sýkora. Jeho místo zaujal Alois Hadamczik. Se Spartou ještě dokázal skončit v základní části třetí. 

V létě tým opustil Jaroslav Hlinka, který zamířil do švýcarského Klotenu. V průběhu sezony zjistil Richard Žemlička, že s ním Hadamczik nepočítá, a odešel do Litvínova. Ofenzivní esa měl nahradit Petr Leška ze Zlína nebo Viktor Ujčík, který oklikou přes Plzeň přeskočil ze Slavie k rivalovi.

Slavia stavěla na pevné obraně a brankáři

Sparťanům se v Edenu zrodil zdatný konkurent, který udivoval v základní části o parník nejlepší defenzivou, což potvrdil i v play-off. Obraně vévodil olympijský vítěz z Nagana a bývalý bek Sparty František Kučera. Ze střídačky pak dirigoval hru dozadu stále řekněme začínající trenér Vladimír Ružička, který se později odpíchl k velké kariéře.

Nejvíce však vyčníval brankář Roman Málek. Svými rozštěpy a pohotovými reakcemi deptal soupeře. Jeho forma se prokázala v pražském derby hlavně v klíčových nájezdech. Zákroky Málka pak v sérii úročili v útoku Michal Sup, drzý Radek Duda či kapitán Josef Beránek.

Málek rekordmanem v počtu nul

Dodnes drží gólman Slavie Roman Málek s 11 vychytanými nulami v základní části sezony 2002/2003 rekord. O něj se dělí s Tomášem Pöpperlem, který ho později dorovnal. Shutout vychytal Málek v průměru každé páté utkání.

Přitom po prvním utkání v Edenu nebylo zrovna zřejmé, že by Sparta měla mít problém. Úderem Petra Havelky z úvodu třetí třetiny a pojistkou Petra Lešky zvládla úvodní klání 2:0. Stejným poměrem díky dvěma zásahům Supa to pak slávisté hned druhý den soupeři vrátili.

Rozhodující údery pro vývoj série uštědřili Růžičkovi svěřenci Spartě na jejich ledě v holešovické aréně. Dva zápasy, které dospěly do samostatných nájezdů, vyhráli po výsledcích 3:2 a 4:3. Na vlastní stadion se vraceli s vedením 3:1 na zápasy.

Semifinále 2003: Slavia - Sparta 4:2 na zápasy (0:2, 2:0, 3:2sn, 4:3sn, 1:2, 5:2)

Slavia Praha: Roman Málek, Lukáš Hronek - Jan Hejda, František Kučera, Pavel Kolařík, Jan Novák, Dominik Graňák, Marek Posmyk, Ondřej Staněk, Lukáš Špelda, David Pojkar - Radek Duda, Josef Beránek, Michal Sup, Milan Antoš, Aleš Krátoška, David Hruška, Petr Sailer, Adam Šaffer, Marek Tomica, Milan Kopecký, Petr Jaroš, Radek Dlouhý, Jakub Klepiš, Zbyněk Novák, Petr Kukla. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann, Jiří Kalous.

Sparta Praha: Petr Bříza - František Ptáček, Valdemar Jiruš, Pavel Šrek, Jaroslav Nedvěd,  Jan Srdínko, Milan Nedoma, Jan Hanzlík, Martin Richter, Ondrej Malinský - Petr Leška, Viktor Ujčík, Michal Broš, Patrik Martinec, Ondrej Kratěna, Róbert Tomík, Jan Tomajko, Petr Havelka, Jiří Zelenka, Martin Špaňhel, Radek Bělohlav, Roman Šimíček, Vojtěch Kubinčák, Martin Paroulek, Michal Dragoun, Roman Vondráček. Trenéři: Alois Hadamczik, Kamil Konečný.

Na ledě rivala prokázal Málek svou extratřídu. Ve třetím zápase série sice poprvé po dvou letech poznal, jaké je to dostat gól z nájezdu, ale dva pokusy chytil. Rozhodující penaltu proměnil Beránek. O den později Málek nedostal z pěti nájezdů ani jeden gól. Pokus beka Františka Ptáčka zastavila tyč. Rozhodl David Hruška.

Sparta sice ještě výhrou 2:1 v Edenu zdramatizovala sérii, ale úspěšné derby završila Slavia dalším vítězstvím v Holešovicích, tentokrát 5:2. Na Spartě možná už bylo znát, že v play-off často praktikovala hru na tři útoky. "Slavia měla více zarputilejších hráčů, ani ne herně kvalitnějších, ale asi právě díky téhle zarputilosti postoupila," hlesl kouč poražených Alois Hadamczik. Slavia zvládla i finále, ale o tom více v příštím dílu...

Zdroj
ČT sport, hcslavia.cz, hcsparta.cz, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články