Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sláva, máme síň hokejové slávy

V pondělí byla slavnostně otevřena první stálá expozice českého sportu, Síň slávy ledního hokeje. Vynikající nápad, jak nabídnout národu hokejových nadšenců ochutnávku celé historie hokeje v českých zemích a vzdát hold lidem, kteří šířili či ještě šíří slávu naší maličké země po světě (alespoň tom hokejovém).  

Martin Hosták
zdroj: ČT24 autor: V Rejl

Po hektickém začátku MS v Praze jsem měl konečně možnost nahlédnout do krásných prostor v galerii Harfa. Hned vstup je vyvedený parádně s propojením fotky známých "hokejových mušketýrů" s kapitánem našich posledních mistrů světa.

Prostor to není nijak velký, ale připravte si na prohlídku dost času, zejména pokud půjdete s ratolestmi. Koutek her je opravdu zajímavý a jenom tam se zdržíte pěknou dobu. Já jsem ovšem hry imitující různé hokejové dovednosti vynechal a pokračoval do "hokejové" šatny. Přilba se sluchátky vám přiblíží její atmosféru, já jsem byl nadšený z archivních nárameníků. Velmi podobné jsem kdysi vyfasoval ve skladu v Hradci Králové, byly zejména pro žáčka pekelně těžké a hlavně "kousání" filcového podkladu je nezapomenutelné.

Zajímavou výzvou pro řadu lidí byla virtuální hra na rozhodčího. Na hokejovém poli jsem už zkusil ledacos, ovšem zkušenost s pískáním ligy minižáků ve Švédsku patří mezi ty nejhorší – co já dostal jmen. Pokoušet to už nebudu pro jistotu ani virtuálně.

A jsme u nejstarších domácích artefaktů. Ve světle pohárů, které průměrný brankář po vítězném tažení pomalu nezvedne, se pohár pro "Mistra Evropy v kanadském hockeyi" z Tater roku 1925 jeví jako vtip. Ano, je to ten maličký vpravo. Medaili z Nagana vynechat ve svém výčtu nemůžu, krásně se třpytí nejslavnějším vítězstvím zlaté generace.

Určitě zaujme interaktivní kronika všech členů České hokejové síně slávy, mapa hokejového světa nebo průvodce po MS konaných na našem území. Já si na závěr nechávám jako perličku kontrakt prvního českého vyslance v NHL. Jaroslav Jiřík inkasoval dle smlouvy 14 500 USD za sezonu 1969/70 s bonusem za podpis ve výši 3000 USD. Ano, dolar už není, co býval, ale 500x slabší určitě není…

Při slavnostním zahájení padala různá srovnání, no, nejvíce mi to připomíná ukázku hokejové síně slávy, kterou Kanaďané přivezli jako putovní výstavu na MS do Quebecu. Vy si určitě nenechte návštěvu ujít, ale pokud si ji chcete opravdu vychutnat, počkejte s ní až po skončení MS.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články