Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Skvělý Salák: Za nulu jsem rád, teď budeme klidnější

Malmö (Švédsko) - Alexander Salák poprvé v národním týmu udržel čisté konto. I díky jeho 37 úspěšným zákrokům Češi porazili Švédsko 2:0 a vstoupili vítězně do třetího dílu seriálu Euro Hockey Tour. Gólman Färjestadu si sice zapomněl schovat puk na památku, ale radost mu udělala manželka a syn, kteří zápas přímo v Malmö sledovali. Stejně tak jako v listopadu v Helsinkách mu tak přinesli štěstí.

Alexander Salák v utkání se Švédy
zdroj: ČTK/AP autor: Anders Wiklund

"Za nulu jsem rád, to bych lhal, kdybych říkal, že ne. Hlavně jsem ale rád, že máme výhru a teď to bude trošku uvolněnější," řekl Salák novinářům po utkání. Byl ale rád, že mu rodina přinesla štěstí. "Je to kouzlo. Pokaždé, když byla na turnaji, tak to fungovalo. Jsem strašně rád, že je tady i se synem a fandí nám. Asi si budu muset promluvit, aby jí začali platit hotel," smál se šestadvacetiletý brankář.

Salák ocenil výkon celého týmu. "Byl výborný. Kluci byli naladění a bylo vidět, že jsme sem nepřijeli za zábavou a chceme hrát dobrý hokej. Švédové neměli žádné přečíslení nebo velkou šanci. Dnes jsme vítězství vybojovali. První výhra v prvním zápase, teď to může být trošku více v klidu a můžeme se soustředit na další utkání," uvedl strakonický rodák, který se do Evropy vrátil před sezonou ze zámoří, kde se neúspěšně snažil prosadit do kádru Chicaga.

Prasklý řemínek po zásahu do masky

Skutečnost, že řadu hráčů soupeře zná ze švédské ligy, nepřeceňoval. "Některé kluky znám a vím, co od nich mám očekávat, což je určitá výhoda To je pravda. Oni ale na druhou stranu znají i mě, což je nevýhoda. Takže je to vyrovnané," usmíval se Salák, kterého nerozhodily ani menší problémy s maskou. Ve třetí třetině mu totiž po zásahu pukem praskly řemínky a on ji následně sám zahodil na led. "Dostal jsem pukem a říkal jsem rozhodčímu, že by to mohl písknout. On se k tomu neměl, tak jsem ji musel odhodit. Nic jsem neviděl a spadla mi do čela," řekl.

Český tým čekají o víkendu zápasy proti Finsku a Rusku, Salák věří, že jeho spoluhráči mohou výborný výkon v defenzivě dvakrát zopakovat. "Určitě ano. Je vidět, že to funguje. Když splníme taktiku a děláme, co máme, tak můžeme uspět. Přijeli jsme sem s tím, že chceme turnaj vyhrát," řekl Salák.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi na Oddset Hockey Games přehráli Švédsko

V premiérovém zápase v Malmö jej zklamala slabá návštěva. V aréně s kapacitou 12 500 diváků bylo jen pět tisíc fanoušků. "S tím ale my, jako hráči, nic neuděláme. Stejně jsme se soustředili na náš výkon, takže to asi nehrálo roli. Před plným publikem je ale větší zábava. Porazit ale Švédy doma není taková sranda, takže jsme rádi, že jsme to tady dobyli," přiznal.

Salák si výkonem proti Švédům, proti kterým nastoupil v národním týmu již potřetí v sezoně, řekl o nominaci na mistrovství světa. To ale momentálně příliš neřeší. "Jsem strašně rád, že tady s takovými hráči můžu vůbec být. Jsem rád, že si s nimi mohu zahrát. Soustředím se ale jen na tento turnaj. Mistrovství světa začíná za dva tři měsíce, a to může být něco jiného," dodal Salák.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články