Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Skvělý hokejista a hecíř Golonka bavil diváky a dráždil soupeře

Přestože v jeho sbírce úspěchů schází velký titul, Jozef Golonka neodmyslitelně patří mezi historické postavy československého hokeje. Legendární střední útočník proslul jako skvělý střelec, technik a bruslař. Kromě toho byl i neúnavným bojovníkem, hecířem a bavičem. Dlouholetý kapitán reprezentace i Slovanu Bratislava a později úspěšný trenér, člen Síně slávy světového, českého, slovenského i německého hokeje, oslavil osmdesátiny.

Jozef Golonka
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Účastník tří olympiád a osmi světových šampionátů má na kontě po třech stříbrných a bronzových medailích z MS, kromě toho se může pochlubit i stříbrem a bronzem z OH. Za reprezentaci odehrál v letech 1959 až 1969 celkem 134 zápasů, v nichž nastřílel 82 gólů.

"Jsem optimista a vždy jsem pro vítězství odevzdal všechno, co ve mně bylo. Jako hráč jsem chtěl být vzorem a tomu jsem vše upřednostnil. Dodnes si vážím toho, že mě dobrovolně zvolili za kapitána a skládám úctu mužstvu, ve kterém jsem hrál," vzpomínal Golonka na léta v národním týmu.

Samostatnou kapitolu tvořily duely proti sovětské "sborné", jež po srpnu 1968 dostaly ještě větší rozměr. Hráč s přezdívkou Žiletka v nich k velkému nadšení diváků často předvedl nějakou kulišárnu, například když na oslavu své trefy zahrál před soupeřovou střídačkou kouči Tarasovovi na housle, nebo když s uchem na ledě zjišťoval, zda se Sověti nepomstili za prohru zastavením dodávek ropy.

Je nám líto, video expirovalo.
Člen hokejové Síně slávy Golonka oslavil osmdesátiny

Dalších 298 branek přidal bratislavský rodák v 332 utkáních v nejvyšší domácí soutěži, kde s výjimkou vojenské služby v Jihlavě hájil barvy mateřského Slovanu. Střelecky se mu dařilo i v zahraničním angažmá v západoněmeckém Riesersee, kam mohl odejít na sklonku kariéry.

Tu uzavřel v roce 1975 po třech sezonách v druholigovém Zvolenu. Poté se jako trenér vrátil do Riesersee, kde se v roce 1978 dočkal svého prvního mistrovského titulu. Totéž se mu povedlo i s Kolínem nad Rýnem.

Kromě toho vedl ještě celky Zetoru Brno, Slovanu, Davosu, Iserlohnu a Norimberku. Trénoval i reprezentační dvacítku a béčko. Naposledy stál na střídačce v letech 1996 až 1997 jako hlavní kouč Slovenska.

Člen Klubu hokejových střelců se angažoval rovněž v politice, byznysu a napsal několik knih.  Účinkoval i v taneční soutěži Let's Dance. Ačkoli se kdysi chtěl stát pilotem stíhačky a později byl nadějným tenistou, na hokej i přes četná zranění nedá dopustit.

"Jsem nesmírně rád, že jsem vyšel z té slavné hokejové generace," řekl v jednom rozhovoru Golonka, který se předloni podrobil operaci srdce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články