Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Škatulata, hejbejte se. Nové posily hlásí Plzeň, Sparta, Hradec i Boleslav

Praha - Těsně po skončení extraligové sezony spřádají hokejové kluby již přestupové plány pro příští sezonu. Řadu nových akvizic v čele s libereckým útočníkem Petrem Vampolou přivítají v Mladé Boleslavi, nová jména do svých řad nalákaly i Sparta, Plzeň, Hradec Králové a Chomutov.

Vedle Petra Vampoly z mistrovského Liberce se do Mladé Boleslavi stěhují i další dva útočníci, a to desetinásobný reprezentant Jakub Orsava z Třince a Tomáš Pospíšil z Chomutova. Klub má na seznamu dojednaných posil také beky Jana Hanzlíka z Komety Brno a vítkovické duo David Štich a Tomáš Pastor. Přichází rovněž brankář Sparty Jan Lukáš.

V kádru semifinalisty extraligy naopak po skončení hráčské kariéry nového sportovního manažera Davida Výborného nebudou pokračovat ani gólman Martin Růžička, zadáci Václav Kočí a Martin Rýgl a útočníci Michal Bárta, Radim Hruška, Richard Jarůšek, Tomáš Klimenta a Jiří Rys.

Kapitán Sparty Hlinka by se měl na soupisce vicemistra objevit i v příští sezoně

Dres pražské Sparty, finalisty posledního extraligového ročníku, obléknou v nové sezoně útočníci Petr Vrána ze švédského Brynäs a Brian Ihnacak z Hradce Králové. Úřadujícího vicemistra naopak vedle forvarda Daniela Přibyla, který odchází do Calgary do NHL, opouštějí také další dvě opory. Bek Adam Polášek míří v Kontinentální lize do Novosibirsku a útočník Jan Buchtele do stejné soutěže do výběru Jekatěrinburgu.

Změny nastávají i v realizačním týmu. Už na začátku února byl jako nástupce hlavního kouče Josefa Jandače, který převezme český národní tým, zveřejněn Jiří Kalous. Bude působit i v roli sportovního manažera. Tu opouští Patrik Martinec, který míří do Koreje pomáhat s hokejovým rozvojem před olympijskými hrami v roce 2018. Martinec byl i asistentem trenéra a na tuto pozici přichází po bok setrvávajícího Zdeňka Motáka bývalý obránce Jiří Veber.

Ve Spartě končí také kanadský gólman Danny Taylor, který přišel v únoru z Medveščaku Záhřeb z KHL a kryl záda Tomáši Pöpperlemu. Útočník Jan Hlaváč, jenž vypomáhal v závěru sezony, se vrátil zpět na Floridu za rodinou. Otazník je nad pokračováním kanadského útočníka Curtise Hamiltona.

Naopak k potvrzení spolupráce pro příští sezonu by podle sparťanského webu mělo dojít u kapitána Jaroslava Hlinky. Dalšímu útočníkovi Michalu Dragounovi skončilo hostování z Kladna, ale měl by nadále formou střídavých startů také ve Spartě v případě potřeby pokračovat.

Indiány opouští Jeřábek, klub věří, že jej dokáže nahradit slovenský bek Čerešňák

Útočník Jakub Koreis z Komety Brno a obránce Peter Čerešňák z Vítkovic se stali novými posilami hokejistů Plzně. Indiáni také potvrdili příchod produktivního forvarda Davida Stacha z prvoligového Kladna a po předchozím hostování získali na přestup z Brna útočníka Tomáše Svobodu.

Bronzový tým uplynulého ročníku extraligy naopak opouští reprezentační bek Jakub Jeřábek, jenž má namířeno do KHL. Končí také zadák Kristián Kudroč a forvardi Mario Bližňák, Michal Poletín a Tomáš Pitule.

Jednatřicetiletý Koreis se vrací do mateřské Plzně po 13 letech a podepsal smlouvu na dva roky. "Je to silový centr, kterého jsme potřebovali po odchodu Maria Bližňáka. Je to výborný hráč na buly a do prostoru před brankou a takový pracovitý hráč. To by měla být jeho hlavní úloha v mužstvu," uvedl v tiskové zprávě sportovní manažer Plzně Tomáš Vlasák.

Třiadvacetiletý člen širšího kádru slovenské reprezentace Čerešňák působil ve Vítkovicích dva roky. V 51 duelech uplynulého ročníku včetně play out nasbíral 25 bodů za dva góly a 22 přihrávek. "Věděli jsme o nabídkách pro Kubu Jeřábka a tohle byla vyhlédnutá náhrada. Sledovali jsme Čerešňáka celou sezonu a myslíme si, že je to hráč do prvních dvou formací, na přesilové hry velmi dobrý. Tohle byla jedna z priorit. Doufáme, že naváže na své výkony z posledního ročníku," podotkl Vlasák.

Mountfield hlásí příchod reprezentanta Jarůška

Hradec Králové získal do svých řad reprezentačního útočníka Richarda Jarůška z Mladé Boleslavi. Obranu Mountfieldu přicházejí navíc vyztužit Blaž Gregorc a Martin Štajnoch z Pardubic, Martin Bača ze Znojma a Jindřich Barák ze Skalice. Novou akvizicí je i slovenský gólman Patrik Rybár z Piešťan.

Čtyřiadvacetiletý Jarůšek zazářil v uplynulé sezoně 30 body v 50 utkáních základní části za 14 branek a 16 asistencí. V 10 bitvách play-off přidal čtyři gólové trefy a nahrávku. Svou důraznou hrou zaujal i trenéry reprezentace a dočkal se v sezoně debutu v národním týmu. "Richard je prototyp moderního hokejisty. Je důrazný v soubojích, má tah na bránu a umí být i produktivní. Jsme rádi, že minimálně další dvě sezony spojil s naším klubem," uvedl na klubovém webu generální manažer Mountfieldu Aleš Kmoníček.  

Mountfield naopak na žádost hráče a jeho agenta ukončil smlouvu s brankářem Tomášem Králem, který dostal nabídku z jiného extraligového týmu. Nové působiště si hledají útočník Tomáš Knotek a zkušený zadák Karel Pilař. Klub jedná s dalšími hráči a má zájem přivést ještě minimálně jednoho středního útočníka.

Zadní řady chomutovských Pirátů posílí obránce Tomáš Kudělka. Devětadvacetiletý bek přichází na sever Čech z Vítkovic, kde s krátkou přestávkou odehrál posledních pět sezon.

Na Hané zatím převažují hráčské odchody nad příchody

V kádru hokejistů Olomouce došlo k dalšímu odlivu hráčů. Barvy Kohoutů již nebudou nadále hájit brankář Tomáš Vošvrda a bek Tomáš Valenta, který byl v mužstvu na hostování ze Zlína. Hostování z Vítkovic skončilo rovněž útočníkovi Peteru Húževkovi. Hanáci se naopak podle klubového webu snaží udržet forvarda Jana Eberleho, který je hráčem Kladna a v Olomouci také hostoval.

Již dříve šestý tým extraligy avizoval, že kádr po skončení smlouvy opustí nejproduktivnější hráč Dávid Buc a další útočník Radim Kucharczyk. Kouč Zdeněk Venera, jenž před týdnem podepsal nový roční kontrakt, může naopak počítat s útočníkem Tomášem Fořtem, který přichází na hostování ze Zlína. Otazník zatím visí nad dvojicí stabilních členů útoku. Michal Vodný i Matěj Pekr obdrželi nabídku nových kontraktů, ale zatím je neakceptovali.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články