Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Síň slávy českého hokeje uvítá 55 nových členů

Praha - Do Síně slávy českého hokeje přibude ve čtvrtek 55 nových členů. Mezi 50 hokejisty vstoupí do elitní společnosti například Jiří Bubla, František Černík, Jiří Hrdina, Jaroslav Jiřík, Jiří Králík či slovenští rodáci Vladimír Dzurilla, bratři Peter a Marián Štastní a Vincent Lukáč. Do Síně slávy bude uveden také bývalý trenér Ladislav Horský a čtyři funkcionáři včetně legendárního rozhlasového reportéra Josefa Laufra.

Mezi hráči, kteří se ocenění nedožili, je i mistr světa z roku 1947 Jaroslav Drobný. Wimbledonský vítěz z roku 1954 a dvojnásobný šampion Roland Garros patří od roku 1983 i do mezinárodní tenisové Síně slávy.

Slavnostní ceremoniál se uskuteční ve čtvrtek odpoledne v prostorách Síně slávy v O2 areně před přípravným utkáním národního týmu s Běloruskem. Síň slávy, která byla založena předloni, se tak rozroste na 101 osobností. Noví členové byli vybíráni za období 1908 až 1990. "Český hokej tím splácí další část dluhu ke své historii. Při výběru se vycházelo z předpokládaného poměru nových členů Síně slávy a těch, kteří byli uvedeni v první vlně ke 100 letům českého hokeje a na jaře 2009," uvedl Pavel Bárta, člen návrhové komise, v níž zasedá i brankář Dominik Hašek.

Právě legendární gólman v roce 2008 po uvedeních prvních 41 členů do Síně slávy kritizoval způsob výběru, nejasná pravidla a podmínky. Při prvním výběru hokejových legend se nedostalo třeba na Drobného či Františka Tikala, i když patří do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace IIHF. Nyní se Hašek podílel na volbě osobností spolu s dalšími hokejovými experty, historiky i zástupci hokejové veřejnosti. Navržené členy schválil výkonný výbor svazu.

Noví členové Síně slávy českého ledního hokeje

Hráči: Stanislav Bacílek, Jiří Bubla, František Černík, Bronislav Danda, Jaroslav Drobný, Miroslav Dvořák, Vladimír Dzurilla, Bohuslav Ebermann, Richard Farda, Jozef Golonka, Josef Gruss, Josef Horešovský, Miloslav Hořava, Jiří Hrdina, Karel Hromádka, Milan Chalupa, Miloslav Charouzd, Jaroslav Jirkovský, Jaroslav Jiřík, František Kaberle starší, Milan Kajkl, Jan Kasper, Jan Klapáč, Jiří Kochta, Jiří Králík, Oldřich Kučera, Jiří Lála, Vincent Lukáč, Josef Mikoláš, Vladimír Nadrchal, Eduard Novák, Jiří Novák, František Pácalt, Jan Palouš, Václav Pantůček, Miloslav Pokorný, Rudolf Potsch, Jaroslav Pušbauer, Pavel Richter, Ján Starší, Jiří Šejba, Karel Stibor, Bohuslav Šťastný, Marián Šťastný, Peter Šťastný, Vilibald Šťovík, František Tikal, Josef Trousílek, Otakar Vindyš, Miroslav Vlach.

Trenéři: Ladislav Horský.

Funkcionáři: Jaromír Citta, Josef Laufer, Emil Procházka, Jaroslav Řezáč.

Legendární pardubické hokejové trio Vladimír Martinec, Jiří Novák a Bohuslav Šťastný
zdroj: hcpce.cz
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články