Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Sezona hokejové reprezentace začíná. I s šesticí z NHL

Praha - Všech 23 nominovaných hokejistů se dnes hlásilo trenéru Aloisi Hadamczikovi na srazu reprezentačního týmu před první akcí sezony, turnajem Karjala. Hadamczik má k dispozici dva brankáře, osm obránců a třináct útočníků, dva hráči - bek Marek Židlický a forvard Tomáš Plekanec - ale budou hrát jen v prvním utkají úvodní akce seriálu Euro Hockey Tour.

Petr Čáslava a Jakub Nakládal přichází na reprezentační sraz
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Dvě z šesti posil ze zámořské NHL, které v extralize hrají díky výluce kanadsko-americké soutěže, se tak představí ve středu v Liberci proti Švédsku. Do Finska pak už neodcestují. "Jsme domluveni, že budou hrát jen jedno utkání, a já to musím akceptovat. Tomáš (Plekanec) chtěl hrát všechny zápasy, ale pak do toho přišla nemoc táty. Jsou to hráči nejvyšších kvalit, a kdyby řekli, že nepojedou, nemohl jsem říct ani popel," uvedl Hadamczik.

Kouč národního týmu musel udělat dvě změny - ze zdravotních důvodů se omluvili nejlepší extraligový střelec Martin Růžička a jedna z posil ze zámořské NHL Martin Hanzal, který hraje za České Budějovice. Oba přitom plánoval Hadamczik hodně využívat. "Vždy někdo vypadne. Já jsem byl příjemně překvapen, že když jsem poprvé zavolal Hanzalovi, tak řekl, že pojede. To, že ho potkalo takové zranění, je smůla," řekl Hadamczik na adresu důrazného útočníka, který si z pátečního zápasu na ledě Sparty odnesl otřes mozku.

Složení formací:

Pavelec, Salák - Židlický, Šmíd, F. Novák, Čáslava, Kindl, Nakládal, J. Krejčík, Galvas - P. Nedvěd, Plekanec, Tlustý - Petružálek, Koukal, Vondrka - Irgl, Novotný, Hubáček - Hertl, Jan Kovář, J. Svoboda - Pech.

Růžička sice hrál i v neděli, ale má problémy se zády, což kouč národního týmu věděl už několik týdnů. "Chodím do Třince na zápasy a lékař týmu mi to říkal. Ví o tom, že bojuje o místo v týmu pro mistrovství světa. My ale chceme nominovat hráče, kteří jsou zdravotně v pořádku. Když nejsou, nemá cenu je z klubu tahat," podotkl Hadamczik.

Místo dvojice omluvených povolal jen karlovarského Lukáše Pecha. "Více hráčů jsem povolat nemohl, na turnaj mohu použít jen 21 hráčů plus dva brankáře. Další změny jsou možné jen v případě zranění, což jsem nechtěl přivolávat," vysvětlil Hadamczik, který tak na sever Evropy odcestuje se sedmi obránci a dvanácti útočníky.

Hadamczik si dobře uvědomuje, že národní mužstvo by mělo navázat na vydařené zápasy v extralize, kde zejména Kladno v čele s Jaromírem Jágrem rozdává hokejovou radost. "Věřím, že diváci přijdou. Když Jarda Jágr přijede jako divák a bude se podepisovat, tak bude plno," uvedl Hadamczik v dobré náladě. "Pro hokej je to, co tady způsobili hlavně hráči Kladna, největší reklama. Je to velká show a lidi ukázali, že mají hokej rádi, když má úroveň," podotkl reprezentační kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace se připravuje na EHT

S ohledem na MS ale může být tato situace kontraproduktivní. Pokud NHL začne se zpožděním a její program bude posunutý, může se stát, že národní tým nebude moct na vrcholné akci sezony využít posil ze zámoří. "Z toho pohledu to může být nebezpečné. My ale budeme bojovat se sestavou, kterou budeme mít k dispozici. Navíc by to postihlo i ostatní mančafty a (MS) by bylo prezentací evropských soutěží," dodal Hadamczik.

Hokejisté budou v Praze trénovat dnes a v úterý, ve středu dopoledne absolvují v Tipsport aréně ještě dopolední rozbruslení a poté se přesunou do Liberce. Ve čtvrtek pak Hadamczikův tým odletí do Turku, kde se v pátek utká s Finskem a v sobotu s Ruskem.

Brankáři: Ondřej Pavelec (Liberec), Alexander Salák (Färjestad/Švéd.),

obránci: Marek Židlický (Kladno), Jakub Kindl (Pardubice), Ladislav Šmíd (Liberec), Lukáš Galvas (Třinec), Jakub Krejčík (Lev Praha/KHL), Filip Novák (Dynamo Moskva/KHL), Petr Čáslava (Čerepovec/KHL), Jakub Nakládal (Spartak Moskva/KHL),

útočníci: Tomáš Plekanec, Jiří Tlustý (oba Kladno), Jan Kovář (Plzeň), Jakub Svoboda (Kometa Brno), Tomáš Hertl (Slavia Praha), Petr Nedvěd (Liberec), Lukáš Pech (Karlovy Vary), Jiří Novotný (Lev Praha/KHL), Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL), Zbyněk Irgl (Dinamo Minsk/KHL), Petr Koukal (Nižněkamsk/KHL), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Petr Hubáček (Jyväskylä/Fin.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články