Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Šest týmů má status Akademie ČSLH

Praha - Šest hokejových klubů získalo status Akademie Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), a mají tak jistotu, že jejich hlavní mládežnické celky nesestoupí z nejvyšší domácí soutěže. Na oplátku musí pro týmy mladšího a staršího dorostu i juniorů vytvořit podmínky srovnatelné se seniorskými extraligovými mužstvy. Výkonný výbor ČSLH ve čtvrtek status akademie přidělil Liberci, Karlovým Varům, Pardubicím, pražské Spartě, Vítkovicím a Chomutovu.

"Je to jediná cesta, aby se český hokej začal od začátku zvedat. Kluby, které budou vytvářet kvalitní podmínky pro mládež, chceme podporovat," řekl prezident hokejového svazu Tomáš Král na setkání s novináři. O status akademie se ucházelo devět klubů, Brno, Jihlava a Plzeň ale náročná kritéria nesplnily. "Není ale vyloučeno, že jej získají později," uvedl Král.

Speciální komise ČSLH hodnotila řadu kritérii. Od kvality trenérů, kteří mužstva vedou, po zázemí pro zápasy a tréninky, ubytovací kapacity, materiální zajištění mužstev a v neposlední řadě vzdělávání. Všechny kluby musí úzce spolupracovat se školami. "A například když bude hráč propadat, nesmí hrát zápasy," uvedl generální sekretář ČSLH Martin Urban. Prospěch hráčů bude vedle klubů kontrolovat i svaz.

Je nám líto, video expirovalo.
ČSLH představil mládežnické Akademie

Hokejový svaz se bude u všech šesti klubů podílet i na platu trenérů. "Pod hlavičkou svazu tak bude působit dalších osmnáct trenérů. Chceme, aby pracovali stejným systémem. Nebude to ale na základě nařízení svazu, které se u nás kluby často snaží obejít. Dohodneme se, odsouhlasíme to a půjdeme tou cestou," řekl reprezentační šéftrenér Slavomír Lener.

Pozitivem by měla být i skutečnost, že celky nemohou sestoupit z nejvyšších soutěží. "Dovoluje to klubům pracovat systematicky, bez ohledu na výsledky," uvedl Král, který věří, že statuty akademie budou značkou kvality v mládežnickém hokeji a pomohou zamezit odchodům mladých hráčů do zámoří například už v patnácti či šestnácti letech.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články