Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Šéf svazu Král: Pokud se nároďák nedostane do olympijského čtvrtfinále, Pešán by skončil

Hlavní trenér Filip Pešán bude odjíždět na olympijský turnaj do Pekingu s plnou důvěrou vedení Českého svazu ledního hokeje. Pokud by ale výkony hokejové reprezentace byly za očekáváním, byla by možnost jeho odvolání na stole. Pro Radiožurnál to připustil prezident svazu Tomáš Král. "Já Filipa velmi uznávám. Ale není to nastavené tak, že když neudělá medaili, skončí," uvedl. Přímé přenosy z olympijského turnaje odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Podle Krále má národní tým, který už deset let nezískal na vrcholné akci medaili, velkou šanci, aby v Pekingu bojoval o medailová umsítění. A to i přes dosavadní špatné výsledky v sérii Euro Hockey Tour.

"Myslím, že je velký rozdíl v tom, jestli se měla olympiáda sehrát za účasti hráčů NHL. Když to teď není, je to odlišná situace. Nemyslím si, že by ten tým, který tam doufám pošleme, tak má určitě šanci, aby bojoval o medailové příčky. Troufnu si říct, že na to český tým má, aby udělal semifinále. Když ho uděláte, potom je to už o medaili," uvedl Král.

Na konci prosince se jednalo o budoucnosti hlavního trenéra Pešána u týmu, vedení svazu i manažer Petr Nedvěd mu však vyslovili důvěru.

Je nám líto, video expirovalo.
Potvrzeno: Hokejisté NHL na ZOH v Pekingu nebudou

"Tyhle situace vždy nastanou, když se nedaří. Na první turnaj jsme jeli z rozhodnutí manažera a trenérů s týmem, který je mladý. Nedalo se asi očekávat, že bychom tam uhráli nějaký výsledek. Channel One Cup byla bez debat určitá výstraha. Ale všichni jsme se shodli, že to není téma, že by byly nějaké negativní vztahy a vibrace směrem k hlavnímu trenérovi," prohlásil Král.

Zároveň ale připustil, že pokud by projev týmu byl velice špatný a na zimních olympijských hrách zůstal za očekáváním, otázka trenéra nastane. "Určitě se může stát, že by (Pešán) nepokračoval. Není to jen o umístění, ale i celkovém projevu mužstva. Pokud by se nedostal do čtvrtfinále, to by bylo velmi špatné," dodal Král.

V hlavě případné Pešánovy nástupce má, veřejně o nich ale mluvit nechce. "Variant obecně v Čechách moc není, některé jména si dovedu představit, ale nebylo by seriózní je zveřejnit. Pokud by taková situace nastala, jméno bychom našli."

Majitel Pardubic Petr Dědek v prosinci uvedl, že bude proti případné účasti hráčů Dynama na olympijském turnaji, pokud bude účastníkům Her hrozit v případě pozitivního testu na koronavirus až pět týdnů v karanténě v Číně. 

"Takové vyjádření udělá někdo, kdo nezná přesně pravidla. Tady jsou závazky vůči reprezentaci, vůči státu. Nemusí souhlasit, ale reprezentovat se bude. Kluby mají povinnost uvolnit hráče na reprezentační akce," uvedl Král.

Z českého týmu chce podle něj na OH jet každý. "Může se stát, že nějaký jednotlivý hráč by řekl, že nejede, donutit ho nikdo nemůže, ale že bych se s tím setkal, to ne," dodal prezident svazu.

Zdroj
Radiožurnál, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články