Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Šéf hokejové disciplinárky: Hollweg doplatil na recidivu a úpravu trestů

Praha - Trest na deset zápasů je oprávněné maximum, jaké plzeňský hokejista Ryan Hollweg mohl dostat za faul na Tomáše Vlasáka v utkání se Slavií. Stalo se tak i díky mezinárodní úpravě pravidel pro rozhodčí a následně tuzemského disciplinárního řádu před touto sezonou. V pořadu Hokej den poté to řekl hokejový šéf disciplinární komise Karel Holý. 

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf hokejové disciplinárky: Hollwega dohnala recidiva

Holý nejdříve popsal, jak takové disciplinární řízení obecně probíhá. "Po každém odehraném utkání dostaneme sestřih sporných momentů. Pět členů disciplinární komise si prostřednictvím elektronické pošty vymění závěry a já vydám podepsané rozhodnutí, na kterém se však podílí všichni členové," uvedl.

Pokračovalo vysvětlení: "U Hollwega je to dlouhodobý příběh. Po mém nástupu do české soutěže před třemi lety nás hned v létě německý svaz žádal o jeho potrestání, protože nevybíravým zákrokem zlikvidoval hráče německého klubu. V dalších sezonách dostává další tresty a není pro něj výjimkou, aby deset zápasů v průběhu sezony posbíral."

"Před sezonou vešla v platnost upravená pravidla pro rozhodčí a my jsme dle toho upravili disciplinární řád dodatkem, který má dvaadvacet bodů a popisuje, jaký trest se může udělit. Nechybí kolonka u pěti speciálních faulů, jako je právě faul kolenem. A v případě, že zákrok je nad rámec, může být trest až deset zápasů. Jelikož zákrok byl za hranou únosnosti a ohrožoval zdraví protihráče, rozhodli jsme se pro exemplární výši," vysvětlil.

Hollweg tak dostal nevyšší trest v historii extraligy. Opakovaně trestaný byl v minulosti on nebo třeba Jiří Vašíček za zásah do oblasti hlavy a krku maximem pěti zápasů. Právě opakované prohřešky Hollwegovi při verdiktu přitížily. "Sečetla se intenzita, vedení i vážnost zákroku a také Hollwegova recidiva z minulosti. S tím prostě musí počítat každý hráč," zdůraznil.

Plzeň už avizovala, že se odvolá, a sám Hollweg bude žádat o snížení trestu. Jaký tedy bude další postup? "Přijde podnět ke komisi, která bude případ znovu řešit. Pokud se usnese, že trest zůstává, může se dotyčný odvolat k výkonnému výboru," řekl Holý.

Komise naopak nepotrestala střet Hollwega s Jaroslavem Hlinkou ze Sparty, který se pokusil po vzájemné potyčce také o faul kolenem na plzeňského hráče. "Hlinka chtěl na poslední chvíli uhnout, ale bylo pozdě. Rozdíl byl, že hráči jeli proti sobě čelem. Hlinka se rozhodl levou nohu přizvednout a málem na to doplatil. Mohlo to pro něj dopadnout mnohem hůře," konstatoval.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články