Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Šéf českého hokeje Král: Trenér s tlakem musí počítat

Praha - Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král oznámil, že nový trenér reprezentace by měl být vybrán v řádu dní. Největším favoritem na post kouče národního týmu je Vladimír Růžička, který již uvedl, že by o post stál.

Tomáš Král
zdroj: ISIFA/Jindřich Mynařík autor: ČT24

Šéf českého hokeje uvedl, že Hadamczikovo rozhodnutí se nesnažil zvrátit. "V žádném případě jsem ho nepřemlouval," řekl Král v pořadu Události, komentáře. "Jeho rozhodnutí bylo jednoznačné. Řekl, že by to nedělalo dobrotu jak ohledně týmu, tak ohledně klimatu kolem hokejové reprezentace. Dál jsme se o tom nebavili," dodal.

Jeho působení u reprezentace nechtěl Král hodnotit jako neúspěch. "Byl necelé tři sezony u národního týmu, přivezl dvě medaile z mistrovství světa. Samozřejmě poslední dvě akce, tedy mistrovství světa a olympijské hry, nedopadly podle představ. Ale jinak jeho působení nelze označit za neúspěšné. Za medaile si zaslouží poděkování," sdělil předseda ČSLH.

"Takové reakce jsem nezažil"

Král byl sice zaražen z reakcí na nominaci na olympiádu, myslí si však, že trenér měl tlak ustát. "Je třeba si říct, že reakce, které byly po nominaci, jsem ještě nikdy nezažil. Bylo to dost silné. Každý trenér si ale tvoří svůj tým a je to jeho zodpovědnost a jeho rozhodnutí. Jako ke každému kolektivnímu sportu to patří, trenér s tlakem musí počítat, na druhou stranu byl momentálně opravdu silný," hodnotil situaci bývalý šéf plzeňského hokejového klubu.

"Tam nebyl problémem jen mediální tlak," myslí si však šéfredaktor deníku Sport Lukáš Tomek. "Jde o to, jak ten tým vypadal a jakou měl nakonec podporu i ze strany hráčů. Podle našich informací řada z nich opravdu nebyla nadšena z toho, že u týmu je pan Hadamczik. S tím, co řekl Jan Hejda po nominaci (že nemá systém atd.), řada hráčů tiše souhlasila. Jágr jel zřejmě na poslední olympiádu a snažil se situaci zklidnit, to byl jeho postoj," dodal Tomek.

"Pan Hadamczik nebyl připraven na funkci trenéra v dnešní době," hodnotí šéfredaktor deníku Sport. "Samozřejmě že doba se mění a je to v něčem agresivnější než v minulosti – a tím ani nemyslím, že se tomu děje z naší strany. Trenér ale musí být připravený na to, že je objektem veřejného zájmu, a že pokud nominuje na olympiádu, ne všichni s tím musí souhlasit a může přijít i kritika nebo prostá debata. Trenér to neustál, evidentně ztrácel půdu pod nohama a žil v teoriích nějakých spiknutí. I dnes v rádiu řekl, že to byla předem domluvená kampaň, což jsou úplné nesmysly a bohužel to dokazuje, že na tu funkci nebyl mentálně připravený."

Je nám líto, video expirovalo.
Hadamczik končí

"Každý neúspěch přináší něco dobrého"

Tomáš Král již podle svých slov zklamání ze Soči překonal. "Teď už to hodnotím objektivněji. Pokud si vezmeme čtyři týmy, které se dostaly do semifinále, byly lepší a zasloužily si to minimálně momentální formou," uznal Král. "Nemyslím si, že pokud by nominace byla jiná, že by vedla k jinému výsledku. Očekávání ale byla větší."

O jménu nového trenéra bude jasněji po středečním zasedání výkonného výboru ČSLH. "Spekulací je samozřejmě hodně, už jsem dnes říkal, že mám představu, kterou sdělím kolegům ve středu. Musíme to probrat, kolegové na to budou mít také nějaký názor, takže by bylo nefér to říkat předem. Ale je jasné, že to bude otázka dnů, protože si nemůžeme dovolit a ani nechceme to protahovat," řekl předseda ČSLH.

Král zároveň uvítal iniciativu Jaromíra Jágra, jenž na Facebooku sdělil svou představu budoucnosti českého hokeje jak na reprezentační, tak mládežnické úrovni. "Každý neúspěch přináší něco dobrého. Mohu jenom kvitovat, že se zvedá zájem o mládež. Poslední čtyři roky fungují nové programy, do mládeže se věnovalo hodně peněz, jde se tam správným směrem. Ti, kteří se o to zajímají, o tom vědí. Ale výsledky se samozřejmě v mládeži nedostaví ze dne na den," sdělil.

Dva kandidáti

"Pokud jde o trenéra, s tím taky souhlasím, ale tým Hadamczika měl taky tři trenéry. Jde spíše o efektivitu kompetencí a toho, jak si to který hlavní kouč nastaví. My jako svaz s tím nemáme vůbec žádný problém. Pokud trenér řekne, že chce tři nebo čtyři asistenty, není to problém," prohlásil Král.

Podle Tomka má nejblíže k trenérskému postu Vladimír Růžička, který již oznámil, že by se angažmá u národního týmu nebránil. "Existují podle všeho pouze dva kandidáti," myslí si Tomek. "Sparta pana Jandače pustit nechce, pan Růžička už dvakrát u národního týmu byl a vždy získal titul mistra světa."

Tomek zároveň soudí, že Růžičkova schopnost přístupu k médiím a snášení tlaku je lepší. "On tolik nespekuluje o věcech okolo, jde si za svým. Když věří tomu, že nominoval nejlepší tým, tak může říkat kdokoliv cokoliv, ale pro něj to není tak důležité, protože věří tomu, jak to udělal," zakončil šéfredaktor deníku Sport.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články