Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Šéf arbitrážní komise: Tresty pro kluby jsou v pořádku

Praha - Rozhodnutí o odebrání bodů Mladé Boleslavi, Plzni a Kladnu v extralize je zcela v souladu s pravidly, které český hokej má, a s pravidly, které si kluby samy přijaly. Takový názor zastává předseda arbitrážní komise Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Vladimír Balaš, jenž je zároveň členem legislativní rady mezinárodní federace IIHF.

"Můj názor se ztotožňuje s rozhodnutím ředitele extraligy, rozhodnutí bylo ale jen na něm," uvedl Balaš na dnešní tiskové konferenci v Praze. "Pokud jde o právní stránku, jsem přesvědčen, že řešení byla zhruba tři a to, které bylo vybráno, je jedno z možných. Jistě si každý může představit i jiný postih," dodal Balaš.

Vypracované posudky, které viděl, prý netvrdí, že nedošlo k pochybení ze strany klubů a že by neměl ředitel extraligy pravomoc o takové věci rozhodovat a postihnout porušení pravidel. "Nemyslím, že by se v tomto pohledu názory diametrálně lišily. Otázka spíš je, jaký má být postih, ale to není věc právníků, kteří mohou vyslovovat nějaké názory, ale jen pana Šulce, kterému kluby daly oprávnění, aby o takové věci rozhodl definitivně," řekl Balaš.

Co se může stát v případě úspěšného odvolání klubů, netušil. "O tom jsem nepřemýšlel. Soudní přezkum je tady možný, ovšem pouze omezeně. Soud by spíš rozhodoval o tom, jestli příslušný hokejový orgán má oprávnění rozhodovat a jestli rozhodoval v mezích, které mu vlastní řády a pravidla ukládají," uvedl Balaš.

Pokud by byl zpochybněn samotný verdikt, byl by patrně zrušen a muselo by být rozhodnuto znovu. "To je nejpravděpodobnější scénář. Rozhodně by soud nenahrazoval projev vůle hokejového orgánu tím, že by řekl, že se body přičítají zpátky. Nebo že se stanoví jiná sankce. Nedomnívám se ale, že tato situace může nastat, že by takové podání u soudu uspělo."

Šulc si podle svých slov sáhl na profesní dno

Nejtěžší období prožíval podle svých slov při rozhodování o kauze neplatných registrací v hokejové extralize ředitel asociace profesionálních klubů Stanislav Šulc. Ještě než rozhodl, že budou Mladé Boleslavi, Plzně a Kladna odečteny body, setkal se už během řešení případu s řadou nenávistných reakcí ze strany některých fanoušků. Šulc totiž od začátku tvrdil, že by měly být zápasy kontumovány.

"Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi v tomto těžkém období pomohli, trošku mě podpořili. Nesetkal jsme se jenom s lidskou záští, zlobou, nebojím se říct hnusem, ale i s esemeskami a podporou některých fanoušků, které neznám, v životě jsem je neviděl. Vážím si toho."

Nakonec zvolil podle svých slov střední cestu mezi kontumací a ponecháním výsledku na ledě. "Pořád jsem se pohyboval v těch třech možnostech. Dokonce jsme při konzultacích s přáteli, kolegy a spolupracovníky začali vymýšlet taková řešení, o nichž jsme si třeba na chvíli mysleli, že by mohla být dobrá a soutěž by postihla méně," podotkl Šulc. "Vzápětí nás z toho ale právníci vyvedli nebo jsme došli sami k tomu, že to je v rozporu s hokejovými řády. Trvalo to dlouho a nebylo to nic příjemného a jednoduchého."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články