Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sborná zapisuje osmou výhru v sezoně za sebou, zvládla nájezdy se Švédy

V Euro Hockey Tour suverénní Rusy nezastavili ani domácí Tre kronor. Sborná se výrazně přiblížila triumfu na Švédských hrách, když zdolala Švédsko 2:1 po nájezdech. Do vedení šli Švédové zásluhou Emila Petterssona. Z letargického výkonu Rusů vyrovnání zařídil Danila Mojsejev. Nájezdy rozhodl Vladimir Butuzov. V čele seriálu má Rusko náskok deseti bodů na český výběr, se kterým se utká v neděli, a pokud bude bodovat, zajistí si s předstihem celkový triumf v Tour. Nedělní zápas od 11:50 nabídne opět program ČT 2 a web ctsport.cz.

Radost ruských hokejistů z trefy Mojsejeva
zdroj: Reuters autor: Anders Bjuro

Domácí reprezentanti měli v úvodu výhodu dvou přesilových her, brankáře Samonova ale výrazněji neohrozili. Podobně dopadla i první početní výhoda Ruska. První výraznější šanci si Seveřané vypracovali až v 15. minutě, gólmana ale také nepřekonali.

Bezbrankový stav se změnil až ve 27. minutě, kdy se prosadil volný Pettersson střelou k levé tyčce. Útočník Växjö mohl po chybě Žuravljova přidat i druhou branku, Samonov byl ale připraven. Švédové měli výraznou střeleckou převahu, přetavili ji ale jen v jednobrankové vedení.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko - Rusko

V polovině zápasu překonal Fastha ve švédské brance Kravcov, gól ale rozhodčí neuznali kvůli předešlému faulu Kraskovského. Sbornou to ale dlouho nemrzelo, hosté byli stále více nebezpeční v útoku a ve 37. minutě Mojsejev vyrovnal. Útočník Podolsku se prosadil při reprezentační premiéře.

Ve třetí části mohli Rusové rozhodnout ve dvou přesilových hrách, druhý gól ale vstřelit nedokázali. Vzájemný zápas se proto stejně jako v Helsinkách a Moskvě prodlužoval. V nastavené pětiminutovce Švédové nepotrestali faul Butuzova, vítěze utkání tak určily samostatné nájezdy. I tentokrát v nich byli úspěšnější Rusové, v soubojích s brankářem uspěl jen Butuzov.

Švédské hokejové hry:

Švédsko - Rusko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 27. E. Pettersson (Holmberg, Viksten) - 37. Mojsejev (Čibrikov, Šmeljov), rozhodující nájezd V. Butuzov. Rozhodčí: Sjöqvist, Holm - Yletyinen, Nyqvist (všichni Švéd.). Vyloučení: 3:4, navíc E. Pettersson (Švéd.) 10 min. Bez využití. Bez diváků.

Sestavy:

Švédsko: V. Fasth - N. Lundkvist, Sellgren, J. Persson, Backström, A. Lundberg, A. Johansson - Friberg, Bengtsson, Hallander - Viksten, Holmberg, E. Pettersson - Sandberg, Fröberg, Olofsson - Berggren, Wingerli, Frödén. Trenér: Johan Garpenlöv.

Rusko: Samonov - Alexejev, Minulin, Pylenkov, Zborovskij, Kirsanov, Žuravljov, Misjul - V. Butuzov, Kraskovskij, Kovalenko - Čechovič, Sorkin, Žafjarov - Kravcov, Mojsejev, Šmeljov - Grošev, Bardakov, Podkolzin - Čibrikov. Trenér: Igor Larionov

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články