Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sborná ovládla Euro Hockey Tour. Předvedla velký obrat a zasypala Čechy sedmi góly

Závěr Švédských her dopadl pro české hokejisty trpce. Přestože svěřenci Filipa Pešána proti Rusům po dvou třetinách vedli 3:2, nakonec schytali debakl 4:7. Sborná v Malmö vyhrála všechny tři zápasy a turnaj zakončila smrští 5:1 v poslední třetině. S osmi získanými body Rusové vyhráli i Švédské hry, národní tým skončil s dvěma body poslední.

Radost ruských hokejistů v utkání s Českem
zdroj: Reuters autor: ANDREAS HILLERGREN

Do vedení šli Rusové po zásahu Bardakova, ale v přesilovce po důrazu v brankovišti vyrovnal Špaček. Ve druhé části překvapivou ranou stanovil skóre 2:1 Flek, k němuž se přidal Klok. Sborná otočila ve třetí části skóre po trefách Kraskovského, Kovalenka, Misjula, Podkolzina, Butuzova a Čibrikova. Z trestného střílení už jen snížil na 4:7 Tomášek.

"Vedli jsme 3:1 a bohužel  podle mého  opět rozhodla disciplína. V závěru druhé třetiny jsme (v oslabení) dostali gól na 2:3 a trošku se nám plán rozbil. Ve druhé polovině třetí třetiny už šlo o zmar a kolaps, který vyústil v tolik branek," prohlásil kouč Pešán.

Do první šance se dostal ve 2. minutě Smejkal, ale neuspěl stejně jako vzápětí Sorkin na druhé straně. Hrachovinu v české brance nepřekonal ani Čisťakov. Bezbrankový stav se změnil až v 8. minutě, kdy Kirsanovovu tečovanou střelu pohotově dorazil Bardakov. Vyrovnat mohl Tomášek, v samostatném nájezdu proti Askarovovi ale neuspěl.

Osmnáctiletý gólman Petrohradu vychytal v listopadu proti českému výběru čisté konto, v Malmö se mu to ale nepodařilo. V 17. minutě jej po Šulákově střele překonal důrazný Špaček, jenž si připsal premiérový gól v národním týmu.

I ve druhé třetině byli Češi střelecky aktivnější, ke gólu jim ale nepomohla ani bez devíti sekund dvouminutová přesilovka pět na tři. Dvojnásobnou početní výhodu nevyužili ani v předešlých dvou utkáních na turnaji. Tentokrát je to ale dlouho mrzet nemuselo. Ve 29. minutě totiž Askarova překvapil Flek a i o 73 sekund později se prosadil střelou bezprostředně po vyhraném buly Klok.

"Původně jsem chtěl přihrávat na obránce, protože Rusové jsou hodně stažení u branky. Na poslední chvíli jsem si ale všiml, že k němu přistupují, tak jsem vystřelil. Gólman to asi neviděl nebo nečekal, protože si hlídal spíše bližší tyč a zadní byla otevřená," popsal Klok v rozhovoru pro Českou televizi svůj zásah.

Stejně jako v zápasech proti Švédsku a Finsku ale měli Češi problémy s disciplínou. Při Lakatošově vyloučení sice mohl zvýšit aktivní Smejkal, ale když putoval ve 37. minutě na trestnou lavici Kodýtek, Rusové snížili. Hrachovina neudržel puk a Kraskovskij zakončil prakticky do prázdné branky.

"Hráli jsme po vyrovnání (na 1:1) dobře, byli jsme na puku, dali jsme pak i druhý gól a vytvářeli jsme si šance. Bohužel ve třetí třetině bylo vše jinak. Začali jsme ji dobře, nechtěli jsme jen bránit. Hráli jsme dobře na puku, prvních deset minut bylo dobrých, ale pak přišlo vyrovnání Rusů, které nás poslalo trochu dolů," mrzelo útočníka Špačka.

Ve třetí třetině sborná výrazně přidala a začala český výběr přehrávat. Pešánovi svěřenci hrozili z rychlých protiútoků, ale ve 49. minutě Rusové po efektním Kovalenkově zakončení vyrovnali. O chvilku později Žafjarov trefil tyč, ale pak už rozjeté Rusy nic nezastavilo.

"Určitě by nikoho nenapadlo, že přijde takový obrat. Šli jsme do třetí třetiny s tím, že nebudeme hrát žádného 'zanďoura', ale chtěli jsme být pořád aktivní a hrát náš hokej. Bohužel se nám ta hra potom úplně sesypala," uvedl útočník Jakub Flek.

V 53. minutě se nad Hrachovinovo rameno trefil z úhlu Misjul a následně využil Němečkovu chybu v rozehrávce Podkozin. Češi zkusili zápas zdramatizovat při power-play, ale inkasovali další gól. O sedmou branku se vzápětí postaral Čibrikov a debakl už jen zmírnil Tomášek z trestného střílení.

Švédské hokejové hry, turnaj Euro Hockey Tour v Malmö:

Česká republika - Rusko 4:7 (1:1, 2:1, 1:5)

Branky a nahrávky: 17. M. Špaček (Lenc, Šulák), 30. Flek (Smejkal), 31. Klok (M. Špaček), 60. Tomášek z trest. střílení - 8. Bardakov (Čibrikov, Kirsanov), 38. Kraskovskij (Kovalenko), 49. Kovalenko (Misjul), 53. Misjul (Podkozin), 55. Podkozin, 58. V. Butozov, 58. Čibrikov (Bardakov). Rozhodčí: Öhlund, Björk - Yletyinen, Persson (všichni Švéd.). Vyloučení: 6:7, navíc Misjul, Bardakov (oba Rusko) oba 10 min. Využití: 0:1. Bez diváků.

Sestavy:

ČR: Hrachovina - Moravčík, F. Král, Klok, Šulák, Gazda, D. Musil, Němeček - Lenc, M. Špaček, M. Stránský - Flek, Tomášek, Smejkal - R. Koblížek, Kodýtek, Blümel - Flynn, Lakatoš, Ordoš, od 21. navíc Suchý. Trenér: Filip Pešán.

Rusko: Askarov - Kirsanov, Zborovskij, Čisťakov, Pylenkov, Misjul, Minulin, Muchamadullin - V. Butuzov, Kraskovskij, Kovalenko - Čechovič, Sorkin, Žafjarov - Čibrikov, Bardakov, Podkolzin - Grošev, Mojsejev, Rubcov - Kravcov. Trenér: Igor Larionov.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články