Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Šance pro Bartošáka. Češi jdou na Finy s gólmanem Vítkovic a chtějí zpřesnit střelbu

Bez brankářské jedničky a s odhodláním napravit čtvrteční porážku v Praze se Švédy (2:3) odcestovali čeští hokejisté do Finska k pokračování Turnaje Karjaly. V duelu s domácím výběrem se do branky postaví Patrik Bartošák, který nahradí Jakuba Kováře, jehož na sever Evropy nepustil zánět v noze. Dnešní utkání sledujte živě na programu ČT2 či webu ctsport.cz od 16:10. 

Reprezentační brankář Patrik Bartošák
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Kovář cítil bolest už po první třetině duelu se Švédy a další den přišel spoluhráče už jen pozdravit s berlemi. Pro gólmana Jekatěrinburgu turnaj končí. Vítkovickému Bartošákovi bude krýt záda brankář Třince Šimon Hrubec.

"Je to pro Jakuba nepříjemné, protože se mu zápas se Švédskem povedl a chtěl určitě ještě ukázat na turnaji formu. Vím teď, že nastoupím už v sobotu, ale pro mě se nic nemění, jestli bych měl chytat v Helsinkách v sobotu, nebo v neděli," řekl Bartošák.

Je nám líto, video expirovalo.
Kovář kvůli zánětu v noze na Karjale končí, nahradí ho Bartošák

"Měli jsme dva dny na to, abychom klukům dali do hlav, co po nich chceme. Myslím, že v zápase se Švédy bylo hodně věcí pozitivních, které kluci dělali, jak jsme chtěli. Byly tam samozřejmě i chyby a hokej je o chybách," uvedl asistent trenéra Robert Reichel.

"Musíme se ještě víc tlačit do brány a nabádat střelce, aby hlavně trefovali bránu. My jsme tam měli šance, ale když to vezme kout nebo plexisklo, tak puk letí na druhou stranu. V tom si myslím, že se musíme zlepšit. Jít do tlaku a puky tvrdě dávat do brány," doplnil Reichel.

Chce to více střelby i v přesilovkách, před bránou pracuje Kolář

Český tým proti Švédům neproměnil v gól čtyři přesilovky. Asistent kouče Reichel nabádá k zlepšení kvality střelby, hlavní kouč Miloš Říha i k četnosti střelby. Trenéři v první přesilovkové formaci netradičně zařadili před branku i beka Jana Koláře.

"Pokud budou puky chodit před bránu a budete tam mít hráče, štěstí musí přijít. Je to otázka štěstí, ne otázka umu brankáře. Kolář se tam nebojí, je vysoký a dělá tam prostor pro dorážku. Je to smůla, mělo tam přijít víc střel," povídal Říha po utkání se Švédy.

Předpokládaná sestava ČR proti Finsku:

Bartošák - Kolář, Nakládal, M. Doudera, Krejčík, Zámorský, Jordán, Štencel - Sekáč, Nestrašil, D. Kubalík - H. Zohorna, Kousal, Tomášek - Řepík, R. Hanzl, R. Pavlík - Lenc, Horák, P. Zdráhal.

Mimo sestavu před odletem trénovali Radim Zohorna, Tomáš Vincour a Rudolf Červený. "Máme to nastavené tak, že každého z hráčů chceme vidět na turnaji alespoň v jednom zápase ve hře," nastínil Reichel.

Ve Finsku se reprezentace zřejmě obejde i bez pětadvacetiletého obránce Vojtěcha Mozíka, který se zranil v průběhu duelu se Švédskem a kouč Říha již krátce po utkání připustil možnost, že ve výpravě na sever Evropy kvůli potížím se zády nebude.

Finové prohráli ve svém úvodním utkání v Hartwall Areně ve čtvrtek s Ruskem 0:3. Výrazně si tak zkomplikovali cestu za obhajobou celkového triumfu z loňska, kdy v olympijské sezoně na šestičlenném turnaji za účasti Kanady a Švýcarska neztratili ve třech utkáních ani bod.

Češi se s Finy utkali od výhry 4:3 v nájezdech na loňském světovém šampionátu v Německu a Francii celkem čtyřikrát. Ve dvou případech byli úspěšní.

Na startu turnaje Channel One Cup v Praze porazili v polovině prosince Seveřany 3:2 v prodloužení po skvělém obratu z 0:2 a hattricku Martina Růžičky. Následovala únorová porážka v přípravném klání na olympijský turnaj v Pchjongčchangu (0:2).

Po polovině dubna využil český výběr výhody domácího prostředí na Carlson Hockey Games v Pardubicích, kde zvítězil 3:1. Posledním soubojem byl na konci dubna duel v rámci Švédských her v Södertälje, kde se radovali Finové po výsledku 5:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články