Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Šance New Yorku Rangers na účast v play-off žije

New York - Hokejisté New Yorku Rangers si v NHL stále udržují naději na postup do play-off. V pátečním zápasu porazili na vlastním ledě přímého konkurenta Philadelphii 4:3 a v tabulce Východní konference se právě na osmé Flyers bodově dotáhli. Definitivně se o složení postupové osmičky rozhodne až v neděli, kdy se v závěrečném utkání základní části oba týmy střetnou v dalším vzájemném souboji na ledě Philadelphie. Český brankář Ondřej Pavelec nezabránil Alexandru Ovečkinovi v průniku do čela tabulky střelců NHL. Ruský útočník překonal při výhře Washingtonu 5:2 nad Atlantou kladenského odchovance dvakrát a přeskočil o gól dosavadního lídra Sidneyho Crosbyho. Zároveň je Ovečkin prvním hráčem tohoto ročníku, který má na kontě 50 zásahů.

"Jsem rád, že jsme naši šanci být v play-off prodloužili o další den. V posledních týdnech jsme o to bojovali velmi tvrdě," podotkl kapitán newyorského týmu Chris Drury. Vítěz nedělní odvety má účast ve vyřazovací fázi jistou, i poražený v prodloužení nebo nájezdech ale ještě může doufat. Rangers by sledovali výsledky Bostonu, který by nesměl uhrát ani bod z posledních dvou utkání. Flyers by zase doufali v prohru Montrealu v základní hrací době s Torontem.

Nyní se ale oba týmy soustředí na vzájemný duel. "Věříme si. Ve své aréně hrajeme tento rok skvěle. Musíme to v neděli dokázat," uvedl Mike Richards, autor dvou branek Flyers v pátečním zápasu. Momentální forma je ale na straně Rangers, kteří získali v minulých devíti zápasech 15 bodů z 18 možných. Naopak Philadelphia se na rozhraní postupu dostala špatnou hrou za poslední měsíc, kdy vyhrála pouze pět z 16 utkání.

Ovečkin vévodí tabulce střelců i produktivity

Ovečkin dosáhl významné střelecké mety počtvrté v prvních pěti sezonách v NHL, což se před ním povedlo pouze Waynu Gretzkému a Miku Bossymu. "Vždy chcete vstřelit během sezony 50 branek, ale někdy nemáte štěstí a někdy i zahodíte velké šance. Je to opravdu vysoké číslo, zvláště když jsem chyběl několik zápasů kvůli trestům a zraněním," uvedl kanonýr, který v ročníku vynechal deset utkání. Přesto je nejen nejlepším střelcem soutěže, ale zároveň i o bod vede produktivitu ligy před Henrikem Sedinem.

Washington poprvé získal Prezidentovu trofej pro nejlepší tým základní části. Před utkáním ji mužstvu přivezl zástupce komisionáře NHL Bill Daly. Podle zvyku, že kontakt s cenou přináší v následném play-off smůlu, se nechal Ovečkin vedle trofeje jen několikrát vyfotit, ale nesáhl na ni. "Na ranním rozbruslení mi říkali, ať na to nesahám. Jen jsem odvětil, že to vím," dodal ruský hráč.

Jiný rozený střelec Keith Tkachuk kolbiště NHL opouští. Americký útočník, který v soutěži za 19 sezon nasázel 538 branek, ohlásil konec kariéry. V posledním utkání sice neskóroval, ale dvěma asistencemi se přičinil o výhru St. Louis 6:3 nad Anaheimem. "Nedokážu slovy vyjádřit, jak se cítím. Byl to jedinečný zápas od úvodního rozbruslení až po do samého závěru. Nemohl být sepsán lepší scénář utkání pro ukončení mé aktivní kariéry. Bylo to opravdu neuvěřitelné," uvedl Tkachuk. Domácí překonali odpor soupeře až v závěrečné třetině, kdy nasázeli Anaheimu čtyři branky. Tři z nich až v posledních čtyřech minutách.

Vítěz Západní konference zatím není znám

O prvenství v Západní konferenci se přetahují hokejisté San Jose a Chicaga, které k tomu má po výhře 5:2 v Coloradu blíže. Oba týmy nasbíraly před posledním utkáním základní části stejně bodů, ale Blackhawks mají na kontě více výher, což je při bodové shodě první pomocné kritérium. Chicago se do čela Západu dostalo zejména výborným závěrem, kdy zvítězilo v posledních šesti utkáních. Pokud vedoucí příčku uhájí i v dalším zápasu, zopakuje si páteční souboj s Coloradem také v prvním kole play-off.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články