Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Šance, která tu dlouho nebyla. Junioři i s hvězdami z AHL jdou vstříc medailovému snu

Taková příležitost se nemusí zase dlouho opakovat. Nabitá česká juniorská reprezentace začíná cestu za vysněnou medailí, na kterou čeká na mistrovství světa od roku 2005. Významná část kádru z minulého ročníku zůstala, a tak budou chtít hokejoví mladíci do dvaceti let vylepšit loňskou čtvrtou příčku. Šampionát bude mít tradiční favority v týmech USA a Kanady, javorové listy se navíc mohou opřít o domácí prostředí ve Vancouveru a Victorii. Svěřenci Václava Varadi odstartují turnaj zápasem proti Švýcarsku, přímý přenos sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 22 hodin.

Čeští hokejisté do 20 let
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: JOEL MARKLUND

Kanada začátkem ledna v Buffalu dosáhla již na 17. titul v historii. Od roku 2010, kdy Američané ukončili úžasnou sérii Kanaďanů s pěti zlaty v řadě po fantastickém finále a výhře 6:5 v prodloužení díky trefě současné opory Washingtonu Johna Carlsona, jsou to ale právě hráči USA, kdo slavil celkový triumf nejčastěji.

Američané vyhráli ostře sledovanou přehlídku talentů od té doby ještě dvakrát (2013 a 2017), vedle toho dosáhli ve třech případech na bronz. Kanaďané přihodili od přerušení šňůry triumfů do sbírky dvě zlata, tři stříbra a jeden bronz.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejová dvacítka si před utkáním se Švýcarskem rozdala dárky

Stejně tak okusilo pocit mistrů světa dvakrát Finsko, jednou uspěly Švédsko a Rusko, přičemž oba celky také třikrát prohrály boj o zlato.

Češi touží opět čeřit vodu v bojích o medaile, na něž si brousí zuby především mladíci ze Švédska, Finska a Ruska. Dopomoci jim k tomu mají posily z AHL. Nižší zámořskou soutěž mezi muži hrají útočníci Martin Kaut z celku Colorado Eagles (farma Colorada Avalanche), Martin Nečas z Charlotte (Carolina) a Filip Zadina z Grand Rapids (Detroit). Ztrátou je naopak zranění Ostapa Safina.

Kdo bude patřit k oporám českého týmu a proč má výběr Václava Varadi na medaili? Poslechněte si preview k juniorskému šampionátu v Hokej fokus podcastu:

"Chceme hrát dobrý hokej a naším cílem je jakákoliv medaile. Plán je dostat se do semifinále. Bylo by úžasné, kdybychom se probojovali až do finále," přál si Zadina. Devatenáctiletý kanonýr je jedním z hráčů, na něž bude kouč Varaďa nejvíce spoléhat. "Je to pro mě výzva, jelikož budu v národním týmu poprvé v roli vůdce. Budou tam ale i další hráči jako třeba Martin Nečas, také on je lídr. Bude to pro nás dobré," věří Zadina.

"Rádi bychom se prezentovali dobrým, poctivým hokejem a korunovali to nějakým úspěchem. Znám kluky velmi dobře z Memoriálu Ivana Hlinky (2016) a věřím, že za mnou půjdou dál a nechají tam pro úspěch všechno. Za jakéhokoliv stavu chci vyhrát a věřím, že to tak mají i kluci. Že to cítí stejně," prohlásil Varaďa.

Právě český tým celý turnaj zahájí soubojem v základní skupině A proti Švýcarsku. Utkání se odehraje od 22 hodin SEČ ve Vancouveru. Dalšími účastníky skupiny jsou Kanada, Rusko a Dánsko. Ve skupině B ve Victorii poměří síly Švédsko, USA, Finsko, Slovensko a Kazachstán, který mezi elitou nahradil Bělorusko.

Systém turnaje je klasický jako v posledních letech. Nejlepší čtyři celky z každé skupiny postoupí do play-off, týmy z pátých míst čeká minisérie o udržení.

Program MS hokejistů do 20 let ve Vancouveru a Victorii (26. prosince 2018 - 6. ledna 2019):

Složení základních skupin:
Skupina A (Vancouver): Kanada, ČR, Rusko, Švýcarsko, Dánsko.
Skupina B (Victoria): Švédsko, USA, Finsko, Slovensko, Kazachstán.

Středa 26. prosince:
Skupina A: 22:00 ČR - Švýcarsko.

Čtvrtek 27. prosince:
Skupina A: 02:00 Kanada - Dánsko, 22:00 Rusko - Dánsko.
Skupina B: 00:30 USA - Slovensko, 04:30 Finsko - Švédsko.

Pátek 28. prosince:
Skupina A: 02:00 Švýcarsko - Kanada.
Skupina B: 00:30 Slovensko - Švédsko, 04:30 Finsko - Kazachstán.

Sobota 29. prosince:
Skupina A: 02:00 ČR - Rusko, 22:00 Dánsko - Švýcarsko.
Skupina B: 04:30 Kazachstán - USA.

Neděle 30. prosince:
Skupina A: 02:00 Kanada - ČR.
Skupina B: 00:30 Slovensko - Finsko, 04:30 Švédsko - USA.

Pondělí 31. prosince:
Skupina A: 02:00 Švýcarsko - Rusko, 22:00 Dánsko - ČR.
Skupina B: 04:30 Kazachstán - Slovensko.

Úterý 1. ledna:
Skupina A: 02:00 Rusko - Kanada.
Skupina B: 00:30 Švédsko - Kazachstán, 04:30 USA - Finsko.

Středa 2. ledna:
20:00 o udržení - 1. zápas o udržení (Vancouver), 22:00 čtvrtfinále (Victoria).

Čtvrtek 3. ledna:
00:30 čtvrtfinále (Vancouver), 02:00 čtvrtfinále (Victoria) 04:30 čtvrtfinále (Vancouver).

Pátek 4. ledna:
18:00 o udržení - 2. zápas (Vancouver), 22:00 semifinále (Vancouver).

Sobota 5. ledna:
02:00 semifinále (Vancouver), 18:00 o udržení - případný 3. zápas (Vancouver), 22:00 o 3. místo (Vancouver).

Neděle 6. ledna: 02:00 finále (Vancouver).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články