Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

San Jose smetlo doma Edmonton, Columbus odvrátil vyřazení

New York - Tomáš Hertl se podílel jednou asistencí na kanonádě San Jose, které ve čtvrtém utkání prvního kola play-off NHL rozdrtilo Edmonton 7:0. Série se tak stěhuje zpět do Kanady za vyrovnaného stavu 2:2, stejně jako "Original Six" bitva mezi Montrealem a New Yorkem Rangers. Jezdci zásluhou gólu Ricka Nashe vyhráli doma v Madison Square Garden 2:1. Columbus odvrátil první hrozbu vyřazení, když porazil Pittsburgh 5:4 a snížil stav série na 1:3.

Tomáš Hertl se raduje z branky
zdroj: AP autor: Marcio Jose Sanchez

San Jose přitom paradoxně v předchozích dvou zápasech neskórovalo, ale střelecké trápení protrhli už po patnácti sekundách hry. Dvě branky vstřelili Joe Pavelski a Logan Couture a důležitou zbraní Sharks se staly přesilové hry, v nichž se prosadili čtyřikrát.

Poslední z nich využil po přihrávce Hertla obránce David Schlemko, který ranou od modré čáry stanovil konečný výsledek.

"Všichni jsme byli na zápas výborně připravení, neměli jsme ve hře žádný výpadek," prohlásil Pavelski, který dal v patnácté sekundě nejrychlejší gól v play-off v historii klubu.

Sharks, kteří do zápasu šli s pozměněnými formacemi, poprvé v sérii během utkání vedli. "Byl to důležitý gól, nastartoval nás i fanoušky. U nás se týmům špatně hraje, zvláště když tak brzy vedeme," dodal Couture.

Jeden z dosavadních hrdinů série, brankář Oilers Cam Talbot, pustil pět gólů z 24 střel a byl ve 33. minutě střídán. Chvíli poté si frustraci vybil Leon Draisaitl nešetrným zákrokem holí, kdy píchnul Chrise Tierneyho do slabin. Rozhodčí ho za faul vyloučili na pět minut a do konce utkání.

"Dnes jsme byli špatní, tohle jsme nebyli my a naše hra. Takhle špatně jsme nehráli celou sezonu. Ale je to jen jeden zápas," uvedl kapitán Edmontonu Connor McDavid.

"Měl jsem už nějaký čas na to, abych ten zápas ze své hlavy vytěsnil. Už jsem na to zapomněl," dodal gólman Talbot. Jeho protějšek Martin Jones si připsal čisté konto za 23 zásahů.

Rangers přerušili sérii šesti domácích porážek v play-off. V první třetině sice Montreal odpověděl nádhernou kombinací na gól soupeře, ten si ale ve 25. minutě zásluhou trefy Ricka Nashe vzal vedení zpět. Skóre se už v dalším průběhu i díky skvělým zákrokům gólmanů na obou stranách neměnilo.

Moc ale nechybělo, aby zápas šel do prodloužení, protože v předposlední minutě cinkla za Henrikem Lundqvistem tyč po střele Shea Webera. Švédskému brankáři se vybavila situace z druhého duelu, kdy vyrovnal 18 sekund před třetí sirénou Tomáš Plekanec a Rangers přišli o možnost vést v sérii 2:0.

"Po tom, co se stalo v Montrealu, víme, že není konec, dokud nezazní klakson. A dnes jsme dřeli až do poslední sekundy a blokovali střely, když bylo potřeba. Přišlo mi, že jsme měli i více šancí a zasloužili si vyhrát," uvedl Lundqvist, který podpořil výhru 23 zákroky.

Columbus položil základ úspěchu v prvních 25 minutách, ve kterých si vypracovali vedení 3:0. Pittsburgh ale v minulém utkání otočil zápas na svou stranu z 1:3 a také tentokrát ještě zabrnkal na nervovou soustavu domácích, když třikrát snížil na rozdíl jedné branky.

"Máme dobrý tým, ale někteří kluci mají minimum zkušeností z play-off, někteří dokonce žádné. Nyní zjistili, jak vyhrát, a věřím, že se nám ještě povede sérii zdramatizovat," uvedl kouč Columbusu John Tortorella.

"Vybojovali si dorážky, ze kterých skórovali. Celkově byli lepší, zasloužili si vyhrát. Nehráli jsme s dostatečnou touhou, která je potřebná k vítězství," prohlásil kapitán obhájců Stanleyova poháru Sidney Crosby.

V sestavě vítězů se objevil Lukáš Sedlák, který od konce března kvůli zranění nehrál a do utkání play-off naskočil v NHL poprvé.

Výsledky 1. kola play off NHL - 4. zápasy:

NY Rangers - Montreal 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Branky: 12. Fast, 25. Nash - 19. Mitchell. Střely na branku: 32:24. Diváci: 18 006. Hvězdy zápasu: 1. Nash, 2. Lundqvist (oba NY Rangers), 3. Price (Montreal). Stav série: 2:2.

Columbus - Pittsburgh 5:4 (2:0, 1:2, 2:2)
Branky: 12. Johnson, 19. Anderson, 25. Nutivaara, 41. Karlsson, 46. Jenner - 27. Hörnqvist, 37. Hainsey, 43. Kühnhackl, 60. Guentzel. Střely na branku: 34:31. Diváci: 19 093. Hvězdy zápasu: 1. Karlsson, 2. Nutivaara, 3. Jenner (všichni Columbus). Stav série: 1:3.

San Jose - Edmonton 7:0 (2:0, 4:0, 1:0)
Branky: 1. a 37. Pavelski, 12. a 33. Couture, 23. Marleau, 30. Sörensen, 47. Schlemko (Hertl). Střely na branku: 32:23. Diváci: 17 562. Hvězdy zápasu: 1. Couture, 2. Pavelski, 3. Jones (všichni San Jose). Stav série: 2:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články