Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Růžička zveřejnil nominaci českých hokejistů na ZOH ve Vancouveru

Praha - V nominaci českých hokejistů na únorové olympijské hry ve Vancouveru je jediný šampion z roku 1998 z Nagana - hvězda Omsku, Jaromír Jágr, který se chystá už na čtvrtý start pod pěti kruhy. Vedle předpokládané absence pardubického gólmana Dominika Haška chybějí z pamětníků historického triumfu v Japonsku také obránci Jaroslav Špaček s Romanem Hamrlíkem z Montrealu i útočník Milan Hejduk z Colorada. Mezi třiadvacítku se nevešel ani centr Václav Prospal z New Yorku Rangers. Kouč Vladimír Růžička, který v Naganu získal zlato ještě jako hráč a Jágrův centr, zařadil do výběru 16 hokejistů z NHL a pět z Kontinentální ligy.

Z české extraligy se dostalo na suverénního lídra produktivity Romana Červenku ze Slavie a gólmana Jakuba Štěpánka z Vítkovic. Růžička zveřejnil nominaci na dnešní tiskové konferenci v Praze. Olympijský turnaj se hraje ve Vancouveru od 16. do 28 února. Růžičkův výběr nastoupí v základní skupině B postupně proti Slovensku, Lotyšsku a Rusku.

Nováčky na olympiádě budou Štěpánek s Ondřejem Pavelcem, který navíc jako jediný z výběru ještě reprezentační dres neoblékl, beci Jan Hejda z Columbusu, Zbyněk Michálek z Phoenixu, Roman Polák ze St. Louis a Miroslav Blaťák z Ufy. "Tajně jsem doufal a věřil, že by to mohlo vyjít. Ale když jsem to sledoval a trenér začal jmenovat brankáře, tak jsem si vůbec nevěřil, že
tam budu," přiblížil své pocity Štěpánek. Z útočníků pak spolu s Červenkou aktuálně nejproduktivnější český hráč v NHL Tomáš Plekanec z Montrealu, Milan Michálek z Ottawy, David Krejčí z Bostonu, Tomáš Fleischmann z Washingtonu, Tomáš Rolinek z Magnitogorsku a Josef Vašíček z Jaroslavle.

Dominik Hašek svůj triumf z Nagana v únoru nezopakuje

Mezi brankáři už bylo delší dobu jasné, že trenéři vsadí vedle jasné jedničky a mistra světa z Vídně z roku 2005 Vokouna na dalšího zástupce NHL Pavelce z Atlanty, který je ve výběru jediným úplným reprezentačním nováčkem. Souboj o třetí post vyzněl pro vítkovického Štěpánka, jenž se představil jako jednička na letošním mistrovství světa ve Švýcarsku. Nezájem o Haška, který v lednu oslaví už pětačtyřicáté narozeniny, avizoval kouč Růžička už dříve a na pátou olympiádu se tak hrdina z Nagana nevydá.

Růžička se rozhodl pro variantu nominace s osmi beky a dvanácti útočníky. Původně přitom plánoval nominovat sedm beků a třináct forvardů. "To bylo největší dilema, které jsme řešili. Pořád jsme se o tom bavili (s asistenty) a nakonec jsme se rozhodli pro osm obránců," přiznal Růžička, který se snažil kombinovat ofenzivní a defenzivní beky. "Obecně máme vždy mužstvo hodně laděné do útoku, proto potřebujeme směřovat do obrany," řekl Růžička.

Z Evropy si místo v defenzivě vybojoval jen Blaťák, který Růžičku v posledních týdnech svými výkony uchvátil. Vedle Tomáše Kaberleho, Židlického, Kubiny, Kuby i Hejdy, kteří mají na kontě tituly mistrů světa, se prosadili do kádru také Zbyněk Michálek a Roman Polák, jenž si řekl o místo pod Růžičkou na letošním světovém šampionátu. Vedle Špačka a Hamrlíka se naopak nevešel mezi vyvolené například Michal Rozsíval z New Yorku Rangers.

Růžička nominoval nečekaně mladý tým

Ve třiadvacetičlenné nominaci jsou i zástupci nastupující generace. Věkový průměr týmu je pod třicet let, například Rusové, Švédové či Slováci tuto hranici přesahují. "Je pravda, že jsme chtěli mít v týmu i mladší hráče. Zkušenost nám ale nechybí," řekl Růžička.

S více než měsíčním předstihem Růžička oznámil, že kapitánem týmu bude Patrik Eliáš a jeho zástupci Tomáš Kaberle a Jaromír Jágr. Nyní naznačil, v jakém složení by tým měl na úvod hrát. Eliáš by měl nastupovat s Martinem Havlátem a Tomášem Plekancem, lajnu "mladých" by měli tvořit Tomáš Fleischmann, Krejčí a Červenka, s Jágrem by měl hrát Čajánek a zřejmě Milan Michálek. Ve čtvrtém útoku by nastupovali Martin Erat, Vašíček a Rolinek.

Hejduk z nominace vypadl kvůli problémům s kolenem

Z útočníků spolu s Jágrem okusili vítězný pocit z triumfu na MS Čajánek, Havlát a Vašíček. Růžička stál i o kanonýra Colorada Hejduka, ale ten nastupuje v NHL s problémy s kolenem. "Hraje výborně, je to střelec. Stál jsem o něj hodně. Ale sám měl obavy, jak by to vypadalo. Byl jsem rád, že mi dal vědět, že to není stoprocentní," vysvětlil Růžička, který už nemohl počítat s útočníkem Alešem Hemským z Edmontonu, pro nějž skončila sezona se zraněným ramenem.

Nominace:

Brankáři: Ondřej Pavelec (Atlanta/NHL), Jakub Štěpánek (Vítkovice), Tomáš Vokoun (Florida/NHL).

Obránci: Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Jan Hejda (Columbus/NHL), Tomáš Kaberle (Toronto/NHL), Filip Kuba (Ottawa/NHL), Pavel Kubina (Atlanta/NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL), Roman Polák (St. Louis/NHL), Marek Židlický (Minnesota/NHL).

Útočníci: Petr Čajánek (Petrohrad/KHL), Roman Červenka (Slavia Praha), Patrik Eliáš (New Jersey/NHL), Martin Erat (Nashville/NHL), Tomáš Fleischmann (Washington/NHL), Martin Havlát (Minnesota/NHL), Jaromír Jágr (Omsk/KHL), David Krejčí (Boston/NHL), Milan Michálek (Ottawa/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL), Josef Vašíček (Jaroslavl/KHL).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články