Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Růžička zkrátil zámořskou inspekci, s hráči se nesetkal

Praha - O čtyři dny dříve, než plánoval, se z inspekční cesty v zámoří vrátil trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička. V závěru prosince odletěl do Kanady na juniorské mistrovství světa a následně se přesunul do USA, kde sledoval šest utkání NHL. S hráči, kteří by mohli posílit národní tým na květnovém mistrovství světa v Praze a Ostravě, se ale nakonec nesetkal.

Vladimír Růžička
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Chtěl jsem se na zápasy podívat a nechat kluky v klidu. Všichni mají dost nabitý program a někteří hráli hned další den. Kdybych navštívil jednoho hráče, chtěl bych se setkat se všemi," řekl Růžička. Původně se měl vrátit ve čtvrtek 15. ledna, ale přiletěl již v neděli. "Za třináct dní jsem viděl jedenáct zápasů. Poslední dva plánované zápasy jsme zrušili a letěli domů," uvedl.

S hráči z NHL se prý nesetkával i proto, že základní část soutěže je teprve v polovině. "Ještě je čeká 40 zápasů a neví se, kdo bude v play-off, a kdo ne. Některé týmy mají samozřejmě našlápnuto lépe, některé hůře," uvedl kouč, který byl na inspekční cestě s manažerem Martinem Loukotou.

V prosinci avizoval, že by se rád setkal hlavně s Jaromírem Jágrem a Markem Židlickým, právě New Jersey ale mělo nahuštěný program. "Hráli v pěti dnech tři zápasy a teď cestovali na druhou stranu (USA) a hrají v Los Angeles. Ještě je na to čas. Chtěl bych se s nimi spojit někdy v únoru, březnu a říct si co a jak," řekl Růžička. Na konci února navíc do zámoří poletí na inspekci asistent Jaroslav Špaček.

Výkony hráčů konkrétně moc hodnotit nechtěl. "Dělat hodnocení z jednoho nebo dvou utkání je těžké. Musíte jich vidět více. Ti, co se to od nich čeká, jsou ale hodně vidět," řekl a ocenil i atmosféru na stadionech. "Show oni udělat umí. U nás podle mého fanoušci fandí více, ale tam si to lidi díky té show užívají," všiml si.

Nejprve sledoval v Torontu nejen české zápasy na juniorském MS. "Chtěl jsem vidět úroveň dvacítek a musím říct, že to bylo neskutečné. Hrozně se mi to líbilo a byl jsem překvapený. Viděl jsem i tréninky Švédů, Rusů a našich. Utkání byla bruslivá, hodně se hrálo do těla a byli tam výjimeční hráči," uvedl Růžička, který vyzdvihl švédského útočníka Williama Nylandera nebo slovenského brankáře Denise Godlu.

Původně uvažoval o tom, že by některé z juniorských reprezentantů nominoval na únorové zápasy Euro Hockey Tour proti Rusku, nakonec to ale neudělá. "Jediný, kdo by snesl měřítko, by byl Pastrňák, ale ten je v Bostonu," poukázal Růžička na nejvýraznější postavu českého týmu, která momentálně hraje v NHL. Osmnáctiletý talent jej upoutal i svými výkony v dresu Bruins.

Ostatní hráči mají podle Růžičky ještě na seniorskou reprezentaci čas. Proti sborné již nechce zkoušet, ale hledat sestavu pro blížící se světový šampionát. "Hráče jsme zkoušeli na dvou akcích, které už byly. Teď bychom už chtěli brát trošku zkušenější hráče," řekl Růžička, který plánuje příští týden zveřejnit nominaci na další reprezentační akci. "Já už se nikam nechystám. Koncem března bychom chtěli začít přípravu na mistrovství," dodal Růžička.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články