Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Růžička: Takhle silnou Kanadu jsem ještě na MS neviděl

Praha - Ofenzivní síla Kanady budí na hokejovém mistrovství světa v Praze hrůzu. Tým kolem hvězdného kapitána Sidneyho Crosbyho ještě jako jediný nepoznal hořkost porážky a nastřílel v osmi zápasech 58 branek, což je průměr více než sedm gólů na utkání. Kouč české reprezentace Vladimír Růžička považuje letošní kanadský výběr za nejlepší, jaký kdy nastoupil na mistrovství světa. Trenér však věří, že Jaromír Jágr a spol. mohou v sobotu přes hvězdný celek postoupit do finále.

Sport
zdroj: ČT4

"Na mistrovství světa jsem ještě takhle silnou Kanadu neviděl. My se na to ale připravíme. Myslím si, že ji nemůžeme porážet, ale jednou vyhrát můžeme," řekl Růžička po čtvrteční čtvrtfinálové výhře nad Finskem, po které národní tým postoupil do bojů o medaile.

Růžička hledal paralelu i se zlatým šampionátem v roce 2010, kde Češi dokázali ve finále přehrát ruskou reprezentaci v sestavě s Alexandrem Ovečkinem, Iljou Kovalčukem, Jevgenijem Malkinem, Pavlem Dacjukem, Alexandrem Sjominem nebo Sergejem Fjodorovem.

Vladimír Růžička:

"Kanada hraje v Praze opravdu neskutečně, ale pokud takhle budou kluci bojovat a neskuteční fanoušci nás poženou, tak kluci polezou po čtyřech a já věřím, že se nás Kanada možná bude i trošku bát."

Češi se se zámořským výběrem potkali již v základní skupině a prohráli 3:6. Ještě ve 36. minutě byl ale stav 2:2. "Prohrávali jsme 0:2 a dokázali jsme se vrátit do zápasu. Na začátku jsme byli, myslím, i lepší než oni, ale nedali jsme góly. Když na ně trošku vlítneme jako na Finy, můžeme je překvapit," věří Růžička.

Kanada poslední tři zápasy vyhrála 9:0, 10:1 a 7:2, jednoznačné zápasy ji prý ale podle Růžičky neukolébají. "Oni budou ostražití, vědí, co je čeká. Protože tady se bude vařit led v hale. Musíme hráče trochu krotit, aby tam moc nebláznili. Oni udělají pět protiútoků a dají čtyři góly. Kanada tady má výběr jako na olympiádě nebo na Světovém poháru. Útok je neskutečný," uznal český kouč.  

Růžička si však uvědomuje, že taktika se bude stanovovat těžko. I proto, že z dalších kanadských zápasů nelze moc podklady získávat. "Ono se to moc nedá sledovat, protože oni vedou v osmé minutě 4:0 a dohrají to na půl plynu. Vezmeme si jejich zápasy s námi a se Švédskem, z toho si vybereme nějaké věci a připravíme se na to. Loni jsme se dostali do semifinále a medaili jsme nepřivezli, tady doma ji chceme," řekl Růžička.

O finále se rozhodne mezi stejnými soupeři jako před 30 lety

O medaile budou letos na šampionátu v Praze bojovat stejné týmy jako před 30 lety, kdy u toho byl jako hráč i Růžička a tehdejší Československo získalo zlaté medaile. Nehrálo se systémem play-off, ale každý s každým. Růžička a spol. tehdy porazili Kanadu 5:3.

 "Já už si ani nevzpomínám, jak jsme to dělali my, že jsme vyhráli. My jsme tam na tom šmajdali. Dneska už je to trochu něco jiného," smál se Růžička. Tehdy týmu pomohl slavný hattrick Jiřího Šejby. "Někoho takového bychom potřebovali. Možná ho dá Jarda (Jágr) a nebo se někdo zblázní a dá tři góly," doplnil v dobrém rozmaru. "Na to, abychom je porazili, musí každý hráč podat výkon na 150 procent. Musíme se vyvarovat chyb, které jsme udělali v prvním zápase. Tam jsme jim třikrát nabídli puk a oni z toho dali tři góly," dodal Růžička. 

Jágr je klíčovým hráčem, říká Růžička

Reprezentační kouč považuje hvězdného útočníka Jaromíra Jágra i v jeho 43 letech za prakticky klíčovou součást týmu a nejlepší hráč české hokejové historie se mu za důvěru v pravou chvíli odvděčil. Čtvrtfinálový souboj na mistrovství světa v Praze proti Finsku rozhodl v 56. minutě svým druhým gólem v zápase. "Jarda je lepší než loni (na mistrovství světa). Má dobrou pohodu, což jsem si hrozně přál před mistrovstvím a dělali jsme vše pro to, abychom ho do ní dostali. Když ji má, hraje úžasně a mužstvu to může hodně pomoct. Potřebuje ale dalších 20 hráčů, kteří pracují, a Jarda je jejich táta," řekl Růžička po výhře 5:3, která posunula český tým do sobotního semifinále proti Kanadě.

Nejproduktivnější evropský hráč v historii NHL dal na šampionátu již šest branek a je nejlepším českým střelcem. "Hraje neskutečně dobře. Bojuje a pro kluky je to strašný tahák, když ho na ledě vidí. Taky tam nechají všechno. Dnes to ukázali. Hráli fantasticky, bojovali," ocenil Růžička po zápase celý tým. 

Finsko mělo před čtvrtfinále nejlepší obranu na MS a brankář Pekka Rinne kraloval statistikám. Proti Čechům ale na předešlé výkony nenavázal. "První třetina byla z naší strany hodně dobrá. Hráli jsme dobře, forčekovali a nepustili jsme Finy prakticky k ničemu. Bohužel, přestože jsme mohli dát dvě tři branky a soupeře jsme přehrávali, tak to bylo 1:1. Udělali jsme tři chyby a dostali gól," uvedl Růžička. 

Na začátku druhé třetiny Seveřany posunul do vedení kapitán Jussi Jokinen, Češi však v přesilových hrách získali vedení zpět. "Pak se nám ale nevydařil začátek třetí třetiny a soupeř vyrovnal. Velice dobře bránil. Rozhodl to Jarda Jágr, který vyjel zpoza brány a dal gól. Pak už jsme si to pohlídali," řekl Růžička, jenž ocenil výkon brankáře Ondřeje Pavelce. "V důležitých momentech nás podržel. Nebylo to jednoduché. První třetinu jsme hráli na jednu branku a pak oni dali gól do prázdné po našich chybách," řekl. 

Finský kouč Kari Jalonen si po utkání stěžoval na výkon ruských rozhodčích Konstantina Olenina a Romana Gofmana, kteří podle jeho názoru ve druhé třetině udělali tři hrubé chyby, když Finům neuznali gól a navíc nepotrestali dva fauly, které podle něj předcházely českým úspěchům. "Rozhodčí neřeším. Už o přestávce jsem ale koukal na situaci před neuznaným finským gólem a byl tam jasný krosček na našeho hráče. U té vyseknuté hokejky má možná pravdu, ale jinak se mi zdálo, že Finové hráli hodně nečistě. A rozhodčí to moc nepískali, nechali to hrát. Bylo málo vyloučených na obou stranách. Moc se do toho nemontovali," uvedl Růžička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články