Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Růžička slibuje v olympijské nominaci překvapení

Praha - Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička zveřejní ve středu krátce po 13. hodině jména třiadvaceti hráčů, kteří budou ve druhé polovině února startovat na olympijských hrách ve Vancouveru. Již teď je jisté, že mezi nimi nebude chybět Jaromír Jágr a další elitní hráči ze zámořské NHL nebo extraligová hvězda Roman Červenka. V nominaci by se podle původního plánu měli objevit tři brankáři, sedm obránců a třináct útočníků. Růžička později ale uvedl, že zvažuje i variantu s osmi beky a dvanácti útočníky. Kouč národního mužstva slibuje překvapení. Podle Roberta Záruby bude sestava opravdu překvapivá. Prozradil ale zatím pouze to, že budeme mít nejmladší tým ze všech. Tiskovou konferenci nabídne program ČT4 ve 13:00.

"Myslím si, že vás alespoň jedním jménem překvapím," řekl kouč novinářům v Helsinkách po návratu z listopadového turnaje Karjala. Zároveň však přiznal, že částečně odlišný názor, než má on, mají i jeho asistenti Josef Jandač a Ondřej Weissmann. "To je ale normální," pousmál se Růžička. Sportovní komentátor, který již výsledky zná zatím prozradil, že dle jeho výpočtů bude mít Česko nejmladší a nejmenší tým. Drtivá většina hráčů podle něj budou hráči NHL, ale v seznamu jsou i překvapivá jména. "Šanci na finále s tímto týmem máme, ale bude záležet hned na prvním důležitém utkání se Slovenskem, které je rovnocenným soupeřem," prohlásil Záruba.

I když to Růžička oficiálně neřekl, jistotu nominace by měli mít brankáři Tomáš Vokoun a Ondřej Pavelec, obránci Tomáš Kaberle, Pavel Kubina, Marek Židlický, Jaroslav Špaček plus útočníci Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Martin Havlát, Tomáš Plekanec, Václav Prospal a Roman Červenka. Chybět by neměli ani například Milan Michálek, Martin Erat, Milan Hejduk nebo Tomáš Fleischmann.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Robertem Zárubou

"V týmu musí být ofenzivní i defenzivní hráči. Počítám například s tím, že čtyři obránci budou útoční a tři defenzivní. A podobné to musí být i mezi útočníky. Někdo musí hrát i ve třetí a čtvrté formaci," řekl Růžička. Vzhledem k tomu by se mezi obránci mohl objevit například Jan Hejda nebo Roman Polák, jehož výkon patřil k největším překvapením na letošním mistrovství světa ve Švýcarsku.

Kdo bude třetím brankářem? Štěpánek, nebo Schwarz?

V olympijském mužstvu budou mít převahu hráči z kanadsko-americké NHL, šanci však dostanou i hokejisté z Evropy i konkrétně z extraligy. Domácí nejvyšší soutěž bude vedle Červenky podle všeho zastupovat i třetí brankář, kterým by měl být buď Jakub Štěpánek, nebo Marek Schwarz. "Evropu" bude reprezentovat Jágr a šanci mají i Petr Čajánek, Jiří Hudler, Karel Rachůnek, Miroslav Blaťák nebo Petr Čáslava. 

121344.jpg82196.jpg

Nedá se však vyloučit, že Růžička zařadí do týmu překvapivé jméno. Vybírat může z předběžného šedesátičlenného kádru, který zveřejnil v září. Kvůli zranění z něj vypadli zatím jen obránce Radek Martínek a útočník Aleš Hemský, jenž by jinak v olympijském týmu stoprocentně nechyběl.

Podle informací Mezinárodní hokejové federace jsou nominace, které jednotliví účastníci zveřejňují v čase od 23. prosince do 1. ledna provizorní, definitivní složení týmů pak musí být zaregistrováno 15. února na schůzce direktoriátu turnaje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články