Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Růžička: Proti Rusku bylo znát, že máme zkušenější mužstvo

Praha – Po šesti porážkách v šesti zápasech přišly konečně dvě výhry, když čeští hokejisté porazili dvakrát ve třech dnech Rusko. Trenéra Vladimíra Růžičku ale prý černá série příliš neznervózňovala. Na předešlých turnajích totiž chtěl hlavně dát příležitost méně zkušeným hráčům, teď už ale chystá tým pro květnové mistrovství světa v Praze. 

Vladimír Růžička
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Vím, že pro ty kluky je hrát extraligu a tyto zápasy úplně něco jiného. Je to o dva levely jinde. Řekne to i Martin Ručinský. Je strašně zkušený a řekne mi, že jestli bych měl jet na mistrovství světa, tak si to musím vyzkoušet. Do těch mladých hráčů musíme dostat utkání, ne že přijde, hraje jednu třetinu a zase tady dva roky není. Nerad bych je znervózňoval tím, jestli jsme prohráli šestkrát nebo sedmkrát," prohlásil Růžička.

Větší zkušenost oproti listopadovému turnaji Karjala i prosincovému Channel One Cupu, kde už zčásti přibyli ostřílenější reprezentanti, byla podle Růžičky cítit. "Bylo v určitých momentech zápasu znát, že si zkušenější hráči hlavně v obranném pásmu přidrželi puk a zklidnili to. To v těch zápasech předtím trošku chybělo," řekl Růžička. "Mají určité věci v sobě zažité, udrželi se dobře na puku a zachovali chladnou hlavu."

Další duely čekají národní tým v dubnu - dvojzápasy v Norsku, se Slovenskem, ve Švédsku a s Finskem. Podle Růžičky mají do přípravy šanci zasáhnout hráči ze současného kádru i z předešlých dvou turnajů. "Soustředění začíná koncem března. Když to beru podle loňska, tak na začátku někteří hráči vůbec nepočítali s tím, že budou na mistrovství světa. O některých hráčích vím, že je budeme brát, i když třeba nebudou mít takovou formu. Ale může tam být plno místeček pro ty, kteří se tam podle formy dostanou, jako to byli loni Petr Zámorský a Ondra Vitásek," dodal Růžička.

Sledovat bude vývoj v NHL, kam se 25. února vydá i asistent Jaroslav Špaček na inspekční cestu. "Po něm tam ještě jede i (generální manažer) Sláva Lener. Já už si začnu pomalinku hráče obvolávat. Pak budou i ti mladší, kteří budou vypadávat. Ti se nám musí ukázat, jestli je vybereme. Neznamená, že bude někdo z NHL a bude mít garantované místo," dodal Růžička. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Rusko
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články