Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Růžička je novým trenérem reprezentace, chce k sobě Špačka

Praha - Novým trenérem české hokejové reprezentace se stal Vladimír Růžička. Jeho angažmá potvrdil předseda ČSLH Tomáš Král a dodal, že k jeho stvrzení chybí pouze podpis na smlouvě. Již dříve rozhodli majitelé hokejové Slavie o uvolnění Růžičky, a to do konce mistrovství světa 2015, které se bude konat v České republice. Asistentem Růžičky bude jeho už tradiční opora na lavičce Ondřej Weissmann. Nový reprezentační trenér by rád ke spolupráci zlákal i bývalého spoluhráče z Nagana Jaroslava Špačka. Ten by se měl rozhodnout do pátku.

Vladimír Růžička u reprezentace
zdroj: isifa/Lidové noviny autor: Jindřich Mynařík

Obě strany jsou v kontaktu, oficiální jednání však teprve proběhnou. "Ale předpokládáme po diskuzích s Vladimírem Růžičkou, s nímž jsem několikrát mluvil, a také předsedou představenstva Slavie Richardem Benýškem, že by tato smlouva měla být uzavřena," prohlásil Král.

Na návrat Růžičky do funkce se těší, nepovažuje ho však za spasitele se zárukou úspěchů. "Vláďa v sobě něco má, co ani nedokážu pořádně pojmenovat. Věřím, že dojde teď zase k nějaké změně, nastartuje se to a přijdou i výsledky. Neberu to ale tak, že teď přijde 'Růža' a rázem budeme kandidáty na vítězství na olympiádě, tak to určitě není," zdůraznil Král.

Asistenty Weissmann a Špaček

Vladimír Růžička už ví, kdo by měli být jeho budoucí asistenti. "Už mám jasno, s kým bych chtěl spolupracovat. S Ondrou Weissmannem a Jardou Špačkem. Ale Jarda Špaček se ještě rozhoduje, že mi dá vědět do pátku," prohlásil Růžička.

Se jmény potenciálních asistentů nemá problém ani vedení svazu ledního hokeje. "Ať už jde o počty nebo složení, nevidím důvod, proč bychom mu neměli vyhovět. Nikdy se v minulosti nestalo, že bychom se s někým v tomto ohledu dostali do problémů," poznamenal Král. 

Slavie trenéra pustí

Výrazným krokem k angažmá Růžičky bylo jeho uvolnění ze Slavie. Její majitelé potvrdili, že jej k národnímu týmu propustí minimálně do května 2015. "V tuto chvíli jsme se jako majitelé rozhodli, že nadřadíme zájmy českého hokeje nad zájmy klubu a Vladimíra Růžičku na rok uvolníme," informoval za majitele klubu na oficiálních stránkách Richard Benýšek.

Tomáš Král:

Prezident ČSLH Tomáš Král"I když já sám říkám, že je to na 99,9 procenta, ještě to není naprostá jistota. Už však nevím, co by tomu mohlo zabránit. A s Vláďou jsme si na to dali ruku. Zbývá už to jen dotáhnout formálně se sekretářem svazu Martinem Urbanem."

Růžička však dokončí rozehraný ročník na lavičce Slavie. "Je nám jasné, že se toho událo v minulých dnech hodně, a chtěli jsme situaci vyřešit rychle. HC Slavia Praha je stále ve hře o play-off a všichni v klubu chceme bojovat o šanci utkat se s nejlepšími týmy v extralize s Vladimírem Růžičkou na lavičce," dodal Benýšek.

Růžička by měl rovněž setrvat v klubu jako sportovní konzultant, působit má nadále u mládeže. O nástupci Aloise Hadamczika rozhodl výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje, ke stvrzení smlouvy chybí pouze podpisy. 

Dva posty: Svaz bude muset řešit případnou termínovou kolizi

Hokejový svaz bude muset řešit případnou kolizi v této sezoně v podobě působení Slavie v extralize a přípravy na květnové mistrovství světa v Bělorusku. Už 10. dubna hraje český národní tým v Děčíně první zápas Euro Hockey Challenge proti Dánsku, začátek přípravy navíc startuje obvykle ještě o pár týdnů dříve pro hráče, kterým skončila klubová sezona.

Národní tým čeká celkem v EHCh šest utkání - dvojzápasy doma s Dány, pak s Nory a také ve Švýcarsku. Potom se ještě na začátku května konají Švédské hry ve Stockholmu. Mistrovství světa v Minsku se uskuteční od 9. do 25. května. Slavia v případě postupu do play-off může být ve hře teoreticky až do 29. dubna, kdy se hraje rozhodující sedmé finále. Při pádu do skupiny o udržení by hrála do 23. března.

Růžička je na lavičce Slavie od listopadu 2000 a při svém předešlém působení u reprezentace v letech 2004 až 2005 a 2008 až 2010 souběžně klub vedl. Po dočasném provizoriu v této sezoně se chce v příštím ročníku věnovat národnímu týmu naplno. "Pokud budu dělat národní mužstvo, tak na to chci mít klid. Určitě bych nedělal áčko Slavie. Je to velké rozhodnutí, proto je to tak složité," řekl Růžička v úterý.

Naznačil také, že by rád stejně jako dříve spolupracoval se svým současným asistentem Ondřejem Weissmannem. Slavia bude hledat na nadcházející sezonu po téměř 14 letech nového hlavního kouče a zřejmě i asistenta. Na pozici dalšího asistenta u reprezentace se spekuluje také o Jaroslavu Špačkovi, který spolupracuje aktuálně s Plzní.

Zdroj
hc-slavia.cz, ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články