Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Ruský výběr porazil švédské mladíky a zahraje si o zlato

Toronto – Prvním finalistou šampionátu hokejistů do 20 let se stali Rusové. V semifinále zdolali švédský výběr juniorů poměrem 4:1. Po vyřazení USA ve čtvrtfinále tak získali skalp dalšího favorita turnaje a popáté za sebou získají medaili. Celkově budou útočit na své čtrnácté zlato. Souboj o 3. místo Švédsko - Slovensko sledujte na ČT sport v pondělí 5. ledna od 22:00.

Autor dvou gólů v semifinále proti Švédsku Alexandr Šarov
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

První třetina nenabídla pohledný hokej a oba soupeři se spíše snažili neudělat chybu. Jediným momentem, kdy se mohlo měnit skóre, byla 7. minuta. Tvrdou ránu od modré vyslal Bryncev, ale jeho pokus orazítkoval brankovou konstrukci.

Nepěkná scéna se odehrála v 15. minutě. Maxim Mamin u mantinelu dohrál zezadu Langerssona, kterého z ledu odvezli spoluhráči a masér. Ruský útočník putoval za vražení na hrazení na trestnou lavici, kde si odpykal i osobní desetiminutový trest.

Tre Kronor dobře vstoupili do druhého dějství a dostali v polovině utkání soupeře pod tlak, ale Rusové udeřili z jednoho protiútoku. Golyšev prohodil kotouč přes obránce na Šarova, jehož střela do horního rohu se zastavila až v brance.

Sborná využila následně i přesilovou hru, když si Pajgin vyměnil kotouč s Valijevem a následnou střelou o tyč překonal vše, co mu stálo v cestě – 2:0 pro Rusko. Švédové tak poprvé na turnaji inkasovali v oslabení.

Další vzruch přinesla srážka ve švédském brankovišti. Lešenko přihrával mezi kruhy, kde byl jeho spoluhráč Dergačov, který bruslí dopravil kotouč za brankovou čáru, ale zboural při tom i gólmana Linuse Söderströma a rozhodčí rozpažili. Verdikt potvrdil i videorozhodčí.

Studená sprcha pro švédské favority přišla na počátku třetí třetiny. Aho uklouzl u mantinelu při přebírání puku za brankou, kde se kotouče zmocnil Mamin. Ten ihned přihrál do mezikruží, kam dobrusloval Šarov a byl z toho druhý gól ruského centra v utkání.

Je nám líto, video expirovalo.
Šance v utkání Švédsko - Rusko: Bryncev trefil tyč švédské branky (7. min.)

Naději pro Seveřany vykřesal Wallmark, který snížil na rozdíl dvou branek. Kempe našel najetého Brodeckiho, který poslal kotouč právě k Wallamrkovi. Ten ho potáhl a bekhendem uklidil za ležícího Šestjorkina.

Další chybu předvedli Švédové v 53. minutě, po které jeli dva útočníci na jediného obránce. Celou situaci chtěl na sebe vzít Fišenko, jehož tvrdou ránu vyrazil gólman před sebe. První k puku dojel Mamin, jenž neměl problém uklidit kotouč do branky – 4:1 pro sbornou.

Dvaadvacet sekund před závěrečnou sirénou ukličoval během power play Wallmark tři obránce a zavěsil, ale branku po chvíli rozhodčí odvolali. De la Rose byl totiž natlačený do ruského gólmana a tím ho rozhodil. Slabá koncovka od Švédů tak poslala Rusy do finále a Tre Kronor do boje o bronz. Seveřané o něj budou usilovat po zlatu z roku 2012 a stříbrech z posledních dvou šampionátů.

Švédsko - Rusko 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 52. Wallmark (Brodecki, Kempe) - 32. Šarov (Golyšev, Dergačov), 33. Pajgin (Valijev, Kameněv), 42. Šarov (Brjukvin, Mamin), 53. Mamin (Fišenko, Brjukvin). Rozhodčí: Patafie (USA), Wehrli (Švýc.) - Mills (Kan.), Ritter (USA). Vyloučení: 4:3, navíc Mamin (Rus.) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 15 400.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články