Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Ruské hokejisty vyzve ve finále opět Kanada

Bern - Hokejisté Kanady si zopakují souboj s Ruskem ve finále mistrovství světa. V dnešním druhém semifinálovém utkání porazili stříbrní medailisté z loňského roku Švédsko 3:1. Dvě branky vítězů vstřelil útočník Derek Roy. Finále se hraje v neděli od 20:30. V souboji dvou hlavních favoritů vyhráli před rokem v Québeku Rusové 5:4 v prodloužení. Švédové si zahrají o bronz s USA. Více informací naleznete na serveru mshokej.cz.

Oboustranné vyčkávání v první třetině zpestřil brilantní akcí pouze St. Louis, který na konci sedmé minuty zmátl švédského gólmana Gustavssona, za jeho zády přihrál u zadního hrazení o konstrukci branky Royovi a ten pohotově otevřel skóre.

Rozhodující momenty celého zápasu přišly v polovině základní hrací doby. Na konci 30. minuty zatáhl puk do blízkosti Gustavssonovy branky Fisher, posunul ho na Horcoffa a ten zvýšil na 2:0. Přesně půlminutu poté musel na trestnou lavici za podražení Stralman, ale Kanaďané ho vrátili do hry již po 15 vteřinách. Bekhendový pokus Heatleyho vyrazil Gustavsson přesně před Roye, který snadno uklidil puk do branky. 

Na začátku třetího dějství Švédové ukázali, že boj o finále nevzdali. Po jejich tlaku nejprve musel zasáhnout gólman Gustavsson, jenž vychytal fantasticky z bezprostřední blízkosti Upshalla, a vzápětí na druhé straně snížil dorážkou vlastní střely Eriksson. Chvilku poté mohl zvýšit znovu Upshall, ale ležící Gustavsson byl opět proti.

Na začátku 52. minuty si Kanada vyžádala oddechový čas, aby se připravila na závěrečný nápor Seveřanů, a vyplatilo se. Závěr sehrála s přehledem a nedala soupeři šanci na zvrat. Necelé dvě minuty před koncem si čas na rozmyšlenou vyžádal také švédský kouč Gustafsson a vzápětí se odhodlal ke hře v šesti bez brankáře Gustavssona, ale veškerá snaha o kontaktní gól přišla vniveč.

Kanada - Švédsko 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 7. Roy (St. Louis, Stamkos), 30. Horcoff (Fisher), 31. Roy (Heatley) - 47. Eriksson (Martensson). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Kurmann (Švýc.) - Valach (SR), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 477.

Sestavy:
Kanada: Roloson - S. Weber, Hamhuis, Doughty, Vlasic, Phillips, Coburn - Heatley, Spezza, Roy - St. Louis, Stamkos, Doan - Horcoff, Fisher, Zajac - Lombardi, Armstrong, Upshall. Trenér: Lindy Ruff.

Švédsko: Gustavsson - Oduya, Tärnström, Magnus Johansson, Gunnarsson, K. Jönsson, Stralman, Grossman - Nilson, Wallin, Huselius - Weinhandl, Martensson, Eriksson - Omark, Harju, Thörnberg - Berglund, Persson, Andersson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články