Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Rulík hledá náhradu za Nedvěda a věří, že Židlický u týmu zůstane

Mrzí jej konec Petra Nedvěda. Trenér hokejové reprezentace Radim Rulík nyní hodlá s dalšími členy realizačního týmu probrat s prezidentem hokejového svazu Aloisem Hadamczikem, kdo bývalého generálního manažera nahradí. Ale zatím je na toto rozhodnutí podle Rulíka stále dost času.

Radim Rulík na střídačce českého týmu
zdroj: Reuters autor: Gabriel Kuchta

"Mrzí mě to, protože jsme měli dobře nastavenou spolupráci a vše do sebe zapadalo. Myslím si, že jsme byli na stejné hokejové vlně, i když jsme se předtím tolik neznali," uvedl Rulík při zahájení výstavy připomínající zisk zlatých medailí na letošním mistrovství světa v Praze a Ostravě v Síni slávy Českého hokeje a poděkoval bývalému útočníkovi za spolupráci, kterou ukončil z osobních důvodů. "Doufám, že v budoucnosti se k tomu vrátí," řekl.

Rulík nyní jedná s Hadamczikem o tom, kdo Nedvěda nahradí. "Plán je takový, že oslovím kolegy v realizačním týmu a dáme dohromady náš pohled na eventuální kandidáty a pak to ukážeme panu prezidentovi," plánuje kouč.

Pro Hadamczika je první volbou Martin Havlát, se kterým Nedvěd v minulé sezoně úzce spolupracoval. "Určitě patří mezi kandidáty. Ale myslím si, že u něj je situace složitější, protože žije v zámoří, kde se jeho děti věnují tenisu a on pro ně chce udělat maximum," řekl Rulík.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Rulík: Rád bych za mistrovstvím světa už udělal tlustou čáru

Generální manažer v sezoně komunikuje zejména s hráči ze zámoří a o jejich uvolnění pro reprezentaci se jedná až před šampionátem, proto volba Nedvědova nástupce nespěchá. "Máme prostor vše uvážit a správně se rozhodnout. Nejsme pod tlakem, že musíme rozhodnout zítra," podotkl trenér.

Nejistá je i situace kolem jednoho z trenérových asistentů Marka Židlického, jemuž po sezoně skončila smlouva. Rulík ale věří, že u týmu bude pokračovat.

"Co mám zprávu, tak je v kontaktu s prezidentem svazu. Moje absolutní priorita je zachovat realizační tým tak, jak byl už u stříbrné dvacítky a letos na mistrovství světa. Máme mezi sebou obrovskou chemii a rozumíme si," řekl Rulík, jenž s Židlickým stejně jako s Jiřím Kalousem či Ondřejem Pavelcem spolupracoval už u juniorského národního týmu.

I patnáct týdnů po MS se Rulík k úspěšné akci stále vrací, i když by se rád už začal soustředit na budoucnost a novou sezonu, která v Česku začne soutěžními zápasy příští týden.

"Každý den mám nějakou akci a pořád se to týká mistrovství. Už si říkám, kdy nastane den, kdy se udělá čára a budu se věnovat další sezoně, která nás čeká. Furt to nepřichází," řekl s úsměvem Rulík.

Přes léto odpočíval na golfu nebo u moře. "Od 19. srpna jsem začal navštěvovat extraligové týmy v přípravě, což jsem loni neudělal. Chci kluby navštívit dvakrát. Jednou v přípravě a podruhé někdy během října před prvním turnajem. Chci mít trošku větší kontakt nejen s hráči, ale i s trenéry v jednotlivých klubech. Nejsem moc odpočívací typ," řekl Rulík.

Vrcholem příští sezony bude MS v Dánsku a Švédsku, Rulík už ale myslí i na zimní olympijské hry, které za dva roky uspořádá Itálie.

"Byl bych rád, kdybychom stejně jako letos, kdy jsme objevili Davida Špačka jako hráče nastupující generace, našli do mužstva i další. Směrem k olympiádě, kde se budou týmy skládat hlavně z hráčů působících v zámoří, by to byl nejlepší test," uvedl Rulík.

Předpokládá, že pro nadcházející šampionát bude složitější získat posily z NHL. Startovat na MS v Česku totiž chtěli všichni. "Třeba ale budu mile překvapen a nebude to tak," řekl devětapadesátiletý kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články